Το Σύστημα ΤΕΕ ακόμα πιο δυνατό – η ΑΡΑΓέΣ σε θέση μάχης
Το τριήμερο (έγινε διήμερο τελικά) 5-7/7 έγινε η πρώτη συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ μετά τις εκλογές της 19ης Μαίου με αποκλειστικό αντικείμενο την εκλογή των «νέων» οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ, στο εξωτικό Καστρί.
Ο ενάμισης μήνας που μεσολάβησε ήταν επαρκέστατος ώστε να «ωριμάσουν» τα μοιράσματα θέσεων και οι συνεννοήσεις μεταξύ του μπλοκ που διοικεί το ΤΕΕ, τα τελευταία χρόνια. Και όλα εξελίχθηκαν ως αναμένονταν, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις. Ο τερατώδης προϋπολογισμός του ΤΕΕ εξάλλου, μπορεί να ενοποιήσει πολλές κατευθύνσεις που θέλουν να φαίνονται αντιπαραθετικές.
Η σύμπραξη ΔΚΜ, ΔΗΠΑΜ και ΕλΕΜ με τη συνδρομή της πάντα πρόθυμης ΔΗΣΥΜ, εκμεταλλευόμενη το πλειοψηφικό σύστημα εκλογής οργάνων εξέλεξε το σύνολο των 10 διακριτών θέσεων στα Προεδρεία Αντιπροσωπείας και Διοικούσας ΤΕΕ με μικρές αντιπαραθέσεις «για τα μάτια του κόσμου». Στην πραγματικότητα μοιράστηκαν μεταξύ τους τις θέσεις αυτές, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων στα όργανα διοίκησης.
Όσον αφορά στο προεδρείο της Αντιπροσωπείας, για τη θέση του Προέδρου της Α/ΤΕΕ κατέβηκε υποψήφιος χωρίς αντίπαλο ο Ν. Μήλης από τη ΔΗΣΥΜ ξανά με τη στήριξη όλου του μπλοκ (ΔΚΜ, ΔΗΠΑΜ και ΕλΕΜ). Για τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου, κατέβηκαν αντιπαραθετικά ο εκπρόσωπος της Πανεπιστημονικής (σε μια λογική αντιπροσωπευτικού Προεδρείου) με τον Αν. Πρωτονοτάριο της Συμμαχίας (χωρίς όμως τη σύμφωνη γνώμη και στήριξη της παράταξης του). Το σύστημα ΤΕΕ στήριξε και εξέλεξε για συνεχόμενη φορά στο προεδρείο της αντιπροσωπείας τον συνάδελφο Αν. Πρωτονοτάριο. Για τη θέση του Β’ Αντιπροέδρου κατέβηκαν αντιπαραθετικά ως υποψήφιοι ο συνάδελφος Γ. Τσακούμης εκπρόσωπος της ΔΚΜ και ο συνάδελφος Ν. Ανδρεδάκης από τη Συμμαχία, όπου εξελέγη ο εκπρόσωπος της ΔΚΜ. Για τη θέση του Γραμματέα, εξελέγει ο εκπρόσωπος της ΔΚΜ Αν. Γιαννικουρής, χωρίς αντίπαλο. Για τη θέση του Αναπλ. Γραμματέα, κατέβηκαν ως υποψήφιοι αντιπαραθετικά ο εκπρόσωπος της ΑΡΑΓΕΣ, Δ. Πετρόπουλος με τον συνάδελφο Ι. Νάνο της ΕλΕΜ και εκλέχθηκε ο εκπρόσωπος της ΕλΕΜ (με τη στήριξη του όλου συστήματος). Και στις 3 αντιπαραθετικές ψηφοφορίες, η ΔΗΣΥΜ στήριξε τελικά τους εκπροσώπους του συστήματος ΤΕΕ και όχι τους «προοδευτικούς υποψηφίους», όπως είχε δηλώσει και ισχυρίζεται. Μόνο στην περίπτωση εκλογής του Β’ Αντιπροέδρου οι ψήφοι της μοιράστηκαν σχεδόν 50-50 μεταξύ των δύο υποψηφίων (ένας εκ των οποίων ήταν ο εκπρόσωπος Ν. Ανδεαδάκης της Συμμαχίας). Από τα ελάχιστα θετικά που καταγράφηκαν ήταν η αλληλοστήριξη των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης (ΑΡΑΓΕΣ, Πανεπιστημονική, Συμμαχία) στις τρείς αυτές ψηφοφορίες, όπου δηλαδή υπήρχε υποψήφιός τους. Παρόλα αυτά, όπως προαναφέραμε, το σύστημα νομής της εξουσίας του ΤΕΕ επέλεξε να κρατήσει για την πάρτη του όλες τις θέσεις εκπροσώπησης.
Για την εκλογή της νέας 15μελούς Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) του ΤΕΕ, κατατέθηκαν δεκαέξι ψηφοδέλτια, εκ των οποίων εκπρόσωπο εξέλεξαν τα δεκατέσσερα. Εκτός της νέας Διοικούσας Επιτροπής βρέθηκαν τα ψηφοδέλτια του «#Block_TEE» και των «Προοδευτικών Μηχανικών». Το ψηφοδέλτιο μας (ΑΡΑΓΕΣ) συγκέντρωσε 13 ψήφους (με τη στήριξη με μία επιπλέον ψήφο των ΑΜΑΚ) και εξέλεξε μία έδρα στη Διοικούσα Επιτροπή. Την εκπροσώπηση μας θα αναλάβουν εκ περιτροπής οι συνάδελφοι Γεωργουλέα Σάντυ, Κατερίνη Τόνια, Βασιλειάδης Τάσος. Αν κάτι τάραξε τα νερά γύρω από την εκλογή της νέας Διοικούσας είναι η επανάληψη της σύμπραξης της ΕλΕΜ με τη ΔΚΜ, σε όλες τις ψηφοφορίες και με κοινό ψηφοδέλτιο στη Διοικούσα αλλά και η πριμοδότηση του ψηφοδελτίου της Πανεπιστημονικής με έξι (!) πρόσθετες ψήφους (από διάφορες πλευρές του συστήματος και όχι από τις άλλες αριστερές παρατάξεις), ώστε να εκλέξει τελικά δύο έδρες έναντι των «Προοδευτικών Μηχανικών» που ανέμεναν να εκλέξουν εκπρόσωπο στο όργανο. Τελικά η ΔΚΜ εξέλεξε 7 στα 15 μέλη της νέας Διοικούσας, η ΔΗΣΥΜ 3, η Πανεπιστημονική 2, και από 1 μέλος η ΑΡΑΓΕΣ, η Συμμαχία και η ΔΗΠΑΜ. Οι συσχετισμοί εντός του οργάνου παραμένουν συντριπτικοί υπέρ της σύμπλευσης κυβέρνησης-ΤΕΕ και είναι προφανές ότι και η νέα Διοίκηση θα κινηθεί στην ίδια ακριβώς τροχιά με αυτή που είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Για την εκλογή του 5μελούς Προεδρείου της Διοικούσας, πέρα από μια – για τα μάτια του κόσμου και την τέρψη του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ- «αντιπαράθεση» μεταξύ ΔΗΣΥΜ και ΔΚΜ για τη θέση του Προέδρου του ΤΕΕ, οι υπόλοιπες θέσεις μοιράστηκαν μεταξύ ΔΚΜ (Πρόεδρος και Β’ Αντιπρόεδρος), ΔΗΣΥΜ (Γραμματέας και Αναπλ. Γραμματέας) και ΔΗΠΑΜ (Α’ Αντιπρόεδρος).
Προσπαθώντας να αντλήσουμε πολιτικά συμπεράσματα από το διήμερο, δύο πράγματα αξίζουν να υπογραμμιστούν. Αφενός η στάση της ΕΛΕΜ. Στάση πολιτικού Φρανκενστάιν που μετά το πολύ κακό για αυτή εκλογική αποτέλεσμα τον Μάιο, στην αναζήτηση της πολιτικής της επιβίωσης επέλεξε το να εισέλθει στην ομάδα που νέμεται την εξουσία στο ΤΕΕ. Μόνο που δεν γίνεται από τη μια να υποστηρίζεις ότι αντιστέκεσαι στην επίθεση που γίνεται στους ελευθεροεπαγγελματίες και από την άλλη να συμπράττεις με ένα σύστημα που εξυπηρετεί πάνω από όλα την συγκέντρωση της δουλειάς στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ομίλους, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των ελεύθερων επαγγελματιών. Αφετέρου αξίζει μια κριτική στη στάση της ΔΗΣΥΜ. Διαβάζουμε στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν ότι δήθεν πάλεψαν για την δημιουργία κοινού προοδευτικού μετώπου. Κατηγορούν μάλιστα όλους τους υπόλοιπους γιατί δεν στήριξαν την υποψηφιότητα της ΔΗΣΥΜ απέναντι στην υποψηφιότητα Γ. Στασινού για τη θέση του προέδρου του ΤΕΕ. Το τι στάση κράτησε η ΔΗΣΥΜ απέναντι στη διοίκηση Στασινού όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι γνωστό. Έγινε σαφές και μέσα στο διήμερο ότι δεν θα αλλάξουν στάση, και το μόνο που ίσως τους νοιάζει είναι να αναβαθμίσουν το μερίδιό τους στην νομή των προνομίων που τους παραχωρεί η ΔΚΜ, για να νομιμοποιεί στη συνέχεια η ΔΗΣΥΜ την πολιτική της ΔΚΜ στο ΤΕΕ. Την στάχτη στα μάτια της κοινωνίας και των συντρόφων τους στο ΠΑΣΟΚ, που διαβάζουν το δελτίο τύπου της ΔΗΣΥΜ και φαντασιώνονται προοδευτικά μέτωπα, τους δεν είμαστε υποχρεωμένοι να την υποδεχτούμε ασχολίαστα. Θα δούμε και τη στάση τους στην πρώτη συνεδρίαση της ΔΕ όταν θα έρθει το πρώτο σημαντικό θέμα για απόφαση.
Ως ΑΡΑΓέΣ, στις αρχαιρεσίες αυτές εξαντλήσαμε την δυνατότητα που μας έδωσε το αποτέλεσμα των εκλογών και η στήριξη των συναδέλφων που μας ψήφισαν να εκλέξουμε έναν εκπρόσωπο στην διοικούσα επιτροπή. Η θέση μας εκεί παραμένει θέση μάχης και θέση αντιπολίτευσης. Θέλουμε επίσης να προσπαθήσουμε η παρουσία μας εκεί να είναι ένα βήμα αλληλεπίδρασης με τους συναδέλφους και τα κινήματα για το επάγγελμα και την εργασία, την πόλη, το περιβάλλον. Τόσο για να ενημερώνουμε για το τι αποφασίζεται εκεί αλλά κυρίως για να μεταφέρουμε τον παλμό και τις αγωνίες των συναδέλφων εντός του οργάνου. Κάτι που προσπαθήσαμε να κάνουμε στην προηγούμενη θητεία και αυτή τη φορά θέλουμε να το πάμε ένα βήμα ακόμα πιο πέρα. Επιλέξαμε επίσης, όντας πλέον 4η δύναμη στη σειρά κατάταξης των αποτελεσμάτων των εκλογών του Μαϊου να διεκδικήσουμε την τελευταία έδρα στο προεδρείο της αντιπροσωπείας. Για ένα όργανο που υποβαθμίστηκε και υποτιμήθηκε με ρητή απόφαση του συστήματος που διοικεί το ΤΕΕ, εμείς θέλαμε με την παρουσία μας να εγγυηθούμε το ξαναζωντάνεμα των διαδικασιών της αντιπροσωπείας, κάτι που το σύστημα μας έκανε σαφές ότι δεν το επιθυμεί.
Παρά τους δυσμενείς συσχετισμούς, όπως δεσμευτήκαμε και προεκλογικά, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας με προτάσεις και αγώνες, για αξιοπρέπεια στο επάγγελμα, για ένα ΤΕΕ στην υπηρεσία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Θα αξιοποιήσουμε την παρουσία μας σε Διοικούσα και Αντιπροσωπεία ΤΕΕ, για να προβάλλουμε τις διεκδικήσεις των Μηχανικών και της κοινωνίας, κόντρα στο σύστημα που διοικεί το ΤΕΕ και υλοποιεί τις κυρίαρχες πολιτικής για τη λεηλασία των εργαζομένων και του Περιβάλλοντος. Οι χιλιάδες συνάδελφοι/σες που ζουν από τη δουλειά τους μπορούν να συμβάλλουν πανελλαδικά σε αυτή την προσπάθεια με τις ιδέες τους και τη συμμετοχή τους.
Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση
11/7/2024