ΔΚΜ-ΔΗΣΥΜ και ΕλΕΜ ΤΚΜ σπάσαν το κοντέρ της αντισυναδελφικότητας και της ντροπής

Στην αντιπροσωπεία του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας στις 19/3/21 καταθέσαμε ένα ψήφισμα με μια γενική τοποθέτηση για την κατασταλτική διαχείριση της πανδημίας που κατέληγε σε 3 αιτήματα :

  • Να σταματήσει η πολιτική των προστίμων και των απαγορεύσεων κυκλοφορίας,
  • Όχι στον εγκλεισμό από τις 6μμ,
  • Διαγραφή των προστίμων και απόσυρση κατηγοριών από τους συνάδελφους και τους διαδηλωτές της 17/11/20.

Από την αρχή κάναμε ξεκάθαρο πως για να υπάρχει συναδελφική τοποθέτηση και στήριξή μας (μάλιστα ο ένας από αυτούς του συναδέλφους που τους βεβαιώθηκε 300€ πρόστιμο στη ΔΟΥ είναι και μέλος της Α- ΤΕΕ-ΤΚΜ) είμαστε διατεθειμένοι να αποσύρουμε όλο το υπόλοιπο ψήφισμα και να μείνει μόνο το σημείο 3. Διατυπωμένο ως εξής:

3.Στηρίζουμε τους συναδέλφους και τους υπόλοιπους διαδηλωτές που διώκονται για τη συμμετοχή τους στην ειρηνική πορεία της 17/11/2020 που τηρούσε όλα τα υγειονομικά μέτρα. Ζητάμε παράλληλα τη διαγραφή όλων των προστίμων και την απόσυρση των κατηγοριών, θεωρώντας πως από συμβολικές συγκεντρώσεις όπως αυτή ούτε η έννομη τάξη κινδυνεύει ούτε η υγεία της κοινωνίας καθώς τηρούνταν σε εξωτερικό χώρο όλες οι αποστάσεις και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Τοποθετήθηκαν θετικά όλοι όσοι πήραν το λόγο. Μετά από τις θετικές ανταποκρίσεις από συναδέλφους διαφόρων παρατάξεων τόσο ο πρόεδρος της Α όσο και της Δ.Ε. (και οι 2 της ΔΚΜ) κρύφτηκαν αφήνοντας 2 μέλη της ΔΚΜ από τις περιφέρειες Κιλκίς και Ημαθίας να τους εκπροσωπήσουν λέγοντας ο καθένας από μια πρόταση. Μάλιστα αυτή ήταν και η μονή συνεισφορά των συγκεκριμένων μελών σε όλη την Α-ΤΕΕ-ΤΚΜ. Ο πρώτος καταφέρθηκε γενικά κατά των πορειών, ανεξαρτήτως της συνθήκης της πανδημίας, λέγοντας πως «οι μηχανικοί είμαστε με την ανάπτυξη» και όχι με τις διαδηλώσεις. Ο δεύτερος καταφέρθηκε κατά των πορειών σε καιρό πανδημίας καθώς «δε βλέπετε τι γίνεται στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στα λεωφορεία, οι πορείες μας λείπανε». Φυσικά ο συγκεκριμένος (όπως και όλη η ΔΚΜ) στο ακριβώς επόμενο θέμα 5 λεπτά μετά που αφορούσε τον ΟΑΣΘ καταψήφισε το σχετικό μας ψήφισμα, όπως και τις όλες τις προτάσεις μας για την ενίσχυση του ΕΣΥ και της παιδείας, αλλά και για την ενίσχυση των μηχανικών. Ίσως στο Κιλκίς και στη Βέροια να έχουν υπερεξοπλισμένα και επαρκώς στελεχωμένα νοσοκομεία, αξιοπρεπή ΜΜΜ και σχολεία, οπότε για την εξάπλωση του ιού να ευθύνεται η συμβολική και με υποδειγματική τήρηση μέτρων πορεία της 17/11/2020. Σίγουρα δεν έχουν μέτρα στα εργοστάσια της περιοχής πάντως, όπως έδειξαν τα πολλαπλά περιστατικά υπερμετάδοσης, και για τα οποία δεν έβγαλαν άχνα..

Δόθηκε ο λόγος ξανά στον εισηγητή μας, χωρίς να έχει τοποθετηθεί καθόλου ο πρόεδρος ως είθισται στο τέλος. Υπενθυμίσαμε πως στις 17/3 πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Θεσσαλονίκη οι ίδιοι οι αστυνομικοί που μας επέβαλαν πρόστιμα, με χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα από αυτά στις 17/11. Εισηγηθήκαμε στο σώμα την απόσυρση του πολιτικού σκεπτικού και την ψήφιση μόνο του σημείου συναδελφικής και δημοκρατικής στήριξης των διαδηλωτών. Ζητήσαμε παράλληλα την τοποθέτηση του προέδρου, όπως συμβαίνει σε κάθε θέμα, θεωρώντας πως η σιωπή του δε σημαίνει απαραίτητα πως συντάσσεται με τις ακραία αντισυναδελφικές και αντιδημοκρατικές τοποθετήσεις των παραπάνω περιφερειακών μελών, αλλά αντίθετα ενδεχομένως να αποσκοπούσε στην αποφυγή κλίματος πόλωσης γύρω από ένα θέμα που αυτονόητα θα έληγε με την στήριξη των συναδέλφων. Αντιθέτως όμως!

Έσπευσε από τους πρώτους στην πληκτρολόγηση της λέξης «ΚΑΤΑ». Προφανώς η μη τοποθέτηση του για αυτό το θέμα στην Α-ΤΕΕ-ΤΚΜ ήταν από ντροπή για την επιλογή του. Την ντροπιαστική για τον κλάδο καταψήφιση της στήριξης των μελών του ΤΕΕ μοιράστηκαν άνευ τοποθέτησης τους επί του θέματος, η ΔΗΣΥΜ και το μέλος της «ΕΛΕΜ-ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί». Συνάδελφοι της ΔΗΣΥΜ και της ΕΛΕΜ ειλικρινά δεν περιμέναμε να φτάσετε σε αυτό το έσχατο σημείο για μια θέση στα προεδρεία. Ντροπή που μοιράζεται με την ΔΚΜ δεν είναι μικρότερη, είναι μεγαλύτερη! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!