Εκδηλώσεις ενημέρωσης για τις αποζημιώσεις στη Βόρεια Εύβοια: 16-17 Οκτωβρίου

Δύο μήνες μετά την μεγάλη καταστροφή που έφεραν οι πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, η αποκατάσταση των ζημιών σε όλα τα επίπεδα φαίνεται να καθυστερεί σε μεγάλο βαθμό. Παρότι οι πρώτοι έλεγχοι αυτοψιών για τις ζημιές σε κτίρια έχουν σε γενικές γραμμές πραγματοποιηθεί και έχουν καταβληθεί ορισμένα ποσά έναντι στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής, οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών παραμένουν στάσιμες. Η προσφάτως ψηφισμένη διαδικασία για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων ακινήτων, έχει σημαντικές προβληματικές καταλήγοντας πολλές φορές να επιβαρύνει αντί να ανακουφίζει τους πληγέντες και να τους αποτρέπει έτσι από το να εκκινήσουν τη διαδικασία. Αντίστοιχες προβληματικές εντοπίζονται και στις διαδικασίες των αγροτικών αποζημιώσεων. Είναι πολύ σημαντικό να επιλυθούν άμεσα τα ζητήματα των διαδικασιών αποζημίωσης και να εκκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης για να αρχίσει να επανέρχεται το ταχύτερο η ζωή στη Β.Εύβοια. Είναι απαραίτητο η κρατική μέριμνα να περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων εξόδων της ανακατασκευής των σπιτιών και όχι το 80%, καθώς και τα έξοδα για τις μελέτες μηχανικού. Ταυτόχρονα είναι αναγκαία η άμεση στελέχωση με μηχανικούς, κάτω από διαφανείς διαδικασίες, των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να επιταχυνθούν οι επιπλέον διαδικασίες αποτίμησης ζημιών όπου αυτό απαιτείται.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα όποια μέτρα περιβαλλοντικής αποκατάστασης έχουν συζητηθεί, περισσότερο παραπέμπουν σε εξυπηρετήσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, παρά σε ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και των κοινωνιών που διερράγησαν. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο σχεδιασμός μέσω των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα γίνει στη βάση της πλήρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και ειδικά για την αποκατάσταση των καμμένων δασών να επιληφθούν αποκλειστικά οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες επιδιώκοντας τη φυσική αναγέννηση. Πολύ κρίσιμη για το επόμενο διάστημα είναι η άμεση δημιουργία αντιπλημμυρικής προστασίας. Ήδη, οι βροχοπτώσεις στις 10/10 δημιούργησαν μεγάλες καταστροφές, με πλημμυρισμένα σπίτια, κατολισθήσεις και ζημιές στο οδικό δίκτυο, λόγω της αδυναμίας του γυμνού εδάφους να συγκρατήσει τα νερά. Το κράτος πρέπει άμεσα αντί να αναζητεί αναδόχους για την υλοποίηση των έργων να δώσει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να πραγματοποιηθούν άμεσα όλα τα απαιτούμενα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, οι μελέτες των οποίων είχαν ήδη ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αρμόδια Δασαρχεία. Είναι αδιανόητο οι φυσικές καταστροφές να διαδέχονται η μια την άλλη και το κράτος να αδιαφορεί ή ακόμα χειρότερα να φαίνεται ότι αξιοποιεί τις καταστροφές για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Ως ΑΡΑΓΕΣ έχουμε αναδείξει τα παραπάνω ζητήματα και μέσω της θεσμικής συμμετοχής μας στα όργανα του ΤΕΕ (βλ. Ψήφισμα προς ΔΕ/ΤΕΕ για τις πυρόπληκτες περιοχές). Το επόμενο διάστημα επιδιώκουμε περαιτέρω να σταθούμε έμπρακτα αλληλέγγυοι/ες στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας και να συμβάλλουμε όπως μπορούμε στον αγώνα τους για την πλήρη κοινωνική και περιβαλλοντικής αποκατάσταση της περιοχης. Έτσι, συμμετέχουμε ως αλληλέγγυοι/ες μηχανικοί στις εκδηλώσεις ενημέρωσης για τις αποζημιώσεις που πραγματοποιεί η Συνέλευση Αγώνα Βόρειας Εύβοιας (ΣΑΒΕ) και συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 16/10 στις 6.00 μ.μ στην πλατεία της Αγίας Άννας και
Την Κυριακή 17/10 στις 6.00 μ.μ στην πλατεία της Ιστιαίας.

Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ενημέρωση των πυρόπληκτων κατοίκων γύρω από τα ζητήματα αποζημιώσεων και να συγκεντρώσουμε επιπλέον προβλήματα. Καλούμε επίσης τους μηχανικούς της περιοχής να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την πληρέστερη ενημέρωση των πυρόπληκτων κατοίκων και τη πληρέστερη καταγραφή των ζητημάτων για τη διαμόρφωση και περαιτέρω διεκδικήσεων.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ-ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΟΧΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΣΤΑ ΔΑΣΗ-ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ