Εκδήλωση ΑΡΑΓΕΣ 01.03: «Επίθεση στο δημόσιο χώρο: μηχανικοί και κινήματα πόλης»

🔴 Πάρκα, πλατείες και ελεύθεροι χώροι στα αστικά κέντρα ανήκουν σε όλες/ους και μας αφορούν όλες/ους. Όμως όλο και πιο έντονα, όλο και πιο συχνά, η διαμόρφωση και η αξιοποίηση των δημόσιων χώρων, γίνεται καταπιεστικά από τα πάνω, με γνώμονα το οικονομικό κέρδος και την προώθηση πολιτικών εκμετάλλευσης και αποκλεισμού.

🔴 Ενάντια σε αυτή την επίθεση, που έχει κορυφωθεί ειδικά στο Δήμο της Αθήνας, την πόλη με τη χαμηλότερη αναλογία πανευρωπαϊκά σε τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, έχουν δημιουργηθεί κινηματικές πρωτοβουλίες σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, με στόχο την προστασία, την ανάκτηση και την ανάδειξη του δημόσιου χώρου (λόφος Στρέφη, Γουδή, Εξάρχεια, Πεδίον του Άρεως Ακαδημία Πλάτωνος, Πάρκο Δρακοπούλου και αλλού), ενάντια σε λογικές εμπορευματοποίησής του.
🔴 Πολλές από αυτές τις παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους, από το σχεδιασμό μέχρι και την υλοποίηση, αφορούν το αντικείμενο του μηχανικού. Πώς όμως αλληλεπιδρά η επιστήμη και το επάγγελμα του μηχανικού με το πλαίσιο επίθεσης στους δημόσιους χώρους που εξελίσσεται, και πώς συντίθενται το τεχνικό, το επιστημονικό και το πολιτικό σκέλος των παρεμβάσεων στους δημόσιους χώρους; Πώς μπορούν να υποστηρίξουν οι μηχανικοί τις κινηματικές πρωτοβουλίες προστασίας των δημόσιων χώρων;
📢 Με στόχο να συζητηθούν και να απαντηθούν αυτά και άλλα ερωτήματα, η ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωση Μηχανικών, διοργανώνει και καλεί σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση, την Τετάρτη 1 Μαρτίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ (1ος όροφος), Νίκης 4, Αθήνα, με θέμα «Επίθεση στο δημόσιο χώρο: μηχανικοί και κινήματα πόλης».

Θα μιλήσουν:

  • Τόνια Κατερίνη, αρχιτεκτόνισσα, μέλος ΑΤΕΕ-ΑΡΑΓΕΣ
  • Δημήτρης Κλεφτοδήμος, μηχανικός, Επιτροπή για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και θα συμβάλλουν και εκπρόσωποι από κινηματικές πρωτοβουλίες υπεράσπισης των δημόσιων χώρων.