Να τελειώνουμε με τον βραχνά της ασφάλισης ιδιότητας

Η ασφάλιση ιδιότητας είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιστήμονες υποχρεούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές με το που κατοχυρώνουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, όταν δηλαδή εγγράφονται στο οικείο επιμελητήριο (για τους μηχανικούς το ΤΕΕ) ή σύλλογο και όχι ως συνέπεια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας ή της εργασίας τους.

Αφορούσε, δε, στον ιδρυτικό νόμο του ΤΣΜΕΔΕ και η λογική της βασιζόταν στο χαρακτήρα της εργασίας του αυτοαπασχολούμενου κυρίως μηχανικού (που εκτεινόταν στο χρόνο), στην σχεδόν καθολική απασχόληση του συνόλου των μηχανικών και τις χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές συγκριτικά με τα τότε εισοδήματα των μηχανικών. Αντιστοιχούσε, επομένως, σε άλλες εποχές όταν η ανεργία ήταν πολύ χαμηλότερη, ως και μηδαμινή σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα. Ταυτόχρονα, εξασφάλιζε συνεχή και ενιαίο ασφαλιστικό χρόνο και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σήμερα, όμως, μετά από 7 συνεχόμενα χρόνια λιτότητας, με την ανεργία και υποαπασχόληση στα ύψη, με την πλειονότητα των συναδέλφων να στερείται αξιοπρεπούς εισοδήματος και να αδυνατεί να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, είναι εξωφρενική η συνέχιση αυτής της πρακτικής. Πρακτική που οδηγεί στη συσσώρευση χρεών για δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους που είναι άνεργοι, τη στιγμή που δεν καλύπτονται καν από τις πρόνοιες για το ταμείο ανεργίας που ισχύει για άλλους κλάδους. Πρακτική που οδηγεί χρόνια τώρα ακόμα και τους στρατιώτες να πληρώνουν εισφορές (τώρα με τον ΕΦΚΑ και για τον κλάδο υγείας). Πρακτική που διώχνει από το επάγγελμα ολοένα και περισσότερους (αφού μόνο αν διαγραφείς από το ΤΕΕ γλιτώνεις από τις εισφορές) και οδηγεί τους νεότερους, αλλά και όχι μόνο αυτούς και αυτές, στη μετανάστευση. Πρακτική που απαξιώνει χρόνια σπουδών και εμπειρίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι η διαγραφή και επανεγγραφή στον επιστημονικό φορέα είναι πολύ δυσκολότερη διαδικασία από την διαγραφή και επανεγγραφή στην εφορία, δηλαδή για το «άνοιγμα» και το «κλείσιμο» των βιβλίων, όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους.

Η αδικία αυτή δεν αμβλύνθηκε, και επιτάθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις, με την εκτίναξη των εισφορών από το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και την ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά των 2800 ευρώ το χρόνο που διατηρείται ακόμα και για κάποιον που έχει μηδενικό εισόδημα. Ταυτόχρονα, με την ενοποίηση των ταμείων στον ΕΦΚΑ, υπάρχει και άνιση μεταχείριση στην πράξη, αφού μόνο οι μηχανικοί και οι δικηγόροι είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται ακόμα και αν έχουν κλειστά βιβλία, δηλαδή αν δεν ασκούν το επάγγελμά τους, παρότι ανήκουν πλέον στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα με όλους τους υπόλοιπους.

Το επιχείρημα που συνέχιζε να χρησιμοποιεί και η σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στους ασφαλισμένους επιστήμονες σε διάφορες κινητοποιήσεις και συναντήσεις με τους φορείς τους ,είναι ότι «δεν μπορεί να παταχθεί αλλιώς η εισφοροδιαφυγή. Δηλαδή τους φαίνεται λογικό ένας άνθρωπος με μηδενικό εισόδημα να πληρώνει ασφάλιση 2800 το χρόνο, επειδή δεν μπορούν να πιάσουν όλους αυτούς που εισφοροδιαφεύγουν. Ενώ το κράτος εξακολουθεί να χρωστά 1 δις μέσω της κρατικής συμμετοχής, άλλα 2 δις χάθηκαν στο PSI και άλλο 1 στη μαύρη τρύπα της Attica.

Στο τέλος Μαΐου η κυβέρνηση άλλαξε στάση, μέχρι στιγμής όμως μόνο επικοινωνιακά, δηλώνοντας σε εγκύκλιο (!) ότι «επίκειται κατάργηση της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ λόγω ιδιότητας με νομοθετική ρύθμιση.». Κυβερνητική εξαγγελία για επικείμενη εγκύκλιο δεν είχαμε ξαναδεί η αλήθεια είναι. Εγκύκλιος, πάντως, δεν έχει φανεί ακόμα και ο Γολγοθάς συνεχίζεται. Η μόνη εγκύκλιος που έχει εμφανιστεί την ίδια περίοδο είναι αυτή που επιτρέπει την προαιρετική ασφάλιση ακόμα και αν αποχωρήσεις από το επιμελητήριο. Λες και υπάρχει κανένας που θα διαγραφεί από το ΤΕΕ αλλά θα θέλει να συνεχίσει να πληρώνει τον ΕΦΚΑ…

Απαιτούμε να τελειώνει τώρα αυτή η αδικία. Καλούμε το ΤΕΕ να αναλάβει πραγματική δράση στην κατεύθυνση αυτή, και να μην αρκείται στο να το σημειώνει απλώς στο περιθώριο αποφάσεών του, και μάλιστα κατόπιν πίεσης. Καλούμε τα σωματεία του κλάδου να μπουν σε τροχιά αγωνιστικών κινητοποιήσεων για ένα ζήτημα που αφορά όλους τους άνεργους συναδέλφους. Όπως προτείναμε και στην Α/ΤΕΕ παλεύουμε για:

  • Κατάργηση της ασφάλισης ιδιότητας. Απαλλαγή από εισφορές όσων δεν ασκούν επάγγελμα με δυνατότητα εξαγοράς του χρόνου αυτού όταν ο ασφαλισμένος το επιθυμεί
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους μηχανικούς
  • Διαγραφές οφειλών και ευνοϊκές Ρυθμίσεις. Πιο συγκεκριμένα : (α) να υπάρξει η δυνατότητα διαγραφής των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από το 2008 και μετά, με αίτηση του ασφαλισμένου (και δυνατότητα εξαγοράς του χρόνου αυτού όταν ο ασφαλισμένος το επιθυμεί) (β) για οφειλές πριν το 2008 να υπάρξει ρύθμιση ανάλογη των 100 δόσεων με διαγραφή των τοκογλυφικών προσαυξήσεων (γ) για όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης το όριο οφειλών για τη συνταξιοδότηση να ανέβει τουλάχιστον στις 25000 από 15000 που είναι σήμερα και ο συμψηφισμός αυτός να περιλαμβάνει και το εφάπαξ.
  • Κατάργηση του ΚΕΑΟ και των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τους ανέργους, τους υποαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε  δίωξης  και  αναγκαστικής  είσπραξης  για  οφειλές προς το ταμείο
  • Ίδρυση Ταμείου Ανεργίας & Προνοιακών Παροχών Μηχανικών για τους δοκιμαζόμενους συναδέλφους με αναγνώριση των ανέργων, επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους (μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες)