Πρόταση ΑΡΑΓΕΣ προς τη ΔΕ του ΤΕΕ για την προσθεσμία για το νόμο των αυθαιρέτων

Το ΥΠΕΝ τις τελευταίες μέρες ανακοινώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση πέραν της 30/9 στην δυνατότητα υπαγωγής αυθαιρέτων που εμπίπτουν στην Κατηγορία 5 αλλά και στις εκπτώσεις που ισχύουν για τις υπόλοιπες κατηγορίες του Ν. 4495/2017.

Η πραγματικότητα όμως που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μηχανικοί από την αναλγησία αυτή του Υπουργείου είναι να δουλεύουν με ασφυκτικούς ρυθμούς λόγω της προθεσμίας, να αδυνατούν να ολοκληρώσουν οποιαδήποτε εργασία λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος του ΤΕΕ και τελικά προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες και τις επιλογές των κυβερνήσεων επί δεκαετίες.

Ειδικά σε μια περίοδο όπου λόγω της υγειονομικής κρίσης, οι Δημόσιες υπηρεσίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους συναδέλφους. Σα να μην έφταναν αυτά, το ΥΠΕΝ μας υπογράμμισε ότι η υπαγωγή στο ηλεκτρονικό σύστημα «είναι μια απλή διαδικασία που δεν κρατάει περισσότερα από 2 λεπτά”, απαξιώνοντας την δουλεία των συναδέλφων αλλά και την ίδια την εγκυρότητα της διαδικασίας της υπαγωγής.

Οι συνάδελφοι μηχανικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τα προβλήματα της πλατφόρμας των αυθαιρέτων και της υπολειτουργίας των ΥΔΟΜ. Μπροστά σε αυτό το τοπίο όλοι οι φορείς του τεχνικού κλάδου (ΤΕΕ, Περιφερειακά ΤΕΕ, Επιστημονικοί Σύλλογοι) χρειάζεται να τοποθετηθούν ώστε να ασκηθούν πιέσεις στο ΥΠΕΝ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ εδώ και τώρα όλων των προθεσμιών που λήγουν στις 30/9, δεδομένης μάλιστα της αδυναμίας εξυπηρέτησης, υποδοχής και διεκπεραίωσης , υπό κανονικές και φυσιολογικές συνθήκες , των δηλώσεων αυθαιρέτων από το ηλεκτρονικό του σύστημα. Γιατί ένα σύστημα που δεν λειτουργεί για μια κατηγορία αυθαιρέτων είναι προφανές πως δεν λειτουργεί και για καμιά άλλη.”
  • Το ΤΕΕ να προχωρήσει σε δυναμικές μορφές αντίδρασης, προκειμένου να δοθεί παράταση.