Να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να ανακληθούν τα πρόστιμα από τους διαδηλωτές της 17/11

Σήμερα, 47 χρόνια μετά την πτώση της πόρτας του Πολυτεχνείου από τα χουντικά τανκς, γίναμε  μάρτυρες σε καταστάσεις που παραπέμπουν σε αντιδημοκρατική εκτροπή που δεν τιμούν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σε μια υποδειγματική απ’ όλες τις απόψεις πορεία αγωνιστικής μνήμης και τηρώντας απαρέγκλιτα όλους τους προβλεπόμενους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας, εργαζόμενοι, φοιτητές και δημοκράτες πολίτες, βρέθηκαν εντελώς αναίτια περικυκλωμένοι από εκατοντάδες αστυνομικούς, άνδρες της ασφάλειας και δυνάμεις των ΜΑΤ ώστε να μην προσεγγίσουν το προξενείο των ΗΠΑ όπου και θα διαλύονταν. 

Κόντρα σε κάθε λογική καθώς η πορεία έβαινε στο τέλος της και καταστρατηγώντας κάθε κανόνα προστασίας της δημόσιας υγείας οι αστυνομικοί, αφού σταμάτησαν την πορεία, μετέτρεψαν την οδό Τσιμισκή σε μαζικό κρατητήριο αναγκάζοντας τους διαδηλωτές να περιοριστούν σε χώρο χωρίς τις αποστάσεις που μέχρι εκείνη την ώρα διατηρούσαν.

Μετά από ατομικό έλεγχο στους περισσότερους, χωρίς να προβληθεί η παραμικρή αντίσταση, έκοψαν δεκάδες αναίτια πρόστιμα σε όλους τους ελεγχόμενους, αλλά και συνέλαβαν 6 άτομα τα οποία κρατήθηκαν σε άθλιες  υγειονομικές συνθήκες το βράδυ και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο δεμένοι με χειροπέδες ανά δυο, χωρίς προφανώς να τους επιτρέπεται η υγειονομική απόσταση, την οποία διατηρούσαν έως και τη σύλληψή τους! 

 Θεωρώντας πως από συμβολικές συγκεντρώσεις όπως αυτή ούτε η έννομη τάξη κινδυνεύει ούτε η υγεία της κοινωνίας καθώς τηρούνταν σε εξωτερικό χώρο όλες οι αποστάσεις και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Ζητάμε:

  • την απελευθέρωση χωρίς κατηγορίες των συλληφθέντων 
  • την ανάκληση όλων των προστίμων

Ειδικά δε για τους συναδέλφους μας που τους επιβλήθηκε πρόστιμο ενώ έχουν έγγραφο μετακίνησης θα θεωρήσουμε προσβλητική για όλο τον κλάδο των μηχανικών τη μη ανάκληση των προστίμων καθώς:

  • Εν μέσω πανδημίας υποχρεωνόμαστε με κίνδυνο σε καθημερινές επιβλέψεις σε έργα πολλές εκ των οποίων σε κλειστούς χώρους λίγων τ.μ. στα οποία δεν εφαρμόζονται μέτρα για τον covid-19.
  • Εν μέσω πανδημίας υποχρεούμαστε να κάνουμε αυτοψίες για ΠΕΑ, αυθαίρετα, και προγράμματα εξοικονομώ πάντα σε κλειστούς χώρους και τηρώντας τα μετρά υγείας.
  • Εν μέσω πανδημίας το ΥΠ.ΕΝ. επέβαλε πολλαπλές υποχρεώσεις και ευθύνες σε πολίτες και μηχανικούς με χρονοδιαγράμματα που αγνοούν τον παράγοντα πανδημία, όπως 30/8 αδήλωτα τ.μ., 30/9 λήξη αυθαίρετων κατηγορίας 5, 30/11 (με παράταση λόγω αδυναμίας προετοιμασίας του για 9/12) άνοιγμα του προγράμματος “εξοικονομώ-αυτονομώ”.
  • Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες λόγω πανδημίας και δυσλειτουργίας της πλατφόρμας αυθαιρέτων η δουλειά των συναδέλφων επέφερε πολλά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους.
  • Δεν λάβαμε το βοήθημα που μας αντιστοιχούσε από το πρώτο lock down (εκτός από το πενιχρό επίδομα-τραγέλαφο διάσημο πλέον με κωδική ονομασία “σκοιλ ελικικου” σεμινάριο).
  • Στις πολεοδομίες που παρουσιάστηκαν κρούσματα covid-19 (και μια από αυτές είναι η κεντρική της Θεσσαλονίκης) δεν πραγματοποιείται ούτε ιχνηλάτηση, ούτε τεστ σε όλους, ούτε απολύμανση  θέτοντας σε κίνδυνο της ζωές όλων των εμπλεκόμενων.

Η συμβολή του κλάδου μας στην κοινωνία είναι τεράστια και πραγματοποιείται υπό αντίξοες συνθήκες. Έχοντας συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης και με αίσθημα  συλλογικής και ατομικής ευθύνης αναρωτιόμαστε αν θα ήταν πιο ασφαλές οι συνάδελφοι αντί για τη συμβολική διαδήλωση λίγων ατόμων με αποστάσεις και μάσκες σε ανοιχτό χώρο βρίσκονταν στην πολεοδομία, σε αυτοψίες ή επιβλέψεις, για να μην πούμε σε κάποιο λεωφορείο του ΟΑΣΘ.