ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

Με συναισθήματα βαθιάς λύπης και οργής παρακολουθούμε το τραγικό γεγονός της κατάρρευσης της γέφυρας στην περιοχή Μποζαϊτικα στην Πάτρα που συνέβη το απόγευμα της Κυριακής 23/7, και που στέρησε τη ζωή ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό πολλών ακόμα, με την ευθύνη να βαραίνει την εργολήπτρια εταιρεία AVAX, που είχε αναλάβει τα έργα κατεδάφισης της γέφυρας. Η εταιρεία στο βωμό της δικής της κερδοφορίας, αδιαφόρησε εγκληματικά για την ασφάλεια των εργαζομένων της και των διερχόμενων από το σημείο, ενώ φαίνεται ότι αξιοποιούσε τη μαύρη εργασία ρομά εργατών (προφανώς σε συνεννόηση μαζί τους) για να ελαχιστοποιήσει το κόστος της. Η παρουσία των ρομά κάτω από τη γέφυρα την ώρα που γίνονταν εργασίες κατεδάφισης αποδεικνύεται πλέον και με video που έχουν δημοσιευθεί. Η εταιρία είναι αυτή που ευθύνεται για το θάνατο ενός ανθρώπου, για το σοβαρό τραυματισμό άλλων οκτώ και για όλους τους άτυχους περαστικούς από το σημείο, που αυτή την ώρα παλεύουν να σωθούν εγκλωβισμένοι μέσα από τα ερείπια.

Η συγκεκριμένη γέφυρα, αποτελεί τμήμα των έργων της Ολυμπίας Οδού, και είχε εμφανίσει προβλήματα στατικής ανεπάρκειας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τα έργα κατεδάφισης να δρομολογούνται την τελευταία διετία.

Προκύπτουν τεράστια ερωτήματα:
συνολικά για τη διαδικασία κατεδάφισης, το τι μελέτη είχε εκπονηθεί και εάν αυτή τηρήθηκε (κάτι που μάλλον δεν συνέβη με βάση τη θέση στην οποία βρέθηκαν οι σφύρες), και εάν ακολουθήθηκαν οι Ελληνικές ΤΕχνικές Προδιαγραφές (ΕΤΕΠ) για τις κατεδαφίσεις
Πώς υπήρχε πρόσβαση στο σημείο από άτομα “μη έχοντα εργασία” κατά την εταιρία
Για το εάν υπήρχε παρών επιβλέπων μηχανικός
Για το εάν συνεχίζονταν οι εργασίες και με ποια άδεια ημέρα Κυριακή και σε συνθήκες καύσωνα
Πώς κατέρρευσε η γέφυρα εάν οι εργασίες είχαν σταματήσει;

Μέλη της ΑΡΑΓέΣ βρέθηκαν στο σημείο της κατάρρευσης μετά το τραγικό συμβάν και μίλησαν με μέλη των τοπικών συνδικάτων και αυτόπτες μάρτυρες, με όλες τις μαρτυρίες να κατατείνουν στο ότι πρόκειται για εργοδοτικό έγκλημα, με ευθύνες που δεν μπορεί να αποσείσει η ανακοίνωση που έχει εκδώσει η avax.

Φυσικά, όλα αυτά δε θα συνέβαιναν, αν δεν υπήρχε το στρεβλό καθεστώς της εκχώρησης των δημόσιων υποδομών σε εργολαβίες και αν οι δημόσιοι υπηρεσίες δεν ήταν πλήρως αποδυναμωμένες, ώστε να μπορούν να κάνουν ελέγχους και να προστατεύουν τις ανθρώπινες ζωές και το δημόσιο συμφέρον, έναντι των ιδιωτικών συμφερόντων που επιβεβαιώνεται με αυτόν τον τραγικό τρόπο πως δεν λογαριάζουν τίποτα πέρα από τα κέρδη τους. Κατάσταση για την οποία ευθύνονται οι διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και της παράδοσης των κρίσιμων υποδομών στους ιδιώτες.