Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Τήνου

Όπως σε μια σειρά άλλων περιοχών, έτσι και στην Τήνο, οι επενδυτές της ενέργειας προχωρούν σχέδια που καταστρέφουν το περιβάλλον, δεν διαβουλεύονται με τις τοπικές κοινωνίες και δεν στοχεύουν στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Σχέδια δηλαδή που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των εταιριών, και υλοποιούνται με την υποστήριξη εντεινόμενης καταστολής.

Στη διακήρυξή μας πριν τις εκλογές του ΤΕΕ δηλώναμε πως:

«Λέμε όχι στην καταστροφική, ανεξέλεγκτη και χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό συγκέντρωση ιδιωτικών ανεμογεννητριών σε όλες τις βουνοκορφές της χώρας. Θα παλέψουμε μαζί με το περιβαλλοντικό κίνημα των κατοίκων σε κάθε γωνιά της χώρας, ώστε να αποτραπεί η υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων και της δημόσιας περιουσίας.»

Είμαστε λοιπόν δίπλα στον τηνιακό λαό, στην προσπάθειά του να διαφυλάξει το νησί απέναντι στην επίθεση των “πράσινων επενδυτών” που κλιμακώνεται.

Έως τώρα έχουμε δει στην Τήνο:

 • Κλήσεις για καταθέσεις στο Λιμεναρχείο, σε όσους βρέθηκαν στο λιμάνι της Τήνου στις 18 και στις 19 Δεκεμβρίου 2019
 • Επανειλημμένες ανήκουστες απαγορεύσεις κυκλοφορίας στο κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού, από την Αστυνομία (εκτός περιόδων γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας), για την διευκόλυνση της εταιρείας
 • Αναγνώριση και καταγραφή προσωπικών στοιχείων από τους αστυνομικούς του ΑΤ Τήνου για πάνω από εκατό ανθρώπους που συμμετείχαν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες
 • Πρωτοφανή βίαιη καταστολή από την αστυνομία και κράτηση εννέα πολιτών για πάνω από δέκα ώρες στις 20 Μαΐου 2020
 • Αγωγή της εταιρείας σε εκατό κατοίκους με την οποία ζητά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ
 • Μηνύσεις από την εταιρεία αλλά και αυτεπάγγελτες διαδικασίες που οδηγούν σε δικογραφίες που φτάνουν στον εισαγγελέα
 • Κλήσεις εβδομήντα ενός ανθρώπων σε απολογία, για μια ειρηνική διαμαρτυρία στις 11 Φεβρουαρίου 2020
 • Προκλητική παραβίαση από τον επενδυτή σφραγισμένου χώρου από τις υπηρεσίες του Δήμου Τήνου για προσωρινή παράνομη αποθήκευση του εξοπλισμού και επέμβαση της Αστυνομίας με αναίτια καθυστέρηση προς διευκόλυνσή του
 • Πρόστιμα για παράνομη μετακίνηση από το Λιμεναρχείο Τήνου και το ΑΤ Τήνου λόγω μιας νόμιμης διαμαρτυρίας μέσα στην Χώρα της Τήνου, χωρίς επιτόπιο έλεγχο, με επίδοση μετά από μέρες, στα σπίτια ή και στους χώρους εργασίας των ανθρώπων, ακόμη και σε κάποιους που δεν βρέθηκαν ποτέ στην διαμαρτυρία.

Πλέον έφτασε και η ώρα του δικαστηρίου. Η 1η Μαρτίου ορίστηκε ως η πρώτη δικάσιμος και τριάντα έξι κάτοικοι της Τήνου καλούνται να παρουσιαστούν στο ακροατήριο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου για να δικαστούν ως υπαίτιοι “παράνομης βίας από κοινού” και “απείθειας από κοινού” αδικήματα τα οποία υποτίθεται ότι διέπραξαν την 20η Μαΐου 2020.

Οι τριάντα έξι, οι εβδομήντα ένας, οι εκατό, οι χιλιάδες Τηνιακοί που προστατεύουν τον τόπο τους, είναι αθώοι. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι βρίσκονται απέναντί τους, και είναι οι κυβερνήσεις με την αντιπεριβαλλοντική, αντιδημοκρατική και φτιαγμένη για τους ιδιώτες νομοθεσία τους, και οι δυνάμεις καταστολής.

Με αίσθημα αλληλεγγύης για όσους αγωνίζονται να διασώσουν την φυσιογνωμία και το φυσικό περιβάλλον του τόπου τους:

 • Στηρίζουμε όλους όσους διώκονται αναίτια για την συμμετοχή τους σε αυτόν τον αγώνα.
 • Ζητάμε την άμεση απαλλαγή τους και την άμεση παύση όλων των διώξεων.
 • Καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη αγνόηση της βούλησης της Τηνιακής κοινωνίας από την Κυβέρνηση και τις “πράσινες” εταιρείες
 • Απαιτούμε την άμεση υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπ’ αρ. 154/219 από 26/11/2019 περί αναστολής αδειοδοτήσεων και εργασιών εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ μέχρι να υπάρξει ειδικό χωροταξικό σχέδιο με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Όσοι αγωνίζονται για να παραδώσουν στις επόμενες γενιές έναν τόπο που θα θυμίζει αυτόν που παρέλαβαν από τις προηγούμενες και όχι μια στοίβα μπάζα, δεν μπορεί να είναι ένοχοι. Είναι αθώοι και δικαιούνται συγχαρητήρια και τιμή. Η ισοπέδωση των μοναδικών τοπίων των νησιών, μόνο και μόνο για να γεμίσουν κάποιες τσέπες, δεν είναι αποδεκτή. Η Ελλάδα του σήμερα δεν πρέπει να γίνει η Άγρια Δύση του χθες και αυτό αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων μας.

Αλληλεγγύη στους κατοίκους της Τήνου, αλλά και άλλων περιοχών που αγωνίζονται για την περιβαλλοντική προστασία του τόπου τους.

ΑΡΑΓέΣ, 25/2/2021