Αλληλεγγύη και δύναμη στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας

Türkiye ve Suriye’de depremden etkilenen bölgelerde yaşayanlarla dayanışma

Halkların bölecek bir şeyi yok

Piştgiriya bi kesên li herêmên erdhejzedeyên Tirkiye û Sûriyeyê dijîn re

Tiştekî ku gelan parçe bike nîne

Αλληλεγγύη στους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών της Τουρκίας και της Συρίας

Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν

Οι χθεσινοί σεισμοί άνω των 7 ρίχτερ που έπληξαν τις νοτιο-ανατολικές περιοχές της Τουρκίας και της βόρειας Συρίας, άφησαν πίσω τους συγκλονιστικές εικόνες κατάρρευσης πολλών κτηρίων και υποδομών και χιλιάδων ανθρώπινων απωλειών που μας γεμίζουν με ανείπωτη θλίψη.

Οι προσπάθειες όλων των κατοίκων και των διασωστών να βοηθήσουν, όπως και η παροχή βοήθειας από πολλούς λαούς, είναι συγκινητικές και μας θυμίζουν την αλληλεγγύη που κρατάει όρθιες τις κοινωνίες.

Την ώρα που  πολλές χώρες της ανατολικής Μεσογείου, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, επιδίδονται σε ένα κυνήγι εξοπλισμών ξοδεύοντας αμέτρητα χρήματα βλέπουμε ότι υπολείπονται σε βασικές υποδομές με κόστος χιλιάδων ανθρώπινων ζωών.

Στην Ελλάδα έπρεπε να συμβεί το τραγικό συμβάν του 1999 με το σεισμό της Αθήνας για να βελτιωθούν ουσιαστικά οι προδιαγραφές αντισεισμικής προστασίας, όμως ακόμα και τα τελευταία χρόνια οι σεισμοί που εκδηλώνονται στη χώρα αφήνουν πίσω τους πολλές καταστροφές, όπως στη Νότια Λέσβο, στη Σάμο και στο Αρκαλοχώρι Κρήτης.

Κανένα φυσικό φαινόμενο δεν είναι από μόνο του καταστροφικό. Καταστροφικές είναι οι πολιτικές που έχουν ως προτεραιότητα τα κέρδη και τις “επενδύσεις” των λίγων και αφήνουν ανοχύρωτες και απροστάτευτες τις κοινωνίες απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, τα οποία με την εξέλιξη της επιστήμης μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Η αντισεισμική θωράκιση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και όλων των λαών!

Ως ΑΡΑΓΕΣ:

  • Εκφράζουμε όλη μας συμπαράσταση και τη βαθιά μας αλληλεγγύη στους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών και κουράγιο στις προσπάθειες διάσωσης
  • Στηρίζουμε τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και άλλες δράσεις παροχής βοήθειας προς τις πληττόμενες περιοχές που έχει ανακοινωθεί σε διάφορα σημεία ανά την Ελλάδα
  • Καλούμε το ΤΕΕ να στηρίξει με οποιοδήποτε τρόπο ενέργειες για παροχή βοήθειας όπως και για την αποκατάσταση των ζημιών

ΑΡΑΓΕΣ, 07.02.2023