Για το επίδομα των 400 ευρώ: Ένας ακόμα εμπαιγμός

Κλείνουμε ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και οι επιπτώσεις της στις ζωές όλων μας είναι πολλαπλές, και σε κάποιες περιπτώσεις δραματικές. Η οικονομία – ήδη σε διαρκή κρίση από το 2010 – μπαίνει σε νέο κύκλο ύφεσης και τίποτα δεν προοιωνίζεται άμεση ανάκαμψη. 

Ο κλάδος των μηχανικών, ο οποίος δεν μπήκε σε lock down αλλά όπως προκλητικά διατυπώθηκε από τον επίσημο εκπρόσωπό μας, Γ. Στασινό, εργάζεται πυρετωδώς στηρίζοντας την οικονομία, υφίσταται τελικά αυτή την οικονομική κρίση στο ακέραιο. Την ώρα που μπροστά στο ξέσπασμα της επιδημίας προβάλει η γύμνια του ελληνικού κράτους, άρα και η σημασία του να αξιοποιηθεί το τεχνικό δυναμικό της χώρας για τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών, βλέπουμε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αναδουλειά, αναβολές έργων, καθυστερήσεις πληρωμών, μείωση κύκλου εργασιών, χαοτικές συνθήκες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που με τη σειρά τους οδηγούν σε μειώσεις μισθών, απολύσεις, ανεργία καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, και στο βάθος για τη πλειοψηφία των συναδέλφων, συσσώρευση υπέρογκων οφειλών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά  και τα νέα δάνεια υπό τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που μας οδηγούν σε ακραία αδιέξοδα.

 Η δεδομένη πλέον αναλγησία και αλαζονεία της κυβέρνησης η οποία φαίνεται ότι δεν πτοήθηκε από το περσινό φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, εκφράστηκε με τον νέο επικοινωνιακό εμπαιγμό της δήθεν οικονομικής υποστήριξης του κλάδου με το ποσόν των 400 Ευρώ (!!!) κάτω από μια σειρά προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις είναι βέβαια τόσο «σοφά» διατυπωμένες, ώστε να αφήνουν την πλειοψηφία των μηχανικών εκτός της στήριξης παρότι όλοι οι συνάδελφοι ανεξαιρέτως συνεισφέρουμε στο υπέρ ΟΑΕΔ κονδύλι,  πληρώνοντας 10 € τον μήνα, από τον οποίο θα αντληθούν μέχρι εξαντλήσεως του αποθεματικού τα ποσά αυτά. Ειδικά ο όρος που απαιτεί ο τζίρος του υποψηφίου για ενίσχυση το έτος 2020 να είναι κατά 20% χαμηλότερος από αυτόν του 2019 είναι πολλαπλά προκλητικός  καθώς για χιλιάδες συναδέλφους με χαμηλά εισοδήματα, κάτω από αυτά που οι διεθνείς συμβάσεις ορίζουν ως επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, οι διαφορές του τζίρου ανάμεσα στις δυο χρονιές μπορεί να είναι μικρές και ως και τυχαίες. Επιπλέον, ας σημειωθεί ότι η καταληκτική προθεσμία των αυθαιρέτων τον Σεπτέμβριο του 2020 δημιούργησε ένα μικρό πρόσθετο εισόδημα που, χωρίς να καλύπτει τις συνολικές απώλειες, βγάζει εκτός της οικονομικής υποστήριξης χιλιάδες συναδέλφους. Τέλος, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής γνωρίζουμε όλοι ότι πάσχει από το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, το οριζόντιο κριτήριο της μείωσης τζίρου κατά 20%.

 Η κυβέρνηση διατείνεται ότι τα μέτρα στήριξης χαρακτηρίζονται από «σοφία» αφού αφήνουν εκτός κάλυψης τους φοροδιαφεύγοντες στο παρελθόν. Πέραν του γεγονότος ότι η διακήρυξη μέτρων που βάζουν ως κριτήριο τη μείωση τζίρου κατά 20% ενεργοποιεί  τεράστιες τάσεις φοροδιαφυγής στο παρόν, παραμένει το ερώτημα πώς μπορεί ένα κράτος να αξιοποιεί την παραοικονομία κατά το πώς το συμφέρει κάθε φορά. Να εφαρμόζει λχ  τεκμήρια στη φορολόγηση, αλλά όταν έρχεται η ώρα να στηρίξει την κοινωνία, να θυμάται την τυρόπιτα που πωλήθηκε χωρίς απόδειξη. Με όλα αυτά τα δεδομένα και βέβαια επισημαίνοντας ότι εμπαιγμό αποτελεί και το ίδιο το ύψος της υποστήριξης των τετρακοσίων ευρώ πιστεύουμε ότι η επιδότηση θα πρέπει να δοθεί επιπλέον από τους ελάχιστους που την δικαιούνται σήμερα και σε όσες και όσους έχουν ατομικό εισόδημα μικρότερο από 12000 € απροϋπόθετα. Παράλληλα θα πρέπει να εξεταστούν κριτήρια για την κάλυψη ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας καθώς η απλή αναβολή πληρωμών θα συσσωρεύσει χρέη και αδιέξοδα στους συναδέλφους, ενώ η διαγραφή τους μετά τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου  οδηγεί απλά σε μικρότερη σύνταξη. 

Το ΤΕΕ που σωστά επεσήμανε στην τελευταία ανακοίνωσή του ότι διεκδικούμε χρήματα που ήδη έχουμε πληρώσει μέσα από τις εισφορές μας (εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ) παραμένει διστακτικό στην διεκδίκηση του αυτονόητου. Η κυβέρνηση προβάλει την πανδημία σαν μια δυσάρεστη παρένθεση που σύντομα θα κλείσει. Εμείς ξέρουμε ότι οι επιπτώσεις της θα μας συνοδεύουν για χρόνια γι’ αυτό και απαιτούμε την οικονομική στήριξη σήμερα και για όσο διάστημα ακόμα απαιτηθεί. 

ΖΗΤΑΜΕ:

  • Το επίδομα των 400 να αυξηθεί στα επίπεδα που λαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι
  • Όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 12000 € να το λάβουν χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση 
  • Η στήριξη να είναι μόνιμη για όσους το έχουν ανάγκη