Για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των τεχνικών στη μελέτη-κατασκευή

Συλλογικό κείμενο μελών του ΣΜΤ – Υποψηφίων με το ΑΡΑΓέΣ στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ για τις εξελίξεις στον αγώνα για τη ΣΣΕ στον κλάδο της μελέτης – κατασκευής

 

Θυμάται κανένας άραγε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας;

Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) είναι συλλογικές «συμφωνίες» μεταξύ των φορέων των εργαζομένων -δηλαδή των σωματείων- και των εργοδοτών, σε έναν κλάδο ή μία επιχείρηση, που καθορίζουν τους ελάχιστους όρους αμοιβής και εργασίας: όχι μόνο τον κατώτατο μισθό με βάση την εξειδίκευση και τα χρόνια εργασίας, αλλά και μια σειρά άλλων δικαιωμάτων (όπως οι άδειες, τα διαλείμματα, τα ωράρια κλπ) με όρους τουλάχιστον καλύτερους από αυτούς των γενικών νόμων. Όπως οι περισσότερες ΣΣΕ, έτσι και αυτή των μηχανικών-τεχνικών στη μελέτη – κατασκευή σταμάτησε να υπάρχει με την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση τις «μνημονιακές υποχρεώσεις».  

 

Και τώρα;

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τον κύκλο εργασιών των εταιρειών να ανεβαίνει, και το ανεκτέλεστο των μεγάλων επιχειρήσεων να έχει ξεπεράσει τα 15 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι ίδιες οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους. Προφανώς αυτό αφορά πρωτίστως τους οικοδόμους, αλλά με βάση τα στοιχεία του ΤΕΕ, λείπουν τουλάχιστον 10.000 τεχνικοί αυτή τη στιγμή. Παρόλα αυτά, οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι φαίνονται εξαιρετικά απρόθυμοι να αυξήσουν συνολικά τις αμοιβές και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας. Από τα τέλη του 2022 το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών έχει μπει σε διαδικασία διεκδίκησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καταθέτοντας δημόσια την πρότασή του. Πρόταση η οποία προέκυψε μέσα από διαβούλευση των μελών του Σωματείου, αλλά και σε μία αυτονόητη βάση: Διεκδικούμε να καλύψουμε τις απώλειες της τελευταίας 12ετίας, διεκδικούμε μισθούς με την ίδια αγοραστική δύναμη που είχαν οι μισθοί της τελευταίας ΣΣΕ. Ό,τι ίσχυε το 2010, συν τον πληθωρισμό. Για τους μηχανικούς, αυτό σημαίνει πρώτος κατώτατος μισθός 1295 καθαρά. Ο προβλεπόμενος κατώτατος μισθός αυξάνεται ανά τρία χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Η ΣΣΕ διεκδικούμε να εφαρμόζεται για όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, είτε έχουν τυπική εξαρτημένη σχέση εργασίας είτε υποκρυπτόμενη (μπλοκάκι κλπ). 

Επιπλέον, διεκδικούμε την βελτίωση όλων των όρων εργασίας, όπως των ωραρίων αλλά και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας. Τα εργατικά ατυχήματα και οι θάνατοι έχουν εκτιναχθεί, και πρέπει να αναγκαστούν οι εργοδότες να εφαρμόσουν σοβαρά μέτρα, για να σταματήσουμε να θρηνούμε νεκρούς συναδέλφους. 

 

Η απάντηση των εργοδοτικών ενώσεων

Μετά από έναν πρώτο γύρο κινητοποιήσεων, οι εργοδοτικοί φορείς στον κλάδο της κατασκευής αναγκάστηκαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις αρχές του 2024. Η εργοδοτική αντιπρόταση δεν είναι καλή: α) Προτείνει μισθούς λίγο κάτω και από αυτούς του 2010, ενώ έκτοτε έχουμε αθροιστικά πληθωρισμό άνω του 25%. β) Επιχειρεί να εξαιρέσει τους εργαζόμενους/ες υπαλλήλους τεχνικούς με μπλοκάκι, οι οποίοι/ες είναι η πλειοψηφία του κλάδου και σήμερα, και καλύπτονταν από τις προηγούμενες ΣΣΕ. γ)  Δεν προβλέπει σχεδόν κανένα επίδομα, από αυτά που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση. Δεν περιλαμβάνει καν το επίδομα τέκνου! Την ίδια ώρα, ο σύνδεσμος των μελετητικών γραφείων, αποφεύγει ακόμα να μπει στη διαπραγμάτευση.

Παρότι η εργοδοτική αντιπρόταση δεν είναι καλή, η ίδια η ύπαρξή της αποτελεί εργοδοτική παραδοχή ότι μπορεί να υπάρξει ΣΣΕ στον κλάδο. Το ζήτημα είναι, με τι όρους.

 

Συλλογικός αγώνας για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και πραγματικές αυξήσεις στον κλάδο της Μελέτης – Κατασκευής. Να αναγκαστεί η διοίκηση του ΤΕΕ να πάρει θέση!

Οι απολαβές και οι γενικότεροι όροι εργασίας μας δεν πρόκειται να βελτιωθούν από την “ισορροπία της αγοράς”, καθώς τα επίπεδά τους έχουν σε μεγάλο βαθμό παγιωθεί μετά από την δεκαετή κρίση. Χρειάζεται να κατακτήσουμε ξανά ΣΣΕ στον κλάδο, η οποία θα λειτουργεί ως το “βάση” κάτω από την οποία δεν θα πέφτει κανείς και καμία, αλλά πάνω από την οποία θα κινούμαστε όλοι/ες. 

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, μετά από πρόταση της ΑΡΑΓέΣ, έχει πάρει απόφαση στήριξης της διεκδίκησης της ΣΣΕ. Παρόλα αυτά, η διοίκηση και ο σημερινός πρόεδρος δείχνουν εξαιρετικά απρόθυμοι να σταθούν όντως στο πλευρό των εργαζομένων μηχανικών μελών του ΤΕΕ, να ενημερώσει όλα τα μέλη για τη διεκδίκηση, να σταματήσει να λειτουργεί ως εκπρόσωπος των συμφερόντων των επιχειρήσεων του κλάδου. 

Η ΑΡΑΓέΣ θα συνεχίσει να διεκδικεί τη στήριξη του ΤΕΕ στη διεκδίκηση της ΣΣΕ. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται, παράλληλα με τον αγώνα μέσα από το Σωματείο μας. 

 

Γιαννόπουλος Γιάννος

Μπαρτσώκα Κατερίνα

Σιαηλή Δήμητρα

Σταυρακάκης Χρήστος

Χουδαλάκη Κατερίνα