Στήριξη της ΔΕ του ΤΕΕ στο ΠΠΠΣ και στο μέλος του ΑΡΑΓέΣ και καταγγελία των αγωγών της ONEX

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ πήρε στις 06.02, κατόπιν εισήγησης του ΑΡΑΓέΣ, μια πολύ σημαντική και ομόφωνη απόφαση στήριξης του «Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου» (ΠΠΠΣ) και του μέλους του ΑΡΑΓέΣ και καταγγελίας των εκβιαστικών αγωγών SLAPP της ONEX, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα ναυπηγεία του Νεωρίου στην Ερμούπολη.

Η απόφαση του ΤΕΕ αναγνωρίζει ότι οι πολίτες και οι συνάδελφοι μηχανικοί που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, μπορούν και πρέπει να ασκούν με ελευθερία το συνταγματικό τους δικαίωμα να απευθύνονται στις δημόσιες αρχές για έλεγχο και λογοδοσία.

Όπως έχουμε ενημερώσει, η ΟΝΕΧ επιμένει να εκβιάζει διεκδικώντας το εξωφρενικό ποσό των 3 εκατ. ευρώ από το ΠΠΠΣ και δύο μέλη του, ασκώντας έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, η οποία συζητήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου.

Ενόψει της απόφασης της έφεσης εκφράζουμε για μία ακόμη φορά τη στήριξή μας και την ικανοποίησή μας που ο κεντρικός θεσμικός φορέας των μηχανικών της χώρας αναγνωρίζει την αξία της δράσης του ΠΠΠΣ υπέρ της κοινωνίας της Σύρου.

Αναλυτικά η απόφαση της ΔΕ:

«Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας καταγγέλλει επί της αρχής τις απαράδεκτες πρακτικές άσκησης εξοντωτικών αγωγών SLAPP (Αγωγές
Ενάντια στη Συμμετοχή στα Κοινά) απέναντι σε πολίτες, δημοσιογράφους και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που με κίνητρο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ασκούν συνταγματικά κατοχυρωμένα τους δικαιώματα, όπως το να απευθύνονται στις Αρχές και να ασκούν κριτική, μέσα από κοινωνικό έλεγχο, απαιτώντας λογοδοσία.

Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλλουμε την αγωγή SLAPP του ομίλου ONEX, που με δύο εταιρείες της (ΟΝΕΧ Ναυπηγεία Σύρου & ΟΝΕΧ Neorion Shipyards S.A.) διαχειρίζεται τα ναυπηγεία στο Νεώριο στην Ερμούπολη της Σύρου, αξιώνοντας αποζημίωση συνολικού ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ (€3.000.000), για «συκοφαντική δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη», ενάντια σε δύο μέλη του συλλόγου «Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου» (ΠΠΠΣ), ένα εκ των οποίων είναι και μέλος του ΤΕΕ.

Ήδη, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου, με την απόφασή του 42/2022, έχει αναγνωρίσει ότι η δράση του ΠΠΠΣ, προκειμένου να αναδείξει το ζήτημα της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος και της απειλής προς τη δημόσια υγεία, είναι απολύτως θεμιτή, εύλογη, τεκμηριωμένη, δικαιολογημένη και χωρίς καμία σκοπιμότητα, και ως εκ τούτου απέρριψε τις αντίστοιχες αξιώσεις για αποζημιώσεις προς την ΟΝΕΧ, ενώ δικαίωσε τον επιχειρηματικό όμιλο για εξαιρετικά μικρό μέρος των ισχυρισμών του. Παρόλα αυτά η εταιρεία άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση η οποία θα συζητηθεί στις 7 Φεβρουαρίου 2025 στο Εφετείο Σύρου. Ενόψει του δικαστηρίου, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ εκφράζει τη στήριξή της στο μέλος μας και στο ΠΠΠΣ.

Επιπλέον, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ τονίζει ότι η λειτουργία των ναυπηγείων στη Σύρο, η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση, η αναγκαιότητά τους, η περιβαλλοντική προστασία του νησιού, η ποιότητα των επιφανειακών υδάτων αλλά κυρίως η μόλυνση των ιζημάτων του βυθού του λιμένα, που αποτελούν την ουσιαστική βάση της αντιδικίας, είναι πολύ σοβαρά επιστημονικά και τεχνοοικονομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως με ουσιαστικό τρόπο από την Πολιτεία και όχι να επιδιώκεται να επιλυθούν με αστικές ή ποινικές υποθέσεις στα δικαστήρια».

 

Το link της απόφασης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ: https://diavgeia.gov.gr/doc/920%CE%9A46%CE%A8842-%CE%9B1%CE%A5?inline=true