Το αίτημα της ανατροπής παραμένει επίκαιρο – Υπάρχει άλλος δρόμος

Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡ.ΑΓ.έ.Σ) συγκροτήθηκε ως μετωπική παράταξη από την Αριστερή Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζόμενων Μηχανικών, την Αριστερή Στροφή, τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, την Τομή – ΑΔΜ και από ανένταχτους και ανένταχτες συναδέλφους.

Οι δεσμοί μας ξεκινούν από τους αγώνες του κλάδου εδώ και δεκαετίες, τις κοινές παρεμβάσεις στην Αντιπροσωπεία και την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ , την  στήριξη εγχειρημάτων και αγώνων μέσα και έξω από το ΤΕΕ, όπως η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η ΕΜΔΥΔΑΣ κ.α.. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει μια ανανεωμένη, ηχηρή αριστερή, αυτόνομη, ριζοσπαστική, αγωνιστική φωνή μέσα στο ΤΕΕ. Τη δική σου φωνή που αντιλαμβάνεται ότι τα επόμενα χρόνια χρειάζεται να υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση προς το “σύστημα” ΤΕΕ και τους διαχειριστές του, που θέλει να στείλει μήνυμα αντίστασης απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλουν εργοδοσία και κυβέρνηση, να εναντιωθεί στο νέο ασφαλιστικό τερατούργημα, στην υπερφορολόγηση, στη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, να απαιτήσει να τελειώνουμε με το δελτίο παροχής υπηρεσιών, τα voucher, τις ωρομισθίες και τη μαύρη εργασία στον κλάδο και να υπάρξουν κανονικές προσλήψεις. Τη δική σου φωνή ανυπακοής που θέλει να επαναλάβει το ΟΧΙ στα μνημόνια και την καταπίεση, την καταστροφή του επαγγέλματος και του μέλλοντός μας.

Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους. Τους μισθωτούς του δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ, τους άνεργους, τους μηχανικούς της εκπαίδευσης, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς μηχανικούς, καθώς και τους νέους μηχανικούς άμεσα θύματα της ανεργίας και των νέων εργασιακών σχέσεων. Με την προσοχή μας στραμμένη στα πιο πληττόμενα τμήματα τού κλάδου, σε όσους ασκούν το επάγγελμα με αξιοπρέπεια και κοινωνική συνείδηση.

Είμαστε απέναντι με πρακτικές και λογικές συντεχνίας, γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, κοινωνικού εταιρισμού και συνδιαχείρισης του συστήματος ΤΕΕ. Αποκαλύπτουμε, καταγγέλλουμε και αντιπολιτευόμαστε την κυρίαρχη πολιτική, τις παραλλαγές και τους εκπροσώπους της.

Πάνω από όλα η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση συγκροτήθηκε τολμώντας να πάει κόντρα στο ρεύμα για να δώσει το στίγμα της αγωνιστικής ενότητας των συμφερόντων των «από κάτω». Σε μία περίοδο που στην αριστερά και στο κίνημα επικρατούν τάσεις παράλυσης, αποστοίχισης και σεκταρισμού. Για μια ενότητα με σαφές περιεχόμενο και σε απόλυτο διαχωρισμό από τις παρατάξεις που υποστηρίζουν τα μνημόνια ή εκπροσώπησαν συμφέροντα “διάσωσης” από το μνημόνιο διαφόρων ελίτ κατηγοριών μηχανικών, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής κυβερνητικής παράταξης στο ΤΕΕ. Και σε μία εκλογική διαδικασία που οι υπόλοιπες παρατάξεις κατέρχονται στις εκλογές πολυδιασπασμένες προκειμένου να εξυπηρετήσουν διάφορα πελατειακά και μικροπολιτικά συμφέροντα.

6 χρόνια Μνημόνια είναι αρκετά!

Τα τελευταία έξι χρόνια ζούμε μια σαρωτική επίθεση στα συμφέροντά μας από πλευράς κυβερνήσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ. Το κεφάλαιο αξιοποιεί την οικονομική κρίση για την κατάργηση όλων των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων αιώνων. Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται,  εκχωρώντας  «γη και ύδωρ» σε ξένους και ντόπιους πιστωτές. Όλα για τους τραπεζίτες, όλα για τους μεγαλοεργοδότες, όλα για το ευρώ και την τέρψη των αγορών.

Έχοντας τσακίσει τις προσδοκίες που οι αγώνες δημιούργησαν σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και αφού τσαλαπάτησε το μεγαλειώδες και ιστορικό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βαλθεί να ολοκληρώσει όσα δεν μπόρεσαν ή δεν πρόφτασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μια διαρκής αντιδημοκρατική πορεία που θωρακίζεται με τη συκοφάντηση των αγώνων, την υπόθαλψη του κοινωνικού αυτοματισμού και την καταστολή των αντιστεκόμενων τμημάτων της κοινωνίας και συνδυάζεται στην παρούσα φάση με το προσφυγικό δράμα και την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, υπενθυμίζοντάς μας πως το μνημόνιο αποτελεί συνολικό κοινωνικό καθεστώς.

Το αίτημα της ανατροπής παραμένει επίκαιρο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στο φόντο ενός νέου 4ου μνημονίου που ετοιμάζεται, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι οι θυσίες του τρίτου μνημονίου θα μας βγάλουν από την κρίση είναι για γέλια και για κλάματα. Ένας ακόμη χρόνος διατήρησης και εμβάθυνσης των μνημονικών μέτρων, είναι ξεκάθαρο πώς θα συμβάλλει στην υπερδιόγκωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στην παραπέρα μείωση των μισθών, στην καταστροφή της εργασίας και του μέλλοντός μας. Μια πραγματικότητα που τελικά αποδεικνύει  πως απαιτείται άμεση σύγκρουση με αυτές τις επικίνδυνες και καταστροφικές πολιτικές και επαναφορά στο προσκήνιο του αιτήματος της Ανατροπής.

Υπάρχει άλλος δρόμος

 Στις εκλογές της 20 Νοέμβρη σε καλούμε να στείλεις μήνυμα οργής τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και στα κόμματα της μνημονιακής «αντιπολίτευσης» και τα στηρίγματά τους στο ΤΕΕ.  Ζητάμε τη δική σου στήριξη και συμμετοχή, έτσι ώστε το επόμενο διάστημα να ξεδιπλωθούν νικηφόροι αγώνες που θα καταφέρουν να διαρρήξουν τη συνθήκη που οδηγεί τον κόσμο στον φόβο, την ανασφάλεια, τον επιβιωτισμό και τη φυγή προς τη μετανάστευση. Να δώσουν εκ νέου αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι αξίζει να αγωνιστεί για να μπορέσουν τα πράγματα να πάνε αλλιώς, να ξαναμπούν τα πράγματα σε τροχιά αμφισβήτησης και ανατροπής της μνημονιακής σιδηράς πραγματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκουμε την αγωνιστική συμπόρευση των μηχανικών με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην οικοδόμηση ενός μαζικού κινήματος που θα απαιτήσει να παρθούν πίσω τα μέτρα και να βαθύνει το ρήγμα ενάντια στην συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την ΕΕ. Σε καλούμε με την ψήφο σου να στηρίξεις μία φωνή που επιμένει να μιλά για:

  • την κατάργηση όλων των μνημονίων
  • την απαλλαγή από το βραχνά του χρέους μέσα από τη διαγραφή του, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος του δανεισμού
  • μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και δικαιώματα, το μπλοκάρισμα των απολύσεων καθώς και της προετοιμαζόμενης νέας εργασιακής μεταρρύθμισης
  • δημόσια και δωρεάν υγεία και εκπαίδευση.
  • μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων.
  • να μην περάσει η φορολογική ληστεία
  • τη συντριβή της φασιστικής απειλής και για το δυνάμωμα της αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες.
  • ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό, στην αντιδημοκρατική εκτροπή και την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιστάσεων

Αυτός ο δρόμος ξέρουμε πως δεν είναι εύκολος, αλλά τον προτιμάμε από τον αργό θάνατο του στραγγαλισμού. Ξέρουμε πως περνάει μέσα από τη ρήξη με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι σαφές πως διαφορετικά δεν γίνεται να αναπνεύσουμε. Και πως για να μπορέσει να σταθεί μια τέτοια πολιτική, χρειάζεται και βαθύτερες τομές, όπως η εθνικοποίηση των τραπεζών, των οποίων τις ανακεφαλαιοποιήσεις έχουμε χρυσοπληρώσει, και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.