Να επαναπροσληφθούν άμεσα οι 15 απολυμένοι εργαζόμενοι του ΤΕΕ!

Θα ξεκινήσουμε με το ιστορικό: Το 2011, πολλοί εργαζόμενοι που εργάζονταν για 4 και πλέον χρόνια στο ΤΕΕ, απολύθηκαν σε μια ημέρα. Μέσα από μακροχρόνιο συνδικαλιστικό και δικαστικό αγώνα, αρκετοί από αυτούς δικαιώθηκαν και επέστρεψαν στο ΤΕΕ, χωρίς το ΤΕΕ να κινηθεί δικαστικά εναντίον της επαναπρόσληψής τους. Πρόσφατα, εκδόθηκε απόφαση για 15 επιπλέον από αυτούς, από το αρμόδιο Εφετείο. 

Για πρώτη φορά από το 2011, η σημερινή διοίκηση του ΤΕΕ, όχι μόνο δεν συνάντησε το Σωματείο των Εργαζομένων, αλλά έφερε αιφνιδιαστικά στη Δ.Ε. ΤΕΕ θέμα για άσκηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατά της εφετειακής απόφασης, την οποία και ενέκρινε κατά πλειοψηφία. Πρόκειται για μια άνευ λόγου αντεργατική κίνηση του προέδρου του ΤΕΕ, η οποία πέραν του ίδιου του περιεχομένου της, θα κοστίσει και 19.000 ευρώ στο ΤΕΕ, ποσό με το οποίο ανατέθηκε η υπόθεση σε δικηγορικό γραφείο. Η δικαιολογία ότι το ΤΕΕ είναι υποχρεωμένο να προβεί σε αυτή την κίνηση, και με βάση την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, προφανώς δεν στέκει, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί την τελευταία δεκαετία. Στις περιπτώσεις όλων των εργαζομένων που δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια στο παρελθόν, οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου.

Όπως αποδεικνύει και η εφετειακή απόφαση, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και είναι προς το συμφέρον του τεχνικού δυναμικού της χώρας το ΤΕΕ να μην είναι υποστελεχωμένο. Εκτός αυτού, όπως ισχύει και για κάθε εργαζόμενο, οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας και το ασφαλές εργασιακό περιβάλλον είναι αυτά που επιτρέπουν την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων του. Οι εν λόγω εργαζόμενοι έχουν εργαστεί στο ΤΕΕ, έχουν εμπειρία στα θέματα απασχόλησης τους (αμοιβές κλπ) και υπάρχουν και κενές οργανικές θέσεις στον Οργανισμό του ΤΕΕ για να τους απορροφήσουν. Τις ανάγκες του το ΤΕΕ συνεχίζει να τις καλύπτει μέσω επισφαλών σχέσεων εργασίας (Ομάδες Εργασίας). 

Καλούμε την πλειοψηφία της διοίκησης του ΤΕΕ να σταματήσει την άσκηση ένδικων μέσων και να προβεί στην άμεση επαναπρόσληψη των 15 – δικαστικά δικαιωθέντων – απολυμένων εργαζομένων. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του Συλλόγου Εργαζομένων του ΤΕΕ για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. 

Συντασσόμαστε επίσης απόλυτα με τη διεκδίκηση των εργαζομένων για ένταξη του ΤΕΕ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των λειτουργικών δαπανών του. Αυτοχρηματοδοτούμενο ΤΕΕ σημαίνει “ανταποδοτικές” υπηρεσίες προς τους μηχανικούς και την κοινωνία που αποκλείουν όσους δε μπορούν να καλύψουν τέλη και εισφορές.