Ανακοίνωση ΑΡΑΓΕΣ για στήριξη της απεργίας των εργαζομένων του ΤΕΕ και την επαναπρόσληψη των 15 συναδέλφων

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΕΕ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΟ ΤΕΕ

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ 15 ΕΡΓΖΟΜΕΝΩΝ

Μετά από 9 έτη εκδόθηκε η τελεσίδικη Εφετειακή Απόφαση 5703/09-10-2020, η οποία χαρακτηρίζει την σχέση εργασίας 15 εργαζόμενων στο ΤΕΕ ως εξαρτημένη και αορίστου χρόνου και καθιστά άκυρη την απόλυσή τους, ενώ παράλληλα υποχρεώνει το ΤΕΕ να αποδεχτεί τις υπηρεσίες τους, καταβάλλοντας τις νόμιμες αποδοχές τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί, μεταξύ των οποίων και διπλ. Μηχανικοί, εργάζονταν για 4 ή και παραπάνω συνεχή έτη στο ΤΕΕ, καλύπτοντας διαρκείς ανάγκες του, ενώ αρκετοί συνάδελφοί τους με ίδια σχέση εργασίας, έχουν εδώ και καιρό ενταχθεί ως προσωπικό αορίστου χρόνου στο ΤΕΕ, έπειτα από αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις που τους έχουν δικαιώσει.

Λαμβάνοντας γνώση ότι η υπόθεση των 15 εργαζόμενων του ΤΕΕ οδηγείται σε κακή εξέλιξη ενόψη της εκδίκασης στον Άρειο Πάγο στις 22/2/2022 της προσφυγής της ΔΕ του ΤΕΕ ενάντια στην τελεσίδικη Εφετειακή Απόφαση και μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στην προσπάθεια να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την επαναπρόσληψη τους, επανήλθαμε δια του εκπροσώπου μας στην ΔΕ του ΤΕΕ στη συνεδρίαση της 8/2/2022 ζητώντας την άρση των ένδικων μέσων από πλευράς του ΤΕΕ και την άμεση επαναπρόσληψη των 15 εργαζόμενων, προκειμένου να αποφευχθεί η παρούσα διοίκηση από το να γράψει την πιο μελανή σελίδα στην ιστορία του ΤΕΕ.

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία της διοίκησης επέμεινε στην αρχική της θέση υποστηρίζοντας ότι η μη προσφυγή σε ένδικα μέσα για την αναίρεση της εφετειακής απόφασης θα ισοδυναμούσε με το αδίκημα της απιστίας. Δεν δέχτηκε ούτε καν την άρση των προσωρινών μέτρων αναστολής της εφετειακής απόφασης σημείο που αποτέλεσε εξ όσων ενημερωθήκαμε το σημείο που προκαλεί την άρνηση του υπουργείου να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.

Εκφράσαμε την γνώμη μας ότι το επιχείρημα αυτό είναι αίολο διότι η μήνυση της διοίκησης του ΤΕΕ για το κακούργημα της απιστίας θα μπορούσε μόνο να ασκηθεί από τους κρατικούς θεσμούς, θα ήταν μία πράξη πρωτίστως πολιτική που καμία κυβέρνηση δεν θα επέλεγε να σύρει την διοίκηση του ΤΕΕ στα δικαστήρια για ένα τέτοιο θέμα και ακόμα και αν επέλεγε να το πράξει θα συνιστούσε μία περίπτωση που πιο πιθανών αν οδηγούσε σε αθώωση. Από αυτή τη σκοπιά θεωρούμε ότι πλέον στο κάδρο του εμπαιγμού βρίσκεται τόσο η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών όσο και η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΤΕΕ που σε αγαστή συνεργασία επιλέγουν να ωθήσουν την τύχη των 15 εργαζόμενων σε ναυάγιο.

Με βάση την απόρριψη της πρότασής μας για άρση των ένδικων μέσων, η υπόθεση πλέον οδηγείται στο δικαστήριο της 22/2/2022 όπου πλέον σε επίπεδο Άρειου Πάγου η απόφαση εκτιμούμε ότι θα είναι πολιτικής σημασίας διότι εκτός από τους 15 εργαζόμενους, θα κρίνεται το μέλλον πολλών περισσότερων συμβασιούχων που υπό την μορφή σύμβασης έργου εργάστηκαν για πάμπολλα χρόνια σε φορείς του Δημοσίου και μετά βρέθηκαν ένα πρωί στο δρόμο. Ο αυξημένος κίνδυνος η απόφαση του ΑΠ να αναιρεί την απόφαση του εφετείου είναι παρών και μια τέτοια απόφαση θα φέρει τους 15 εργαζόμενους σε πιο δυσχερή θέση. Αν σήμερα το Υπουργείο Υποδομών έχοντας σε ισχύ μια εφετειακή απόφαση αρνείται με νομικά τερτίπια ότι δήθεν αυτή δεν ισχύει γιατί υπάρχει προσωρινή απόφαση (με προσφυγή του ΤΕΕ) που την αναστέλλει, να υλοποιήσει μια νομοθετική ρύθμιση που θα έλυνε το πρόβλημα, καταλαβαίνουμε ότι μετά από μια αρνητική απόφαση του ΑΠ αυτό θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.

Γνωρίζοντας πως το ΤΕΕ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο μεγάλο όγκο εργασιών που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια, έχει ανάγκη από έμπειρο προσωπικό για να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα μέλη του, καθώς επίσης και ότι ο νέος του Οργανισμός αποτυπώνει τα κενά που υπάρχουν:

  • Καταδικάζουμε την απόφαση να στραφεί το ΤΕΕ κατά των εργαζομένων του, ειδικά όταν οι αυξημένες ανάγκες του σε προσωπικό καλύπτονται με επισφαλείς θέσεις εργασίας.
  • Επιμένουμε έστω και την ύστατη στιγμή να ζητούμε την άμεση απόσυρση της προσφυγής της ΔΕ του ΤΕΕ σε ανώτερο βαθμό (Άρειο Πάγο) ενάντια στην τελεσίδικη Εφετειακή Απόφαση, και την ακύρωση όλων των διαδικασιών που έχει ξεκινήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
  • Στηρίζουμε οποιαδήποτε ειλικρινή προσπάθεια να βρεθεί έστω και τώρα κοινός τόπος με το Υπουργείο Υποδομών και να λυθεί το θέμα με νομοθετική πρωτοβουλία εφόσον όμως αυτό δεν αποτελεί υπεκφυγή και εμπαιγμό.
  • Καλούμε τη ΔΕ ΤΕΕ να ξεκινήσει άμεσα τις απαιτούμενες διαδικασίες για την επανατοποθέτηση των εργαζομένων στην Οργανική δύναμη του ΤΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό πρέπει να καλύπτονται μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ και με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και όχι με επισφαλείς και πελατειακές σχέσεις και μηχανισμούς.

Με όλες μας τις δυνάμεις στο ΤΕΕ αλλά και με την παρουσία μας στα κλαδικά σωματεία και ομοσπονδίες των μηχανικών δηλώνουμε την συμπαράσταση μας στον αγώνα των 15 εργαζόμενων του ΤΕΕ ενάντια στις επισφαλείς σχέσεις εργασίας στο πλαίσιο του αγώνα για την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καλώντας τους συναδέλφους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΤΕΕ με την 24ωρη απεργία που προκήρυξε για την Τρίτη 15/2/2022 και την κινητοποίηση την ίδια ημέρα και ώρα 11.00 στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (Αναστάσεως 2, Χολαργός) και την παράσταση έξω από τον Άρειο Πάγο την παραπάνω Τρίτη στις 22/2/2022 την ώρα εκδίκασης της υπόθεσης.

Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση