Ενημέρωση από την εκδήλωση ΑΡΑΓΕΣ 22.03 «Επίθεση στο δημόσιο χώρο: μηχανικοί και κινήματα πόλης»

Στις 22/03 στο κεντρικό κτίριο του ΤΕΕ στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της ΑΡιστερής  ΑΓωνιστικής Συσπείρωσης Μηχανικών (ΑΡΑΓέΣ), πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – συζήτηση «Επίθεση στο δημόσιο χώρο: μηχανικοί και κινήματα πόλης». Στη διαδικασία έγιναν τοποθετήσεις από μηχανικούς – μέλη του ΑΡΑΓέΣ, ενώ καθοριστική ήταν η συμμετοχή και συμβολή εκπροσώπων κινηματικών πρωτοβουλιών υπεράσπισης των δημόσιων χώρων της Αθήνας. 

Στην εκδήλωση συμμετείχε κόσμος από τις συλλογικότητες – πρωτοβουλίες:

Επιτροπή Αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων

Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού 

Πρωτοβουλία για τη διάσωση του Ποδονίφτη 

Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη

Επιμένουμε πεδίο του Άρεως 

Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα 

Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Πάρκου Δρακόπουλου 

Εμείς στο Πεδίο του Άρεως

 

Στην εκδήλωση συνέβαλαν επίσης άνθρωποι με συμμετοχή στα κινήματα και σε σχήματα παρέμβασης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να έρθουν σε επαφή, να μοιραστούν αντιλήψεις, γνώσεις, πρακτικές και εμπειρίες μηχανικοί και πρωτοβουλίες στο πεδίο υπεράσπισης του δημόσιου χώρου. Μέσα από την εκδήλωση, ξεδιπλώθηκε το πλαίσιο της επίθεσης που δέχονται οι δημόσιοι χώροι. Όπως αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις, η επίθεση αυτή δεν είναι κάτι καινούριο, δείχνει όμως να έχει περάσει σε φάση όξυνσης σε κοινό βηματισμό με την τουριστικοποίηση και την εμπορευματοποίηση που επιδιώκεται και επιβάλλεται σε κάθε σημείο του αστικού περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα του μετασχηματισμού που προωθείται, θα είναι πόλεις με περιορισμένη και κραυγαλέα ανισότιμη πρόσβαση στη στέγαση, στο πράσινο, στην αναψυχή, στη μετακίνηση και στους ελεύθερους χώρους.

Κόντρα στην επίθεση αυτή, κινηματικές πρωτοβουλίες, με συλλογική δράση από τα κάτω, προσπαθούν να υπερασπιστούν το δημόσιο χώρο και να αντιταχθούν στα σχεδιάσματα κράτους και «επενδυτών». Μπροστά τους βρίσκουν δαιδαλώδεις κρατικές διαδικασίες, μιντιακή προπαγάνδιση, αστυνομική καταστολή, αλλά και προώθηση πολιτικών σχεδιασμών στο όνομα του «τεχνικά εφικτού» και του «επιστημονικά σωστού». Μέσω τεχνασμάτων κοπτοραπτικής μελετών, απουσίας επίβλεψης, ελέγχου και διαβούλευσης, αλλά και μέσω αξιοποίησης συστημικών επαγγελματιών μηχανικών και ακαδημαϊκών, επιχειρείται να παρουσιάζεται η εκάστοτε παρέμβαση στο δημόσιο χώρο ως «μοναδική και απαραίτητη λύση».

Από τις τοποθετήσεις πρωτοβουλιών στην εκδήλωση, αναδείχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τεχνική, επιστημονική και θεσμική υποστήριξη του αγώνα που δίνεται για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, λόγω των πολιτικών συσχετισμών που έχουν δημιουργηθεί, τα θεσμικά όργανα του ΤΕΕ (πχ Επιτροπή Περιβάλλοντος) και των επιστημονικών συλλόγων των μηχανικών (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, πολιτικοί μηχανικοί κτλ.), υπολειτουργούν και δεν επιτελούν το ρόλο τους. Ένα από τα πολλά μέτωπα που έχουμε μπροστά μας, είναι και η ανατροπή των συσχετισμών αυτών.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρέπει να αποτελέσει τη βάση για επόμενα βήματα.Η επίθεση στο δημόσιο χώρο, σε αστικό και φυσικό περιβάλλον δεν περιορίζεται φυσικά μόνο στην πρωτεύουσα και για αυτό στα επόμενα βήματα ο συντονισμός των δυνάμεων των αγωνιζόμενων μηχανικών και κινημάτων πρέπει να επεκταθεί όπου απειλείται ο ελεύθερος δημόσιος χώρος. Προχωρώντας μπροστά, ο αγώνας για υπεράσπιση καθε τι δημόσιου και πρωταρχικά του δημόσιου χώρου, πρέπει να ενταθεί. Ως ΑΡΑΓΕΣ, θα υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις κινηματικές πρωτοβουλίες υπεράσπισης του δημόσιου χώρου. Παράλληλα, είναι απαραίτητο όλοι μαζί, να θεμελιώσουμε διαδικασίες ενημέρωσης, αλληλοϋποστήριξης και συντονισμού δράσεων, μπροστά στις μεγάλες και πολλές μάχες που έχουμε μπροστά μας.