Οι αλχημείες των πινάκων με τις εισφορές που εξέδωσε το Υπ. Εργασίας

Καταρχάς να υπενθυμίσουμε ότι πρόπερσι -2016 στη ΔΕΘ- ο πρωθυπουργός πάλι είχε εξαγγείλει “πάγωμα οφειλών”, υπόσχεση η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε. Οπότε σε κάθε περίπτωση κρατάμε μικρό καλάθι, και επισημαίνουμε πως εάν δεν υπάρξουν αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις και εγκύκλιοι, δεν θα πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Ειδικά οι συνάδελφοι που δουλεύουν μισθωτοί με μπλοκάκι και θα δεχτούν πιέσεις από την εργοδοσία για διαπραγματεύσεις σε νέα βάση ή και μειώσεις στις μικτές τους αμοιβές. Εκτός αυτού, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμα σαφές εάν θα συνεχίσουν να ισχύουν οι κλιμακωτές εκπτώσεις ως και το 2020 για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, ούτε τι πρόκειται να γίνει μετά που λήγουν οι εκπτώσεις.Οι ενδεχόμενες αυτές μειώσεις θα έχουν φυσικά πρόσθετη επίπτωση και στις αναμενόμενες συντάξεις φτώχειας που προβλέπει ο Ν4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) μετατρέποντας τις οριστικά σε επίδομα προνοιακού χαρακτήρα.

Οι πίνακες τώρα που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπ. Εργασίας ακολουθούν την πάγια λογική της “δημιουργικής λογιστικής” αποκρύβοντας σημαντικές πληροφορίες ώστε να θολώσουν την εικόνα. Τα ίδια που κάνουν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις δηλαδή.

  1. Εξαφανίζουν εντελώς τον κλάδο Υγείας (6,95% επί του συνολικού εισοδήματος) ώστε να εμφανίσουν μικρότερες εισφορές.
  2. Αποκρύπτουν ότι θα πρέπει να πληρωθούν αναδρομικά κάποια στιγμή οι εισφορές για επικουρικό και εφάπαξ από την αρχή του 2017 (ενώ τρέχουν και τα αναδρομικά για τις αυξήσεις εισφορών από το 2013-2014).
  3. Δεν διευκρινίζουν ότι η ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις ελάχιστες εισφορές μια και η βάση υπολογισμού δε θα είναι τα 583 €.
  4. Σημαντικότερο, από το 2019 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των μεικτών εισοδημάτων (συμπεριλαμβανομένων και των εισοφρών που έχουν ήδη καταβληθεί) των Ελευθέρων Επαγγελματιών και όσων εμφανίζονται ως τέτοιοι. Υπενθυμίζουμε ότι το 2017 οι εισφορές υπολογίζονταν στο καθαρό εισόδημα, και το 2018 στο 85% του μικτού για να γίνει η μετάβαση. Αυτή η μετατροπή θα αυξήσει την επιβάρυνση

Τέλος, ακόμα και οι Πίνακες δείχνουν ότι στα μικρά εισοδήματα οι «ελαφρύνσεις» είναι ελάχιστες, ενώ είναι γενναίες μόνο για τα μεγάλα. Για τα εισοδήματα κάτω από 7000 δεν υπάρχει καμιά ελάφρυνση, ενώ οι εισφορές παραμένουν παγιωμένες στα 2788 ευρώ ετησίως. Αντί να υπάρχει ανεισφορολόγητο όριο, όσοι βγάζουν πολύ λίγα, πληρώνουν δυσανάλογα υψηλές εισφορές…

«Ταξική μεροληψία» που θα έλεγε και ο Τσακαλώτος…


Πίνακες με το τι θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2019 για τις εισφορές των ασφαλισμένων στον πρώην ΟΑΕΕ, πρώην ΕΤΑΑ και πρώην ΟΓΑ δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εργασίας εκτιμώντας ότι οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα για μείωση εισφορών αφορά συνολικά 250.000 μη μισθωτούς με το ποσοστό μείωσης της εισφοράς για τις κύριες συντάξεις να ανέρχεται έως 33%, ενώ για τις κυρίες συντάξεις και εφάπαξ να φθάνει έως και το 46%, στα υψηλά εισοδήματα των γιατρων-επιστημόνων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες καταβάλλουν, ήδη από την 1/1/2017, ασφαλιστικές εισφορές στη βάση των πραγματικών οικονομικών τους δυνατοτήτων και όχι επί αυθαίρετα καθορισμένων ασφαλιστικών κλάσεων, που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση των ασφαλισμένων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών καταβάλλει πλέον μικρότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλε με το παλαιό σύστημα.

Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού αλλά και χάρη στην καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών, η Κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο βήμα.

Στην ελάφρυνση των εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ,συνολικά για 250.000 μη μισθωτούς.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες):

– Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

– Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

Επιστήμονες- Δικηγόροι, Μηχανικοί

– Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα.

Πρόκειται για μια ακόμα παρέμβαση που θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και θα αυξήσει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημά τους.

Επιστήμονες- Γιατροί

Οπως αναφέρει το Υπουργείο αφήνοντας πίσω τα ελλείμματα και την αβεβαιότητα, οι προοπτικές που ανοίγονται για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προοιωνίζονται μόνο θετικές παρεμβάσεις για τους ασφαλισμένους. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο σε όσους λειτουργούν υπονομευτικά απέναντι στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και επιδιώκουν την επικράτηση των ιδιωτικών κριτηρίων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Αγρότες

euro2day.gr