Επιστολή μελών της Α/ΤΕΕ της ΑΡΑΓέΣ για το ζήτημα της ασφάλισης των νέων μηχανικών

Ύστερα από την κατάθεση ψηφίσματος του κοινού μας εκπροσώπου ΑΡΑΓέΣ/blockTEE στη Δ.Ε. του ΤΕΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Στασινός απέστειλε σχετική επιστολή προς τον ΕΦΚΑ. Τα μέλη του ΑΡΑΓέΣ στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ συνέταξαν και απηύθηναν επίσης επιστολή προς τον ΕΦΚΑ με στόχο την άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε πλειάδα συναδέλφων με το νέο ασφαλιστικό.

Εδώ μπορείτε να βρείτε την πρώτη ανακοίνωσή μας σχετικά με το θέμα.

 

Προς τον Πρόεδρο του ΕΦΚΑ,

Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό Βρούτση (Ν.4670/20), προκύπτει η υποχρέωση να  υποβληθεί ηλεκτρονικά αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας με συγκεκριμένη  προθεσμία υποβολής μετά το πέρας της οποίας δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής για όλο  το αντίστοιχο έτος. Με βάση αυτό, έχει ανακύψει σε αρκετούς νέους συναδέλφους  μηχανικούς ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς καλούνται να πληρώσουν αδίκως, έως και  1080€ επιπλέον για το 2020 ως έτος ασφάλισης. Η αδικία αυτή αφορά περιπτώσεις νέων  συναδέλφων μηχανικών που έκαναν το τελευταίο διάστημα αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ,  έχοντας προηγουμένως πάρει την βεβαίωση έναρξης επαγγέλματος από την αρμόδια ΔΟΥ.  Ωστόσο, το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για να καταχωρηθούν στο σύστημα του  ΕΦΚΑ και επομένως να αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στις ηλεκτρονικές του  υπηρεσίες, ήταν τέτοιο (σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνεται από 6 έως και 18 μήνες!) που  δεν τους δινόταν η δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για επιλογή  ασφαλιστικής κατηγορίας πριν την λήξη της αντίστοιχης προθεσμίας για το 2020  (13/03/2020). Έτσι καταχωρήθηκαν με κάποιο τρόπο «αυτόματα» στην κατώτερη  ασφαλιστική κλάση των 210€ και όχι στην ειδική κατηγορία νέων επιστημόνων 0-5  έτη, με το ποσό των 126€, για τις μηνιαίες εισφορές τους. Πλέον, καλούνται να  πληρώσουν αναδρομικά από 01.01.2020, 90€ παραπάνω για κάθε μήνα ασφάλισης μέχρι  το τέλος του 2020. Όπως έχει ήδη επισημανθεί και με ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του  ΤΕΕ, όλο αυτό το διάστημα δεν τους παρεχόταν και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη (την  οποία και θα πληρώσουν βέβαια αναδρομικά!) 

Στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με τον ΕΦΚΑ, οι θιγόμενοι συνάδελφοι έλαβαν  διάφορες απαντήσεις-υπεκφυγές και καμιά ουσιαστική και επίσημη διαβεβαίωση για  επίλυση του ζητήματος. Η αδικία γίνεται φυσικά ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς  ότι καλούνται να αποδώσουν αυτό το διόλου αμελητέο ποσό, μέσα σε μια χρονιά με  ελάχιστα εισοδήματα και παρατεταμένα lockdown. 

Θεωρούμε αυταπόδεικτο ότι ο ΕΦΚΑ πρέπει να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους  συναδέλφους να προβούν σε επιλογή κατηγορίας αναδρομικά για το 2020. Επιπλέον, να  τους δώσει τη δυνατότητα, εφόσον επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία των νέων, είτε  να εισπράξουν τη διαφορά από τις καταβληθείσες εισφορές τους, ως αχρεωστήτως  καταβληθείσα, είτε να την συμψηφίσουν με μελλοντικές οφειλές.  

Τα μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ 

Αμπελογιάννη Βάσω 

Βασιλειάδης Τάσος 

Γιαννόπουλος Γιάννος 

Κατερίνη Τόνια 

Κόττη Ιωάννα

Μάντζαρης Γιάννης

Μπούκη Ελένη 

Πετρόπουλος Δημήτρης

Σαμδάνης Κώστας

Σουρούνης Ανδρέας