Για το ζήτημα των εισφορών στον ΕΦΚΑ των νέων μηχανικών με 0-5 έτη ασφάλισης

Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό Βρούτση (Ν.4670/20), προκύπτει η υποχρέωση να υποβληθεί ηλεκτρονικά αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας με συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής μετά το πέρας της οποίας δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής για όλο το αντίστοιχο έτος. Με βάση αυτό, έχει ανακύψει σε αρκετούς νέους συναδέλφους ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς καλούνται να πληρώσουν αδίκως, έως και 1080€ επιπλέον για το 2020 ως έτος ασφάλισης. Η αδικία αυτή αφορά περιπτώσεις νέων συναδέλφων μηχανικών που έκαναν το τελευταίο διάστημα αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ, έχοντας προηγουμένως πάρει την βεβαίωση έναρξης επαγγέλματος από την αρμόδια ΔΟΥ. Ωστόσο, το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για να καταχωρηθούν στο σύστημα του ΕΦΚΑ και επομένως να αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στις ηλεκτρονικές του υπηρεσίες, ήταν τέτοιο (σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνεται από 6 έως και 18 μήνες!) που δεν τους δινόταν η δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας πριν την λήξη της αντίστοιχης προθεσμίας για το 2020 (13/03/2020). Έτσι καταχωρήθηκαν με κάποιο τρόπο «αυτόματα» στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση των 210€ και όχι στην ειδική κατηγορία νέων επιστημόνων 0-5 έτη, με το ποσό των 126€, για τις μηνιαίες εισφορές τους. Πλέον, καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά από 01.01.2020, 90€ παραπάνω για κάθε μήνα ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2020. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει  και με ψήφισμα της Α/ΤΕΕ όλο αυτό το διάστημα δεν τους παρεχόταν και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη (την οποία και θα πληρώσουν βέβαια αναδρομικά!)

Στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με τον ΕΦΚΑ, οι θιγόμενοι συνάδελφοι έλαβαν διάφορες απαντήσεις-υπεκφυγές και καμιά ουσιαστική και επίσημη διαβεβαίωση για επίλυση του ζητήματος. Η αδικία γίνεται φυσικά ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι καλούνται να αποδώσουν αυτό το διόλου αμελητέο ποσό, μέσα σε μια χρονιά με ελάχιστα εισοδήματα και παρατεταμένα lockdown.

Να αγωνιστούμε για να ανατραπεί αυτή η αδικία σε βάρος των νέων συναδέλφων!

Καλούμε τη διοίκηση του ΤΕΕ να αναδείξει το ζήτημα. Καλούμε το υπουργείο Εργασίας και τον “e”-ΕΦΚΑ να βάλει ένα τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό.

ΑΡΑΓέΣ Δεκέμβριος 2020