Για τα γεγονότα της Πέμπτης 30/03/17 στον ΕΦΚΑ και την στάση Πετρόπουλου και Μπακαλέξη

To ΔΣ του ΕΦΚΑ την Πέμπτη 30-03-17, όπως φαίνεται και στο πρακτικό της απόφασης 107 της συνεδρίασης 14/30-03-17, αποφάσισε τελικώς να δοθεί παράταση μόνο στην προθεσμία καταβολής εισφορών β΄εξαμήνου ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ 2016 έως 30-06-2017. Στην απόφαση δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων (μηχανικών, νομικών και υγειονομικών) η οποία ζητούσε να δοθεί παράταση και στις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές ΕΦΚΑ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2017. Στην απόφαση γίνεται αναφορά μόνο στην εισήγηση της Διεύθυνσης Εισφορών Μη Μισθωτών της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών και Ελέγχων, με θέμα: «Παράταση της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών 2016 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ», η οποία είναι αυτή που τελικά υπερψηφίστηκε από το ΔΣ.

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση της Επιτροπής Επιστημόνων δεν περιέχει συνολικές και ουσιαστικές λύσεις στα πολλά προβλήματα των ασφαλισμένων και θα έπρεπε τουλάχιστον να κατατεθεί στον ΕΦΚΑ η τελευταία απόφαση του πρώην ΔΣ/ΕΤΑΑ (καθώς τα περισσότερα μέλη του πρώην ΔΣ/ΕΤΑΑ είναι πλέον μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων), ακόμα και η εισήγηση αυτή θα οδηγούσε έστω σε μια μικρή προσωρινή ανακούφιση των τρεχουσών υποχρεώσεων των ασφαλισμένων.

Αυτό όμως που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο είναι το θράσος του διοικητή του ΕΦΚΑ Μπακαλέξη και του υφυπουργού εργασίας Πετρόπουλου, καθώς οι ίδιοι δήλωσαν μόλις λίγη ώρα μετά από τη συνεδρίαση του ΔΣ/ΕΦΚΑ στους συλλογικούς φορείς των μηχανικών, νομικών και υγειονομικών πως η πρόταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων έγινε αποδεκτή. Την ίδια απάντηση άλλωστε είχε δώσει στους ασφαλισμένους και ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων Κ. Μακέδος εξερχόμενος από το ΔΣ/ΕΦΚΑ στο οποίο κατέθεσε την πρόταση-εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων.

Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία από τον ΕΦΚΑ προς τους ασφαλισμένους συνεχίστηκε και την Παρασκευή 31-03-17, τελευταία ημέρα προθεσμίας καταβολής πολλών διαφορετικών ασφαλιστικών υποχρεώσεων (ειδικά για τους μηχανικούς), καθώς η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης για αυτήν έστω τη μερική παράταση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των ταμείων. Εδώ να θυμίσουμε πως και η προηγούμενη παράταση στην πληρωμή του β΄εξαμήνου ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ 2016 που έληγε 31-12-2016 είχε αποφασιστεί από το ΔΣ/ΕΦΚΑ 20 ημέρες μετά από τη λήξη δηλαδή στις 20-01-17.

Στα νέα ήθη που εγκαινίασε την Πέμπτη 30-03-17 ο ΕΦΚΑ περιλαμβάνεται και ο απαράδεκτος αποκλεισμός των ασφαλισμένων από τη συνεδρίαση του ΔΣ με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων καταστολής να κλείνουν την είσοδο του κτιρίου καθ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η δημοκρατικότητα της διοίκησης του ΕΦΚΑ αρχικά εξαντλήθηκε στην πρόταση να γίνουν δεκτά μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΔΣ τρία (3) μόνο άτομα από τους παρευρισκόμενους. Τελικώς έγινε δεκτή μια αντιπροσωπεία από όλους τους συλλογικούς φορείς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Πέμπτης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ασφαλισμένοι από διαφορετικούς κλάδους αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών όπως η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η ΕΜΔΥΔΑΣ, ο ΣΑΔΑΣ, ο ΣΠΜΕ, εκπρόσωποι φορέων ιατρών, εκπρόσωποι φορέων νομικών κ.α. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την αντιπροσωπεία των φορέων κατατέθηκαν τα αιτήματα και οι συλλογικές αποφάσεις με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει κάθε κλάδος ασφαλισμένων.

Ο υφυπουργός Πετρόπουλος χωρίς να δεσμευτεί σε τίποτα συγκεκριμένο απάντησε χαρακτηριστικά πως «αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις» ενώ ο διοικητής ΕΦΚΑ Αθ. Μπακαλέξης σημείωσε τα αιτήματα για να απαντήσει σε μελλοντική συνάντηση. Οι παρευρισκόμενοι του υποσχέθηκαν πως αν χρειαστεί θα έρχονται στον ΕΦΚΑ κάθε Πέμπτη που έχει συνεδρίαση το ΔΣ όπως έχουν κάνει άλλωστε και στο παρελθόν στο ΕΤΑΑ.

Επειδή το θράσος και η κοροϊδία που επέδειξαν προς τους ασφαλισμένους οι συγκεκριμένοι κυβερνητικοί παράγοντες ξεπερνάει ακόμα και τους πιο αντιδραστικούς διοικητές ασφαλιστικών ταμείων που έχουν αντιμετωπίσει οι ασφαλισμένοι και επειδή κατά δήλωση του διοικητή ΕΦΚΑ «οι ασφαλισμένοι δεν είναι δυνατό να γίνονται δεκτοί σε συνεδριάσεις ΔΣ» είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα ενάντια στην εφαρμογή των μέτρων που διαλύουν κάθε έννοια και χαρακτήρα του δημόσιου και κοινωνικού συστήματος ασφάλισης. Η μόνη απάντηση απέναντι σε αυτές τις πρακτικές είναι η μαζική συμμετοχή στις κινηματικές διαδικασίες των εργαζομένων, άνεργων, υπο-απασχολούμενων που συμμετέχουν σε ανοιχτές συνελεύσεις, σωματεία και συλλόγους.