Αιφνιδιαστική αλλαγή του τρόπου εξετάσεων στο ΤΕΕ: Δε θα περάσει!

Στην συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ αύριο Τρίτη 16/6 εισάγεται από τον πρόεδρο, Γ. Στασινό, θέμα αλλαγής του τρόπου εξετάσεων εισαγωγής στο ΤΕΕ. Η εισήγηση προβλέπει την εισαγωγή γραπτών ηλεκτρονικών εξετάσεων από τράπεζα θεμάτων, αντί της προφορικής εξέτασης (συνήθως επί της διπλωματικής εργασίας) που ισχύει ως τώρα. Στην πράξη αυτό οδηγεί στο να θεωρείται ότι τα πτυχία που παρέχουν τα πολυτεχνικά ιδρύματα και σχολές δεν επαρκούν για την πρόσβαση στο επάγγελμα, και απαιτούνται επιπλέον εξετάσεις.

Γνωρίζουμε ότι θα ειπωθεί, για άλλη μια φορά, ότι οι εξετάσεις χρειάζονται για να ελέγχει και να πιστοποιεί το ΤΕΕ συνολικά τον τεχνικό κλάδο, εν αναμονή της εισόδου αποφοίτων από τα πρώην ΤΕΙ και τα ιδιωτικά κολέγια. Αντί η πλειοψηφία του ΤΕΕ να τοποθετηθεί όποτε συμβαίνουν οι εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, έρχεται εκ των υστέρων να τις επικυρώσει, με συντεχνιακά επιχειρήματα περί διασφάλισης των “καλύτερων μηχανικών”. Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια όλων των προηγούμενων κινήσεων της πλειοψηφίας που στοχεύουν στο να μετατραπεί το ΤΕΕ ολοκληρωτικά σε κεντρικό φορέα “ποιστοποίησης” του τεχνικού κόσμου. Διαδικασία που διασπά τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από τα πτυχία, και δημιουργεί πολλές “ταχύτητες” μηχανικών.

Είναι, δε, αδιανόητο, ότι αυτό έρχεται να γίνει εν μέσω πανδημίας, χωρίς να μπορεί να συνεδριάσει η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, και με εισήγηση που αποστέλλεται 1 (ολογράφως: ΜΙΑ) μέρα πριν. Το γεγονός ότι σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει η ανάγκη και για ηλεκτρονικές διαδικασίες (οι οποίες όμως θα μπορούσαν όμως να έχουν το υπάρχον αντικείμενο), δεν δικαιολογεί κατά κανέναν τρόπο την αλλαγή του συνολικού τρόπου των εξετάσεων, και μάλιστα ουσιαστικά χωρίς διαβούλευση.

Καλούμε αύριο, Τρίτη 16/6, σε κινητοποίηση στις 5:30 στο ΤΕΕ.