Νίκη για το νερό και τα δημόσια αγαθά! ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ εκτός Υπερταμείου!

* Η φωτογραφία αλιεύτηκε από το site του ΣΕΚΕΣ και είναι από τη μεγαλειώδη συναυλία για το νερό στη Θεσσαλονίκη στις 2 Απριλίου 2023.

Στις 26 Ιουνίου η Βουλή ψήφισε τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο (ΕΣΥΠ) στο Ελληνικό Δημόσιο. Είχαν προηγηθεί οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ που υποχρέωσαν την πιο νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης να επανακρατικοποιήσει τις μεγαλύτερες εταιρείες ύδρευσης της χώρας, παρά τα όσα συνταγματικά πραξικοπήματα είχε μεθοδεύσει για να παρακάμψει ακόμα και τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου.

Των αποφάσεων του ΣτΕ είχαν προηγηθεί πολυετείς αγώνες του κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού που ουσιαστικά έφεραν τις δικαστικές αυτές αποφάσεις και την ημέρα ορόσημο για την επιστροφή στο δημόσιο των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, ιστορική ημέρα για την αγώνες για την επανάκτηση των δημόσιων αγαθών στην Ελλάδα. Το κίνημα για το δημόσιο νερό από το 2012 μέχρι σήμερα, με εμπροσθουφυλακή τα σωματεία εργαζόμενων των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ πλαισιωμένα απο δεκάδες περιβαλλοντικά κινήματα, συνδικαλιστικούς φορείς και οργανώσεις, πέτυχε ιστορικές νίκες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Έξοδος ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ. Επιστροφή ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Ακύρωση ΣΔΙΤ για ΕΥΣ. Ακύρωση Υπουργικής Απόφασης για τιμολόγηση του νερού.

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια το κίνημα αγωνίστηκε αποφασισμένο να νικήσει. Αγωνίστηκε μέσα στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία. Αγωνίστηκε μέσα στους εργαζόμενους και μαζί με τους εργαζόμενους. Αγωνίστηκε μέσα σε όλους στους τοπικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και μαζί με τους φορείς. Πάντα αταλάντευτα και χωρίς υποχωρήσεις απέναντι στις εκάστοτε κυβερνητικές και κρατικές πολιτικές.

Ως ΑΡΑΓΕΣ νιώθουμε περήφανες/οι που σταθήκαμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και πείσαμε την πλειοψηφία της ΔΕ του ΤΕΕ να συνταχθεί με το ευρύ κοινωνικό αίτημα της πλήρους δημόσιας διαχείρισης του νερού, με το σχετικό ψήφισμα που είχαμε καταθέσει το Mάρτιο του 2022. Βάλαμε κι εμείς έτσι ένα λιθαράκι στο μεγαλειώδη αγώνα υπέρ της διασφάλισης του δημόσιου χαρκατήρα του κοινωνικού αγαθού που κατέληξε στην επαναφορά ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Ο αγώνας για το δημόσιο νερό, δεν έχει τελειώσει σήμερα, καθώς πάντα τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια θα ψάχνουν τρόπους και μεθοδεύσεις για να πλήξουν το δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Συνεχίζεται όμως σήμερα από ευνοϊκότερες συνθήκες για την επιστροφή στο δημόσιο των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ (11,3% της ΕΥΔΑΠ και 24% της ΕΥΑΘ), την κατάργηση της Ρυθμιστικής Αρχής για τα Ύδατα, τη ματαίωση κάθε προσπάθειας άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών στις ΔΕΥΑ.

Ως ΑΡΑΓΕΣ θα είμαστε ενεργά συμμέτοχες και συμμέτοχοι σε όλους τους αγώνες για την πλήρη δημόσια επανάκτηση του νερού και όλων των δημόσιων αγαθών!