Ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς συνεδρίαση της ΑΤΕΕ – Εσκεμμένη αφωνία απέναντι σε μια πρωτοφανή συγκυρία

Ένας ολόκληρος χρόνος από την προηγούμενη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (A/TEE)

Η εσκεμμένη αφωνία των Οργάνων του ΤΕΕ απέναντι σε μια πρωτοφανή συγκυρία

Το ΣΚ 21-22/10/2023 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ. Η προηγούμενη συνεδρίαση του Απριλίου 2023 δεν έγινε λόγω «έλλειψης απαρτίας», η εξαγγελθείσα για το Σεπτέμβριο 2023 αναβλήθηκε λόγω «Δημοτικών εκλογών» και η τελευταία που ολοκληρώθηκε ήταν ένα χρόνο ακριβώς πριν, το Νοέμβριο του 2022! Η θεματολογία μάλιστα και τότε ήταν παραπλήσια. Έγκριση προϋπολογισμού για το επόμενο έτος! Η μόνη σημαντική μάλιστα απόφαση που πάρθηκε τότε υπέρ επαναφοράς Συλλογικών Συμβάσεων και ελαχίστων αμοιβών, έμεινε δυστυχώς στα χαρτιά με ευθύνη των δυνάμεων που συνδιοικούν το ΤΕΕ.

Στο διάστημα αυτής της περιόδου του ενός έτους γίναμε μάρτυρες:

  • Του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που ανέδειξε τις παθογένειες την ιδιωτικοποιήσεων και της εκχώρησης κρίσιμων υποδομών σε ιδιώτες.
  • Της μεγαλύτερης καταγεγραμμένης πυρκαγιάς, στον Έβρο το καλοκαίρι, μαζί με το ρεκόρ καμένων εκτάσεων που καταγράφηκε το 2023 και τις ελλείψεις σε πολιτική προστασία και πυρόσβεση.
  • Των καταστροφικών πλημμυρών της Θεσσαλίας με ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπους και υποδομές που ανέδειξε την υποτίμηση του συνολικού και κεντρικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.
  • Της ελλιπούς συντήρησης των υποδομών, όπως αυτή αναδείχθηκε με αφορμή το στέγαστρο «Καλατράβα», αλλά αφορά πλήθος υποδομών, όπως γέφυρες, σήραγγες, δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία κλπ.
  • Πρωτοφανούς ρεκόρ στα εργατικά ατυχήματα με ήδη 135 νεκρούς σε εργατικούς χώρους μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023!
  • Κλαδικών κινητοποιήσεων για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, αυξήσεων στις αποδοχές, στελέχωση των Υπηρεσιών από την ΕΜΔΥΔΑΣ και το ΣΜΤ.

Σε όλα τα παραπάνω το ΤΕΕ και τα θεσμικά του όργανα (Διοικούσα Επιτροπή και Αντιπροσωπεία) απουσίαζαν παντελώς. Αντιθέτως, σε συνέχεια των προηγούμενων κατευθύνσεων του, πρωτοστάτησε σε διαδικασίες υποκατάστασης των Δημόσιων Υπηρεσιών, μετατρεπόμενο σε «Αναθέτουσα Αρχή» πλήθους έργων και μελετών, μετατρεπόμενο με τον τρόπο αυτό σε ενεργούμενο όχι απλά του κράτους, αλλά του συστήματος που εκκινεί από το Μέγαρο Μαξίμου και διαχειρίζεται κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και αλλού. Πού καιρός για ανεξάρτητη επιστημονική σκέψη και συμβολή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δοκιμάζουν την κοινωνία και το Περιβάλλον. Έχουμε business να τρέξουμε…

Ιστορικά το «σύστημα ΤΕΕ» έπαιζε ρόλο στο διαμοιρασμό κερδών και εξουσιών στον Τεχνικό και κατασκευαστικό κλάδο, φρόντιζε όμως να διατηρεί και κάποια ψήγματα ανεξαρτησίας και επιστημονικής συμβολής στα ζητήματα που προέκυπταν. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σηματοδοτεί το ακρότατο όριο –μέχρι στιγμής– επιχειρηματικής λογικής και λειτουργίας του. Για το λόγο αυτό μετατρέπεται πολύ περισσότερο σε όργανο των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που νέμονται τον κοινωνικό πλούτο, απομακρυνόμενο ταυτόχρονα τόσο από τις ανάγκες της κοινωνίας, όσο και από τα προβλήματα και τις αγωνίες των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους.

Τα παραπάνω αποτελούν και τη βασική αιτία της σαφούς υποτίμησης των δημοκρατικών διαδικασιών των Οργάνων του ΤΕΕ. Δε χρειάζεται πολιτική συζήτηση, δε χρειάζεται διεκδίκηση, δε χρειάζεται κριτική στην κυβέρνηση και στις ακολουθούμενες πολιτικές. Η «αγορά» επιλύει όλα τα προβλήματα και φτάσαμε στο σημείο να μην ξέρουμε από ποια «φυσική καταστροφή» και «πρωτοφανές φαινόμενο» να προφυλαχτούμε.

Ευθύνη δική μας απέναντι στην κοινωνία και στους συναδέλφους μας είναι να αναδεικνύουμε  τους υπαίτιους και τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να καλούμε σε μια διαφορετική πορεία τον Τεχνικό κόσμο, με συναίσθηση του κοινωνικού του ρόλου. Με τις μικρές μας δυνάμεις το πράττουμε κιόλας. Στα σωματεία μας, στις επιτροπές αλληλεγγύης σε Εύβοια και Θεσσαλία, στις πρωτοβουλίες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στα τοπικά και περιβαλλοντικά κινήματα.

Για την επερχόμενη συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ εκτός των εισηγήσεων και των προτάσεων  μας για όλα τα κρίσιμα θέματα (Φυσικές καταστροφές, συντηρήσεις υποδομών, ΥΔΟΜ) θα προτείνουμε να προταχθούν ακριβώς αυτά στη συζήτηση και να μεταφερθεί για το τέλος η εκλογή οργάνων και η έγκριση του Προϋπολογισμού, ως συμβολή σε μια διαφορετική ιεράρχηση προτεραιοτήτων που θα έπρεπε να υπάρχει.

ΑΡΑΓέΣ – Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση

19/10/2023