Όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ – Κανένα σπίτι χωρίς Ρεύμα

Δημοσιεύουμε το ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού ΑΑΣΜΗ, ΑΡΑΓέΣ και BlockTEE στην τελευταία σύγκληση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Το ψήφισμα δεν πέρασε μια και η συντριπτική πλειοψηφία παρατάξεων και αντιπροσώπων των κυρίαρχων παρατάξεων ψήφισε λευκό. Μονάχα η ΡΠΜ πιστή στο ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλιστή το καταψήφισε. Υπήρξε δέσμευση για διοργάνωση ημερίδας από το ΤΕΕ για το θέμα ηλεκτρική ενέργεια.


Η πολιτική της απελευθέρωσης, ή αλλιώς το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου αποτελεί διαχρονικά έναν από τους κεντρικούς στόχους των κυβερνήσεων και των δανειστών (ΕΕ, ΔΝΤ). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά όλα αυτά τα χρόνια υλοποιεί με εξαιρετική ένταση τις πολιτικές αυτές.

Κομβικό σημείο στην κατεύθυνση αυτή ήταν η συγκρότηση του υπερταμείου, το οποίο απορρόφησε όλη τη δημόσια ιδιοκτησία για 99 χρόνια, προκειμένου να την εκμεταλλευτεί ή να την πουλήσει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Μετά τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το Ελληνικό, τις δημόσιες εκτάσεις, σειρά έχουν οι Δημόσιες Εταιρίες Κοινής Ωφέλειας. Η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΑΣΑ (ΟΣΥ) , ο ΟΣΕ, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (ΣΤΑΣΥ), η ΕΛΒΟ, η ΔΕΗ αποτελούν μερικές από τις εταιρίες οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο. Αιχμή του δόρατος είναι η παραχώρηση του ενεργειακού τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο και στον έλεγχο των δανειστών, η οποία δρομολογείται μεθοδικά εδώ και αρκετά χρόνια.

Πριν μερικές εβδομάδες υπερψηφίστηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο εκκινεί την διαδικασία για την πώληση τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Μεγαλόπολη 3-4, Μελίτη Ι), και της άδειας για μια τέταρτη (Μελίτη ΙΙ), το σύνολο του εξοπλισμού, των εγκαταστάσεων, των απαλλοτριωμένων εδαφών, των λιγνιτικών πεδίων και ορυχείων. Ο δημόσιος πόρος που εδώ και σχεδόν 70 χρόνια περιορίζει την ενεργειακή εξάρτηση και εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα, πρόκειται να πουληθεί και πλέον να αποτελέσει ιδιοκτησία κάποιου fund ή κάποιας κοινοπραξίας εταιριών. Πέραν όμως της πώλησης των μονάδων, το κατατεθειμένο νομοσχέδιο δεσμεύει την ΔΕΗ να υπολειτουργεί για αρκετά χρόνια την εναπομείνασα μονάδα της (Μεγαλόπολη 5) στα 500MW αντί για 811MW, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη των επίδοξων αγοραστών και των υπολοίπων ιδιωτών παραγωγών.

Η σημασία της πώλησης των μονάδων είναι τεράστια διότι αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα προς την επικείμενη συνολική και οριστική διάλυση της ΔΕΗ, το οποίο αποτελεί τον τελικό στόχο των «θεσμών» και της κυβέρνησης. Άλλωστε όταν ολοκληρωθεί η πώληση των μονάδων (με ή χωρίς τις υδροηλεκτρικές μονάδες οι οποίες είναι επίσης στο στόχαστρο), αμέσως μετά αναμένεται η πώληση μετοχικού πακέτου 17% της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή (με το δημόσιο να περιορίζεται σε 34%), ενώ μέχρι το 2020 είναι μνημονιακή δέσμευση η παραχώρηση του μισού της πελατολογίου στους ιδιώτες προμηθευτές. Στην νέα συνθήκη η οποία σχεδιάζεται:

 • ο ενεργειακός τομέας δεν θα είναι πλέον στον έστω και μερικό έλεγχο του δημοσίου με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Η επάρκεια, η ασφάλεια τροφοδότησης των καταναλωτών θα εξαρτάται αποκλειστικά από την ορθή λειτουργία της αγοράς, την κοινωνική υπευθυνότητα (!) των επενδυτών, και την «βιωσιμότητα» των επιχειρηματικών τους σχεδίων.
 • η πρόσβαση στον ηλεκτρισμό για τα φτωχά νοικοκυριά θα καταστεί πολύ πιο δύσκολη. Το άνοιγμα της αγοράς είναι ήδη σαφές ότι πολλαπλασιάζει τα σπίτια χωρίς ρεύμα, τα μαγκάλια, την ενεργειακή φτώχεια. Αλλά ακόμα και για όσους θα έχουν ρεύμα, φαίνεται καθαρά ότι η απελευθέρωση κάθε άλλο παρά οδηγεί στην μείωση των τιμών του ηλεκτρισμού. Τα τελευταία χρόνια η τιμή του ρεύματος που πληρώνουν τα νοικοκυριά έχει διπλασιαστεί και τα χρέη τους έχουν εκτιναχθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις των ιδιωτών στον κλάδο του ηλεκτρισμού.
 • θα ξεδιπλωθεί μια εκ νέου επίθεση σε εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Οι μισθοί, τα δικαιώματα, η εργασία των 1300 εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες αλλά και του συνόλου των εργαζομένων στον όμιλο ΔΕΗ, κάθε άλλο παρά είναι διασφαλισμένη, αντίθετα με ότι ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Πέραν όμως των απολύσεων και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων εντός της ΔΕΗ, η παραχώρηση του ενεργειακού κλάδου στον ιδιωτικό τομέα θα σημάνει μια συνολική αλλαγή στους όρους εργασίας όλων όσων εργάζονται στον ενεργειακό κλάδο. Μερικά χρόνια μετά από την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών είναι σαφές ποιο είναι καθεστώς εργασίας για όλους, είτε δουλεύουν στον ΟΤΕ είτε στις άλλες πολυεθνικές των τηλεπικοινωνιών.

Ως μηχανικοί συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον διαρκή αγώνα των εργαζόμενων της ΔΕΗ και της κοινωνίας για να:

  • ανατραπούν τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, του ξεπουλήματος της δημόσιας ιδιοκτησίας.
  • μην υλοποιηθεί η πώληση των μονάδων, των ορυχείων, των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ
  • αποτραπεί ο κατακερματισμός, το ξεπούλημα της ΔΕΗ, να μπλοκαριστεί η παραχώρηση του 17%
  • μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, για να γίνει το ρεύμα κοινωνικό αγαθό
  • επιβληθεί μείωση των τιμολογίων και χρεώσεων ηλεκτρισμού – να κατοχυρωθεί άμεσα δωρεάν ρεύμα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους ΑΜΕΑ
  • αποτραπεί η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων,
  • καταργηθούν οι υπεργολαβίες ανθρωπίνου δυναμικού στη ΔΕΗ ΑΕ, να διασφαλιστεί πλήρης-σταθερή εργασία.
  • ανατραπεί συνολικά η επιζήμια πολιτική της ιδιωτικοποίησης, για δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο/ιδιοκτησία του κλάδου του ηλεκτρισμού. Το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!