Απόφαση ΔΕ ΤΕΕ ενάντια στις απολύσεις στην Green Properties

Στα τέλη του Ιανουρίου η εργοδοσία της εταιρείας Green Properties προχώρησε σε αντεργατικό πογκρόμ με 11 απολύσεις μισθωτών μηχανικών, αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, που συλλογικά διεκδίκησαν τα δικαιώματα τους: αυξήσεις μισθών στη βάση της πρότασης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για κλαδική ΣΣΕ, 14 μισθούς με κατάργηση του καθεστώτος των μηνιαίων ανανεούμενων ατομικών συμβάσεων με Μπλοκάκι, έγκαιρη πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, τήρηση των αδειών και του ωραρίου με ανθρώπινες συνθήκες διαλείμματος και υγιεινής ενάντια στην εντατικοποίηση. Η εργοδοσία επικαλείται μειωμένο κύκλο εργασιών ως δήθεν αιτιολόγηση των απολύσεων. Η πραγματικότητα όμως του όγκου των έργων που ήδη τρέχουν ή δρομολογούνται από την ίδια, καθώς και οι αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες, δείχνει πως αυτό είναι απλώς ένα πρόσχημα. Με τον πλέον κυνικό και αντεργατικό τρόπο η εργοδοσία της Green Properties δηλώνει ότι εάν διεκδικείς τα αυτονόητα, τότε απολύεσαι!

 

Για το πολύ αυτό σοβαρό ζήτημα, που πλήττει την εργασιακή κατάσταση των συναδέλφων μηχανικών, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ εξέδωσε την παρακάτω απόφαση, στη συνεδρίασή της στις 07.02:

«Η εταιρεία Green Properties Design and Construction, εφάρμοζε και εφαρμόζει πλήθος αντεργατικών πρακτικών, μεταξύ των οποίων και μηνιαίες ανανεωνόμενες ατομικές συμβάσεις με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε μισθωτούς μηχανικούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Το αποκορύφωμα των πρακτικών αυτών ήρθε όταν ομάδα εργαζόμενων κατέθεσε γραπτό υπόμνημα με εργασιακά ζητήματα στην εταιρεία, στο πνεύμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που διεκδικεί το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, και η τελευταία αντί άλλης απάντησης προχώρησε στη μη ανανέωση 11 συμβάσεων. Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες μάλιστα έρχονται σε μια περίοδο ανόδου του κατασκευαστικού κλάδου, ισοδυναμούν με μια απόπειρα απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζόμενων. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ απαιτεί την άμεση ανανέωση των συμβάσεων τους και στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων στην διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.»

 

Το ΣΜΤ έχει πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες με μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία και σε εργοτάξια της εταιρείας στις 03.02 και στις 16.02 σε σύμπλευση και με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τα οποία συνάντησαν την έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και μπράβων από την πλευρά της εταιρείας με σκοπό να εκφοβίσουν τους αγωνιζόμενους μηχανικούς.

Ως ΑΡΑΓΕΣ στηρίζουμε τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών που διεκδικεί να γυρίσουν όλοι στη δουλειά με ικανοποίηση των αιτημάτων τους, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς που να αναπληρώνουν τις απώλειες των προηγουμένων χρόνων και τον πληθωρισμό που συρρικνώνει το εισόδημά μας. Ζητάμε την κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων με ΔΠΥ, δώρα/επιδόματα, ωράρια, διαλείμματα και ετήσιες άδειες.

Η εργοδοτική τρομοκρατία δε θα περάσει! Πάρτε πίσω τις απολύσεις!