Ανακοίνωση της ΑΡΑΓΕΣ για τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ

ΚΥΡΙΕ ΒΡΟΥΤΣΗ,  ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ

Με ανοιχτό το στόμα έμεινε η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων Μηχανικών βλέποντας μαζί με τα αλλεπάλληλα μέτρα που ανακοινώνει ημέρα την ημέρα η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, να αναρτώνται στον ΕΦΚΑ ειδοποιητήρια με τις νέες εισφορές του νόμου Βρούτση.

Οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί και τα μπλοκάκια ήδη αντιμετωπίζουν τα πρώτα σημάδια οικονομικής οπισθοχώρησης που προκαλούν τα μέτρα περιορισμού, το κλείσιμο της αγοράς και η διάχυτη ανησυχία. Απληρωσιές, αναστολή εργασιών, παύση νέων έργων, αβεβαιότητα για το τι ξημερώνει είναι το βασικό μοτίβο που αντιμετώπισαν τα γραφεία ήδη την εβδομάδα που πέρασε οδηγώντας πολλά από αυτά σε υπολειτουργία και δουλειά από το σπίτι. Παράλληλα οι μισθωτοί με μπλοκάκι συνεχίζουν να αποτελούν την εξαίρεση της εξαίρεσης, παραμένοντες εντελώς έρμαιοι και απροστάτευτοι απέναντι στο ενδεχόμενο παράλληλα με την επιδημία να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα και άγρια οικονομική κρίση που θα διαρκέσει.

Στο σύνολο τους οι εργαζόμενοι μηχανικοί πρόκειται το επόμενο διάστημα να βρεθούν να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες ανάγκες που σχετίζονται και με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στην οικογένειά τους με ανύπαρκτα εισοδήματα. Σε αυτό το φόντο η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων από τον ΕΦΚΑ μόνο θυμηδία προκάλεσε.

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να αναστείλει άμεσα τόσο την υποχρέωση πληρωμής των ειδοποιητηρίων αυτών καθώς και κάθε άλλης αναδρομικής εκκρεμότητας προς τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς καμία επιβάρυνση. Να θεωρηθεί άμεσα το σύνολο των συναδέλφων υγειονομικά καλυμμένο ανεξαρτήτως χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Να λάβει μέτρα ώστε κανένας συνάδελφος να μην βρεθεί αντί για το σπίτι του, πεταμένος στον δρόμο, επειδή θα έχει υποστεί την εξαναγκασμένη  παραίτησης, την άδεια άνευ αποδοχών, την απλήρωτη εργασία.

Καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών να αναστείλει άμεσα την πληρωμή του ΦΠΑ 3μήνου (Απριλίου) χωρίς καμία επιβάρυνση. Το καλούμε επίσης να αναστείλει τώρα κάθε διαδικασία πλειστηριασμού και εξώσεων. Να σταματήσει το κόψιμο ρεύματος, νερού, τηλεφώνου λόγω απλήρωτων λογαριασμών, και να επανασυνδεθούν οι κομμένες συνδέσεις.

Καλούμε το ΤΕΕ να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες έτσι ώστε τα μέτρα προστασίας της εργασίας που θα παρθούν από την κυβέρνηση να καλύψουν εξίσου τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και τα μπλοκάκια. Να εκδώσει οδηγία προς τα μέλη του να εφαρμόσουν την τηλεεργασία (είναι αρκετά τα γραφεία, οι ναυτιλιακές εταιρίες κλπ που δεν έχουν στείλει ακόμα τον κόσμο να δουλεύει σπίτι του ενώ αυτό είναι τεχνικά απολύτως εφικτό), και να εφαρμοστούν ακόμα αυστηρότερα Μέτρα Ατομικής Προστασίας στα εργοτάξια.  Να οργανώσει τη συμβολή του τεχνικού κόσμου στην προσπάθεια στήριξης του συστήματος υγείας, όπως γίνεται ήδη σε άλλες χώρες, με την αλλαγή γραμμών παραγωγής εργοστασίων κοκ.