Η ΑΡΑΓΕΣ στηρίζει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τις δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων πανελλαδικά.

Ξεκινώντας από το καλοκαίρι, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε μία σειρά από αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, μεταξύ αυτών και σύλλογοι Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, διεξάγουν Γενικές Συνελεύσεις, λαμβάνοντας κινηματικές αποφάσεις ενάντια στις επικείμενες μεταρρυθμίσεις.

Αρχικά, η εξίσωση των πτυχίων των Δημόσιων Πανεπιστημίων με αυτά των Ιδιωτικών Κολεγίων αποτελεί ένα από τα απαξιωτικά για τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση και το φοιτητικό σώμα μέτρα. Η ΑΡΑΓέΣ εναντιώνεται στην υποβάθμιση των Διπλωμάτων των ενιαίων 5ετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, όπως διατύπωσε και στο ψήφισμα που κατέθεσε στη Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Η εν λόγω ρύθμιση που προωθείται, αναγνωρίζει τη γνωστική και επαγγελματική ισοδυναμία Δημόσιων Πολυτεχνείων και Ιδιωτικών Κολεγίων, αποδυναμώνοντας έτσι τα επαγγελματικά δικαιώματα των Διπλωματούχων Μηχανικών.

Στη συνέχεια, το Υπουργείο επιδιώκει την εφαρμογή ανώτατου ορίου στη διάρκεια φοίτησης, ορίζοντάς τη στα Ν+2 έτη. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια προηγούμενων κυβερνήσεων να περιορίσουν τη διάρκεια φοίτησης στα 2Ν και ύστερα στα Ν+2 έτη, το Υπουργείο επαναφέρει το καταστροφικό αυτό μέτρο, συνοδευόμενο από την εφαρμογή διαγραφών φοιτητών. Την ώρα που όλο και περισσότεροι φοιτητές είναι αναγκασμένοι να εργάζονται για να βιοποριστούν, σε μία προσπάθεια να «επιλύσει» το δήθεν «πρόβλημα» των «αιώνιων φοιτητών», το Υπουργείο ωθεί τη νεολαία, ένα κομμάτι της οποίας αποτελείται από μελλοντικούς μας συναδέλφους, στην ανεργία και την ανασφάλιστη/επισφαλή εργασία. Κάτι τέτοιο ενισχύεται από την επαναφορά της βάσης του 10 στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μέτρο που επανέρχεται στην ατζέντα του Υπουργείου.

Τέλος, την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση συμπληρώνει η κατάργηση του Ακαδημαϊκού Ασύλου, με πρόφαση το παραεμπόριο και τις «εστίες ανομίας» στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων. Ο θεσμός του Πανεπιστημιακού Ασύλου που προστατεύει την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών στο εσωτερικό της ακαδημαϊκής κοινότητας, τίθεται υπό διακύβευση για ακόμα μία φορά, από ακόμα μία αντιδραστική κυβέρνηση.

Η ΑΡΑΓέΣ χαιρετίζει τις αγωνιστικές αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών ανά την Ελλάδα, αλλά και των υπολοίπων Φοιτητικών Συλλόγων, που εναντιώνονται στις παραπάνω μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν ως στόχο την καταβαράθρωση των Ακαδημαϊκών και, τελικά, ό,τι έχει απομείνει από τα Εργασιακά Δικαιώματα, μεταξύ άλλων των υποψηφίων και διπλωματούχων μηχανικών. Η ΑΡΑΓέΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις και λοιπές κινηματικές δράσεις που αποφασίζουν οι φοιτητές, και που για άλλη μία φορά διαμορφώνουν ανάχωμα απέναντι στην επιβολή τέτοιων μέτρων.