Ημέρα ντροπής για το ΕΜΠ: Μεταπτυχιακό σε σύμπραξη με την ΤΕΡΝΑ

Ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες η δημιουργία του πρώτου επαγγελματικού μεταπτυχιακού στο ΕΜΠ από τη μεγαλοκατασκευαστική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών σε συνεργασία με τις σχολές των Μηχανολόγων και των ΗΜΜΥ. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ντροπιαστική κίνηση για την πολύχρονη ιστορία του ΕΜΠ, καθώς επιδιώκει να μετατρέψει το πιο ιστορικό πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας σε σούπερ μάρκετ μεταπτυχιακών μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων!
Η θέσπιση των επαγγελματικών μεταπτυχιακών προβλέπεται από τον νόμο Κεραμέως που ψηφίστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο από τη κυβέρνηση και μεταξύ άλλων περιέχει την καθιέρωση πτυχίων πολλαπλών ταχυτήτων, τα διαφορετικών επιπέδων και περιεχομένων προγράμματα σπουδών. Το νομοσχέδιο Κεραμέως είχε καταδικαστεί ομόφωνα από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ το περασμένο καλοκαίρι, που είχε καταγγείλει την προσχηματική διαβούλευση και δηλώνοντας την υπερασπισή της στο δημόσιο, δημοκρατικό και αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των ελληνικών πανεπιστημίων, όπως και τις ενιαίες αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές μηχανικού.
Η παραπάνω κίνηση στοχεύει στην εναρμόνιση των σπουδών και του γνωστικού αντικειμένου των τεχνικών σχολών με τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης και θα αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα σπουδών που χωρίς προσχήματα θα είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της αγοράς, αποσκοπώντας στην εκπαίδευση μηχανικών οι οποίοι θα μελετούν και διαχειρίζονται έργα με μόνο γνώμονα το κέρδος των ομίλων και όχι το κοινωνικό συμφέρον. Το έργο που θα παράγεται από τους αμισθί μεταπτυχιακούς, που αποτελούν το ιδανικό εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό, θα αξιοποιείται κατευθείαν προς όφελος της ΤΕΡΝΑ καθώς και άλλων επιχειρήσεων που υπάρχουν ήδη σε ερευνητικά Προγράμματα στο ΕΜΠ και σε άλλες πολυτεχνικές σχολές της χώρας. Η ΤΕΡΝΑ επίσης, μια ιδιωτική εταιρεία, θα μπορεί μέσω του προγράμματος να αξιοποιεί δωρεάν τις υποδομές του ιδρύματος προς δικό της όφελος.
Ταυτόχρονα αποτελεί μια κίνηση διεύρυνσης της εμπορευματοποίησης των σπουδών και αναζήτησης πόρων για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, είτε ανθρώπινων είτε οικονομικών, στον ιδιωτικό τομέα επισφαγίζοντας την περαιτέρω απόσυρση της χρηματοδότησης του κράτους από τα ΑΕΙ. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση δε το γεγονός ότι το κύριο μέλημα της διοίκησης του ΕΜΠ είναι το πως θα βάλει τις επιχειρήσεις μέσα στις σχολές, την ώρα που το ίδρυμα είναι διαρκώς υποχρηματοδοτημένο και με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.
Ως ΑΡΑΓΕΣ καταγγέλουμε την κίνηση της διοίκησης του ΕΜΠ και καλούμε τη διοίκηση του ΤΕΕ να πράξει το ίδιο στα πλαίσια των προηογούμενων αποφάσεων της ΑΤΤΕ.
Απέναντι σε ένα εμπορευματοποιημένο πανεπιστήμιο, το οποίο προωθεί η παραπάνω κίνηση σε συνέχεια του νόμου Κεραμέως, δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε το πανεπιστήμιο που η γνώση θα έχει κατεύθυνση τις κοινωνικές ανάγκες στο οποίο δεν χωράει η ΤΕΡΝΑ και καμία άλλη εταιρεία.
Απαιτούμε την κατάργηση του ιδιωτικού μεταπτυχιακού! Έξω οι εταιρείας από τις σχολές!