Ενημέρωση προς τα μέλη του ΤΕΕ από την Α/ΤΕΕ στις 21.10

Στα πλαίσια της συμμετοχής μας στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ και της ευθύνης που έχουμε απέναντι σε όλους τους συναδέλφους, δημοσιεύουμε συνοπτική και συγκεντρωτική ενημέρωση από τη τελευταία διαδικασία της Α/ΤΕΕ προς τα όλα τα μέλη του ΤΕΕ.

Η ενημέρωση περιλαμβάνει συνδέσμους προς όλο το συνοδευόμενο υλικό της Α/ΤΕΕ, τις εισηγήσεις και τα ψηφίσματα του ΑΡΑΓΕΣ και τις αποφάσεις της Α/ΤΕΕ.

Ενημέρωση από την Α/ΤΕΕ στις 21.10

  • Η διαδικασία περιλάμβανε τακτική συνεδρίαση για την ψήφιση προϋπολογισμού και συζήτηση σημαντικών θεμάτων (ΥΔΟΜ, πλημμύρες, ολυμπιακές υποδομές) και ειδική συνεδρίαση για την εκλογή μελών σε θέσεις στη ΔΕ και στην Α/ΤΕΕ.
  • Στην αρχή της διαδικασίας επισημάναμε ως ΑΡΑΓΕΣ, όπως και στη σχετική ανακοίνωσή μας, την εκκωφαντική σιωπή της Α/ΤΕΕ εδώ και ένα χρόνο και εισηγήθηκαμε το αίτημά μας να προηγηθούν στη συζήτηση τα σημαντικά κατ’ εμάς θέματα και να έπεται ο προϋπολογισμός και οι εκλογές. Το αίτημά μας δεν έγινε δεκτό. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Α/ΤΕΕ δεσμεύτηκε για νέα διαδικασία έως το τέλος του χρόνου με πρώτο θέμα το ζήτημα των κολλεγίων που τέθηκε και στην παρούσα διαδικασία εκτός ημερήσιας διάταξης.
  • Στη συζήτηση για τις ερωτήσεις θέσαμε κυρίως ως ζητήματα το τι πρωτοβουλίες έχει πάρει το ΤΕΕ για τις ελάχιστες αμοιβές και την έρευνα που είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει κατόπιν δική μας πρότασης για τις αμοιβές των μισθωτών μηχανικών στα πλαίσια των διεκδικήσεων των σωματείων του κλάδου για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Για το πρώτο θέμα δε λάβαμε απάντηση και για το δεύτερο πήραμε την απάντηση να επικοινωνήσουμε τις επόμενες μέρες για να ξεκινήσει η έρευνα και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας μας η έρευνα ανεμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
  • Ο προϋπολογισμός του ΤΕΕ, με τερατώδη ποσά αυτή τη φορά λόγω της πλήρους μετατροπής του ΤΕΕ σε αναθέτουσα αρχή, όπως επισημάναμε και στο σχετικό σχόλιο που δημοσιεύσαμε, πέρασε κατά πλειοψηφία με δική μας κατά ψήφο και τοποθέτηση. Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και τις εκλογές οι πλειοψηφία των μελών της ΔΚΜ και της ΔΗΣΥΜ αποχώρησε από τη συζήτηση των υπόλοιπων θεμάτων, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τον εργαλειακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ΤΕΕ και τις διαδικασίες του.
  • Για το θέμα των ΥΔΟΜ, ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ και μέλος του ΑΡΑΓΕΣ Δημήτρης Πετρόπουλος εισηγήθηκε εκ μέρους της ΕΜΔΥΔΑΣ με αίτημα την στήριξη των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας για σύγχρονες και στελεχωμένες δημόσιες τεψνικές υπηρεσίες. Αποφασίστηκε σε συνέχεια της προηγούμενης απόφασης της Α/ΤΕΕ, να στηριχθούν οι κινητοποιήσεις και οι διεκδικήσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, που διοργανώνει απεργία – αποχής στις 13-17 Νοέμβρίου 2023.
  • Για το θέμα των πλημμυρών εισηγηθήκαμε το σχετικό κείμενο που καταθέσαμε και με βάση αυτό και παρατηρήσεις από block_TEE και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ και τη συμφωνία της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ εισηγηθήκαμε κείμενο απόφασης για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και την αποκατάσταση, το οποίο πλειοψήφισε με τις ψήφους των παπαράνω δυνάμεων. Σημείωνεται ότι η απόφαση καταψηφίστηκε από τις δυνάμεις της Διοικήσης του ΤΕΕ (ΔΚΜ-ΔΥΣΗΜ) και τον πρόεδρο Στασινό και τη ΔΗΠΑΜ. Το κείμενο εκφράζει την αλληλεγγύη στους πληγέντες της Θεσσαλίας, προτάσει τον συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό ενάντια στα έργα fast-track που προωθεί η κυβέρνηση και ζητεί τη μονιμοποίηση των συναδέλφων της ΓΔΑΕΦΚ και την πρόσληψη επιπλέον για την ταχύτερη αποκατάσταση. Με βάση και την πολύ σημαντική αυτή απόφαση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση θεσμικής πίεσης προς τους αρμόδιους φορείς για την αξιοπρεπή αποκατάσταση των ζημιών και την υιοθέτηση ενός κοινωνικά και περιβαλλοντικά ωφέλιμου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.
  • Για το θέμα της συντήρησης των ολυμπιακών υποδομών επίσης εισηγήθηκαμε το κείμενο που είχαμε καταθέσει ως ΑΡΑΓΕΣ, το οποίο καταπιάνεται πέρα από τις ολυμπιακές υποδομές με το ευρύτερο θέμα της συντήρησης των υποδομών και την ανάγκη να παραμείνουν δημόσιες και ασφαλείς για την κοινωνία με αποκλειστική κρατική ευθύνη του ελέγχου συντήρησής τους. Μετά από συζήτηση καταλήξαμε μετά από πρόταση της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ σε 5 σημεία σε θετική κατεύθυνση που θα τεθούν εκ νέου στη Διοικούσα.
  • Τέλος, το ψήφισμα που είχαμε καταθέσει για την εκ νέου αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ελέω πληθωρισμού και ασφαλιστικού Κατρούγκαλου-Βρούτση δε πρόλαβε να συζητηθεί όμως θα τεθεί στη Διοικούσα ώστε να ψηφιστεί. Στη διαδικασία θέσαμε το ζήτημα καμίας αύξησης τουλάχιστον έως ότου γίνει επαναφορά των ελαχίστων αμοιβών και υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο.

ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείσωση – ΑΡΑΓΕΣ, 30/10/2023