Ψήφισμα Α/ΤΕΕ 09.12.203 για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων της 1ης ερευνητικής γεώτρησης εξόρυξης υδρογονανθράκων στα Κούρεντα Ιωαννίνων
Στις 28/11/2023 πήρε έγκριση περιβαλλοντικών όρων η ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος-1», στα Κούρεντα Ιωαννίνων, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γεγονός που αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη για το μέλλον της Ηπείρου και όχι μόνο.
Πρόκειται για γεώτρηση του 2ου σταδίου της σύμβασης παραχώρησης του οικοπέδου των Ιωαννίνων , βάθους 3.500,00 μέτρων, στην ανάδοχο Energean Oil και την πρώτη χερσαίου τύπου στην Ελλάδα για εξόρυξη υδρογονανθράκων και πετρελαίου. Η ερευνητική γεώτρηση στα Κούρεντα της Ζίτσας είναι το πρώτο βήμα για την «αξιοποίηση» του «οικοπέδου Ιωαννίνων». Θα ακολουθήσει το «οικόπεδο του Ιονίου» και να ξεχάσουμε την Ήπειρο όπως την ζήσαμε. Θα ανατραπεί η όποια παραγωγική και μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα η οποία θα συνοδευτεί και από ραγδαία υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και όλα αυτά σε μια εποχή που η προστασία του περιβαλλοντικού πόρου και της βιοποικιλότητας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.
Η διαβούλευση που προηγήθηκε και την οποία επικαλείται και η συγκεκριμένη απόφαση, κινήθηκε στους τέσσερις τοίχους κλειστών αιθουσών με παρόντες πάντα όχι μόνο την ανάδοχο εταιρεία αλλά και το σύνολο των δυνάμεων καταστολής του ελληνικού κράτους. Συνοδεύτηκε δε από σειρά «φιλανθρωπικών» πράξεων και δωρεών προς τους τοπικούς άρχοντες από την πλευρά της πετρελαϊκής εταιρείας.
Παρότι επανειλημμένως στο πρόσφατο παρελθόν η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει την εναντίωση της στο σχεδιαζόμενο έργο με ομόφωνα ψηφίσματα στα συμβούλια των Κοινοτήτων και ενώ η συναίνεση ήταν απαρέγκλιτος όρος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το ΥΠΕΝ , η Περιφέρεια και Δήμος (Ζίτσας) σκανδαλωδώς παρακάμπτουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες .
Την εναντίωση τους έχουν εκφράσει επανειλημμένως πλήθος φορέων, συλλόγων και διεθνών οργανώσεων με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ψηφίσματα ενάντια στην εξόρυξη Υδρογονανθράκων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Ομοσπονδίας των Αδελφοτήτων Καλαμά.
Οι ανυπόστατες εξαγγελίες για ανάπτυξη με ασήμαντο περιβαλλοντικό κόστος δεν πείθουν τους κατοίκους της Ηπείρου.
Το αποικιοκρατικού τύπου νομοθετικό πλαίσιο των open door διαδικασιών παραχώρησης των 2/3 της χώρας στην διεθνή πετρελαιοβιομηχανία για εκμετάλλευση πέρα από το ότι προδιαγράφει το μέλλον του τόπου και του λαού, τόσο μαύρο όσο το πετρέλαιο, αποτελεί κίνδυνο πρώτης γραμμής σε ότι αφορά στην διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας της χώρας. Εμπλέκει κατευθείαν και άμεσα την Ελλάδα στα γεωπολιτικά παιχνίδια της ευρύτερης περιοχής και την καθιστά πεδίο βολής φτηνό.
Ο τεχνικός και επιστημονικός κόσμος οφείλει να συνταχθεί στο πλευρό τον κατοίκων και των τοπικών κοινωνιών και να συνδράμει στον αγώνα τους ενάντια στην εξορυκτική καταστροφή του τόπου και του λαού.