Τα όσα εξελίχθηκαν στην πρώτη ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ το Σαββατοκύριακο 18-19/2 δεν ανέτρεψαν τα έθιμα του ΤΕΕ τα τελευταία αρκετά χρόνια.
Οι ψηφοφορίες για το προεδρείο της Αντιπροσωπείας, οι οποίες προηγούνται στη συγκρότηση των οργάνων του ΤΕΕ, καθυστέρησαν να ξεκινήσουν στη σκιά των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση των δύο κυρίαρχων (και συμπληρωματικών) μπλοκ που διαμορφώθηκαν και αυτή τη φορά στην Αντιπροσωπεία.
Τελικώς, από τα δύο ήδη συγκροτηθέντα – εν πολλοίς μνημονιακά- μπλοκ:
- ΔΚΜ(Στασινός)-ΔΗΠΑΜ(Μοροπούλου) και
- ΡΠΜ-Ανασυγκρότηση/ΤΕΕ από την Αρχή (παράταξη που συγκροτήθηκε κυρίως από διασπάσεις της ΔΚΜ)-ΕλΕΜ και οι διασπάσεις της ΔΗΣΥΜ, Αφετηρία και Περιφερειακή Συνεργασία,
η ΔΗΣΥΜ(παράταξη του επίσημου ΠΑΣΟΚ) διεφάνη ότι επέλεξε να συνταχθεί με το πρώτο (παρά τη φημολογία για αντίθετη κομματική κατεύθυνση).
Αυτό το μπλοκ εξέλεξε πρόεδρο της Αντιπροσωπείας την Τ. Μοροπούλου, έναντι του (προερχόμενου από την Ανασυγκρότηση/ΤΕΕ και πρώην μέλους της ΔΗΣΥΜ) Γ. Ηλιόπουλου. Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, αρνούμενοι να τοποθετηθούμε υπέρ ενός εκ των δύο προαναφερθέντων μπλοκ, επιλέξαμε ως συλλογική στάση της ΑΡΑΓέΣ τη λευκή ψήφο. Η εκλογή της Τ. Μοροπούλου ως προέδρου της Αντιπροσωπείας (που υπενθυμίζουμε πριν τρία χρόνια είχε τη στήριξη της ΡΠΜ κόντρα στο μπλοκ Σπίρτζη – βρε πως αλλάζουν οι συμμαχίες) δεν θεωρούμε ότι προοιωνίζεται καλύτερες μέρες για τον κλάδο, με δεδομένο τον πρωταγωνιστικό ρόλο της συγκεκριμένης συναδέλφου στη διαδικασία έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων που εντάσσονται στη διαδικασία ρευστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές του Ν.4254/16. Ας ευχηθούμε στον …Πανάγιο Τάφο να διαψευστούμε.
Στη συνέχεια, εξελέγησαν:
- Α’ Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας ο Α. Πρωτονοτάριος (ΡΠΜ), χωρίς αντίπαλο
- Β’ Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας ο Χ. Δούκας (ΔΗΣΥΜ), χωρίς αντίπαλο
ενώ εκκρεμούν οι εκλογές του Γραμματέα (τη θέση διεκδικούν ο Δ. Παπαγιαννίδης (ΔΚΜ) και η Γ.Τερζή (Περιφερειακή Συνεργασία)) και του Αναπληρωτή Γραμματέα, πριν την ανάδειξη της Διοικούσας Επιτροπής και του προεδρείου της.
Η διαδικασία δεν προβλεπόταν – για καταστατικούς λόγους – να ασχοληθεί με τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, λίγο ενδιαφέρον όμως είχε για τους πληττόμενους συναδέλφους, οι οποίοι αυτές τις μέρες έρχονται αντιμέτωποι με τα πρώτα μπιλιετάκια της εφαρμογής του ν. Κατρούγκαλου. Χωρίς να περιμένουμε το πέρας των αρχαιρεσιών, θα συνεχίσουμε ως ΑΡΑΓέΣ να αγωνιζόμαστε ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νόμο, μέσα και έξω από το ΤΕΕ αλλά και μέσα από τα σωματεία του κλάδου και την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών. Για να μην διαλυθούν επαγγελματικά όσοι συναδέλφους έχουν κατορθώσει να παραμένουν στο επάγγελμα, και για να πληρώσει η εργοδοσία του ιδιωτικού τομέα – η οποία επιχειρεί να μετακυλήσει το κόστος στους εργαζόμενους- αυτά που της αντιστοιχούν στην κοινωνική ασφάλιση. Για την επίτευξη ενός μετώπου απέναντι σε όσα αντιμετωπίζουν σήμερα οι μηχανικοί, θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ενωτικά προς τις υπόλοιπες δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς και μέσα στα όργανα του ΤΕΕ. Θεωρούμε επίσης, πως θα πρέπει οι κυρίαρχες παρατάξεις του ΤΕΕ – εάν εννοούν την “αντιπροσωπευτικότητα” για την οποία μίλησαν αναφερόμενες στη συγκρότηση του προεδρείου της Αντιπροσωπείας – να μην διεκδικήσουν και την τελευταία θέση του προεδρείου της Αντιπροσωπείας, εάν υπάρξει για αυτήν ενδιαφέρον από παράταξη της Αριστεράς.