Είναι κοινός τόπος πλέον όλου του τεχνικού κόσμου πως το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα των 870.000.000€ αποτελεί ένα ακόμα φιάσκο. Προστέθηκε έτσι και η τρίτη και χειρότερη πράξη μετά τα κατά γενική ομολογία προβληματικά «Ε.Κ.Ο.2» και «Ε.Κ.Ο.2- β’ κύκλος». Οι λόγοι τις αποτυχίας έχουν αναλυθεί και από εμάς αλλά και από την Α-ΤΕΕ (μπορείτε να τα βρείτε εδώ). Επίσης διαμορφώθηκαν προτάσεις, οι οποίες υιοθετήθηκαν από την Α-ΤΕΕ για τη ριζική αναμόρφωση του προγράμματος σε μια από της λίγες φορές, που το ΤΕΕ δείχνει να εκφράζει τους προβληματισμούς των μηχανικών. Ο μονός πλέον που δείχνει απροβλημάτιστη επιμονή στην ίδια διαδικασία είναι το ΥΠΕΝ.
Για αυτό πριν από τις προτάσεις για τη ριζική αναδιαμόρφωση ενός μελλοντικού προγράμματος, στις οποίες συμβάλουμε ούτως ή άλλως, θεωρούμε πως το ΤΕΕ δεν πρέπει να μείνει μόνο τη θετική απόφαση της Α-ΤΕΕ, αλλά να προχωρήσει σε άμεσες δράσεις για το υπάρχον πρόγραμμα, καθώς έχουν απομείνει 4 περιφέρειες για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ανάμεσά στις οποίες και η 2η μεγαλύτερη της χώρας η κεντρική Μακεδονία.
Η απάντηση του ΥΠΕΝ στις καταγγελίες του τεχνικού κόσμου και στις νομικές ενέργειες που ξεκίνησαν από συναδέλφους και το ΤΕΕ-Δυτικής Κρήτης, για παράνομα λογισμικά και παράκαμψη του κριτηρίου χρονικής σειράς δεν πείθει κανένα. Αντιθέτως η «επιβεβαίωση του διαχειριστή» (ιδιωτική εταιρεία), που επικαλείται το ΥΠΕΝ, «πως δεν είναι δυνατόν να είναι διαβλητή η διαδικασία, καθώς η πλατφόρμα είναι ασφαλής» δεν αποτελεί κανενός τύπου έλεγχο που ζητάμε, αλλά συγκάλυψη.
Για αυτό καλούμε το ΥΠΕΝ:
1. Να προσθέσει στο ηλεκτρονικό σύστημα αιτήσεων την μοναδική δικλείδα ασφαλείας που θα απέτρεπε την προσβολή του από λογισμικά μαζικής καταχώρησης αιτήσεων. Αυτή είναι το γνωστό εικονίδιο που απαιτεί να τσεκάρει ο διαχειριστής ένα νούμερο για να αποδείξει πως «δεν είναι ρομπότ», δηλαδή πως είναι ένα φυσικό πρόσωπο και όχι ένα πρόγραμμα που καταχωρεί πολλαπλές αιτήσεις. Σημειώνουμε πως αυτή η απαίτηση υφίσταται σε πιο απλές αιτήσεις , όπως πχ στην έκδοση παράβολου 5€ για την ενεργειακή επιθεώρηση. Όσο κι αν επιμένει το ΥΠΕΝ πως δεν υπάρχει φωτιά πάρα μόνο καπνός, πραγματικά μας είναι αδιανόητο γιατί δεν θωρακίζει το σύστημα με το εικονίδιο αυτό, τη στιγμή που το κάνει για πιο απλά πράγματα; Θα πρέπει να το προσθέσει απαραίτητα ΠΡΙΝ την έναρξη του προγράμματος στις 4 περιφέρειες, ανεξάρτητα αν αποδέχεται ή όχι τις καταγγελίες για το διαβλητό της διαδικασίας, ειδάλλως είναι σκανδαλωδώς αδιάφορο. Και για αυτό το λόγο αν χρειαστεί, να αναβληθεί για τις 4 περιφέρειες μέχρι να προστεθεί το εικονίδιο ασφαλείας «δεν είμαι ρομπότ»
2. Να ελέγξει και να παραδώσει στο ΤΕΕ τους χρόνους και τις ΙP για τις αιτήσεις στις προηγούμενες περιφέρειες (ωφελούμενων και συμβούλων). Αν παρουσιαστούν ανθρωπίνως αδύνατοι χρόνοι από ένα ΙΡ και αν αποδειχθεί χρήση λογισμικού παράκαμψης της χρονικής σειράς να επαναληφθεί το πρόγραμμα σε αυτές τις περιφέρειες μετά την προσθήκη του εικονιδίου ασφαλείας, κάνοντας δεκτές μόνο τις αιτήσεις που δεν κάναν χρήση λογισμικού παράκαμψης χρονικής σειράς.
Τέλος καλούμε τη Δ.Ε. και τον πρόεδρο του ΤΕΕ:
Να συμβάλει σε ήδη υπάρχουσες ή και να αναλάβει νομικές ενέργειες σε σχέση με τα όσα αποφάσισε η Α-ΤΕΕ για το πρόγραμμα «εξοικονομώ- αυτονομώ».