Όχι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Να μην περάσει ο κεφαλικός φόρος

ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Φορολογική κόλαση για τους μικρούς

Ο Κωστής Χατζηδάκης ο «σούπερμαν» του νεοφιλευθερισμού και των μεγάλων συμφερόντων, του «φτηνότερου ρεύματος μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» , «των νοσοκομείων που θα χτίζονταν μετά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής» και των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων «υπέρ των εργαζομένων» φέρνει από το πόστο του υπουργείου οικονομικών ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο «για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίκαιη κατανομή των φόρων». Υπάρχει έστω και μία από προηγούμενες μεγάλες αναδιαρθρώσεις Χατζηδάκη που εκπλήρωσαν τον διακηρυκτικό στόχο; Ούτε μία, καθώς φυσικά ο διακηρυκτικός στόχος ήταν το αντίθετο του πραγματικού στόχου που δεν είναι άλλος από την ικανοποίηση των μεγάλων συμφερόντων που εξυπηρετεί πιστά η ΝΔ και ο ίδιος ειδικότερα.

Εξόντωση μικρών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων

Επέκταση δραστηριοτήτων του κεφαλαίου και φτηνό εργατικό δυναμικό

Μπορεί το φορολογικό νομοσχέδιο να είναι νέο, αλλά ο στόχος του καθόλου νέος δεν είναι. Η βίαιη μείωση των ποσοστών αυτοαπασχόλησης και μικρών επιχειρήσεων αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής- το λένε εύηχα “συγχωνεύεις”.  Το κοινωνικό συμβόλαιο που επέτρεπε στην Ελλάδα να υπάρχουν διευρυμένα στρώματα μικρών επαγγελματιών και κατ’ επέκταση μικροιδιοκτησία και τα δύο σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχει παρέλθει. Τη θέση του έχει πάρει η επιβολή της επέκτασης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, για την αύξηση του μεριδίου και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και η ανάδυση νέων ανωτέρων και μικροαστικών τάξεων σαφώς προσδεμένες στην νέα κατάσταση και προσανατολισμένες στο νέο (αντί) παραγωγικό μοντέλο που επέβαλαν τα μνημονιακά χρόνια (real estate- ενέργεια -τουρισμός).

Η επέκταση των δραστηριοτήτων του κεφαλαίου δεν πραγματοποιείται σε καθεστώς κοινωνικής ειρήνης «με επενδύσεις», αντιθέτως πραγματοποιείται με σκληρή ταξική επίθεση σε δύο μέτωπα. Από τη μία στους εργαζόμενους για την εμπέδωση και την καθιέρωση σκληρότερων όρων εκμετάλλευσης και από την άλλη στους μικροεπαγγελματίες για την επέκταση των δραστηριοτήτων του κεφαλαίου και τον απόλυτο έλεγχο του παραγωγικού κύκλου σε τομείς που καταλαμβάνουν σήμερα σε σημαντικό ποσοστό μικρομεσαία στρώματα. Η μείωση και η εξόντωση αυτών γεμίζει με επιπλέον κόσμο τη δεξαμενή ανέργων ή των εν δυνάμει εργαζομένων με τις συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης. Δύο οφέλη σε μία κίνηση για το κεφάλαιο: και μεγαλύτερο κύκλο εργασιών- επέκταση του και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε εργατικό δυναμικό με άθλιες συνθήκες, μάλιστα καταρτισμένο για να καλύψει ανάγκες του που αδυνατεί σήμερα, λόγω ακριβώς της απροθυμίας του να πληρώσει αξιοπρεπείς αμοιβές και μισθούς.

Τα κυρίως εργαλεία για την μείωση της αυτοαπασχόλησης είναι δύο με κοινό παρονομαστή τη δημιουργία ασφυκτικών οικονομικών προϋποθέσεων για την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος. Η πρόσβαση στο οποίο καθίσταται πλέον ανέφικτή για τους οικονομικά ασθενέστερους.  Έτσι, μετά τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές από 225€/μήνα το 2019 σε 340€/μήνα για το 2024 έρχεται και το καθοριστικό χτύπημα μέσω των φορολογικών βαρών που φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη να επιβάλει αυξήσεις στους φόρους κατά 150%. Όχι σε όλους, αλλά αποκλειστικά στους μικρούς ελευθέρους επαγγελματίες καθορίζοντας τεκμήρια φορολόγησης εισοδήματος και βαφτίζοντας φοροφυγάδες αποκλειστικά τα κατώτερα στρώματα αυτών!

Τί προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο έχει γίνει ήδη γνωστό και έχει προκαλέσει σοκ και αγανάκτηση ακόμα και στα στρώματα των ελευθέρων επαγγελματιών που κατά πλειοψηφία ψήφισαν πριν λίγους μήνες τη ΝΔ υπό το φόβο μη διαταραχθεί η επιχειρηματική σταθερότητα και για να μην επιβληθούν νέοι φόροι από μια ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή! Τελικά αυτοί που είχαν κρυφή προεκλογική ατζέντα υπερφορολόγησης ήταν η ίδια η ΝΔ και μάλιστα την υλοποιεί απροκάλυπτα άμεσα!

Στο όνομα της δικαιότερης κατανομή των φορολογικών βαρών εξαπολύουν λοιπόν το τελικό χτύπημα τους μικροεπαγγελματίες που θα οδηγήσει σε χιλιάδες κλεισίματα και ειδικά στην επαρχεία σε περαιτέρω ερήμωση και απαξίωση της μικρής ιδιοκτησίας επαγγελματικών χώρων.  Για να επιβληθεί στην κοινωνία για μια τέτοια αντικοινωνική πολιτική ενεργοποιούνται τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά μέσω κοινωνικού αυτοματισμού και κανιβαλισμού. Προσπαθούν να στρέψουν το ένα πληττόμενο τμήμα της κοινωνίας ενάντια στο άλλο.

Έτσι, το νέο φορολογικό λαμβάνει ως ελάχιστή βάση φορολόγησης τις ετήσιες μικτές αποδοχές ενός εργαζόμενου με βασικό μισθό δηλαδή 780€*14μισθούς = 10.920€. Αυτό ισχύει με τα σημερινά δεδομένα, ενώ σε ένα ενδεχόμενο αύξησης του βασικού μισθού αυξάνεται και το εν λόγω τεκμήριο. Επιπρόσθετη επιβάρυνση θα έχουν κλιμακωτά όσοι δραστηριοποιούνται για περισσότερα χρόνια με μέγιστο τα 10 χρόνια λειτουργείας που προσαυξάνει κατά 30% τη βάση φορολόγησης δηλαδή 10.920*30% = 14.196€. Με πρόβλεψη για επιπλέον επιβαρύνσεις για όσους απασχολούν προσωπικό, δημιουργώντας αντικίνητρο για προσλήψεις από μικρούς επαγγελματίες ή σε ακραία εκμετάλλευση αυτών για βγουν τα σπασμένα. Με θράσος ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει πως δεν αυξάνουμε του φόρους καθώς δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές, αλλά φορολογούνται αυτοί που φοροδιαφεύγουν!

Ποιοι ευνοούνται και ποιοι πλήττονται

Ο αυθαίρετος προσδιορισμός ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος από 10.920 έως 50.000 χωρίς καθορισμό αφορολόγητου και με πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές πλήττει μόνο τους τους μικρούς επαγγελματίες και ευνοεί ελάχιστους και ειδικά όσους έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα με την έκπτωση στο τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί από το 2020 σύμφωνα με τις υποσχέσεις της ΝΔ. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το ποιους θέλει να χτυπήσει το νομοσχέδιο και ποιους ευνοεί. Υπολογίζεται πως με το νέο φορολογικό από τους 700.000 περίπου ελεύθερους επαγγελματίες μόλις οι 140.000 θα ευνοηθούν με μια έκπτωση της τάξης των 325 € ετησίως από τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος. Μέσα σε αυτούς βρίσκονται βεβαίως τα υψηλά στρώματα, αυτούς που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα για τους οποίους το κάτω όριο που τίθεται δεν αποτελεί πρόβλημα και κατά τη λογική Χατζηδάκη αποκλείεται να φοροδιαφεύγουν. Το υπόλοιπο συντριπτικό ποσοστό 470.000 φορολογούμενων θα επιβαρυνθεί με 1.500€ περίπου ετησίως καθώς ως γνωστό οι φτωχοί φοροδιαφεύγουν!

Το επιχείρημα ότι θα ευνοηθούν οι μισθωτοί από τη φορολογική λεηλασία των μικρών επαγγελματιών δεν στέκει ούτως ή άλλως, πολύ δε περισσότερο όταν αυτή η επιβάρυνση δεν συνδέεται με φορολογική ελάφρυνση των μισθωτών ή με μείωση των εμμέσων φόρων (κυρίως του ΦΠΑ) , οι οποίοι στη χώρα μας λεηλατούν το εισόδημα των λαϊκών τάξεων! Μια δίκαιη φορολογική αναδιανομή των βαρών εις όφελος των κατώτερων τάξεων δεν αποτελεί η προτεινόμενη εξόντωση των μικρών επαγγελματιών με την ταυτόχρονη ελάφρυνση του 20% των ανωτέρων στρωμάτων, αλλά η μείωση των φόρων που πληρώνουν οι κατώτερες τάξεις.

Προϋποθέσεις για δίκαιη ανακατανομή των φορολογικών βαρών

Κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη μείωση των έμμεσων φόρων που στη χώρα μας ξεπερνούν το 50% των συνολικών φορών (άμεσων και έμμεσων). ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης ειδικά στα καύσιμα κατανέμονται ισομερώς σε όλους και άρα το συντριπτικό ποσοστό τους το πληρώνουν οι λαϊκές τάξεις και τα κατώτερα στρώματα. Η μείωση, όμως αυτών είναι εκτός της λογικής και πλάνων της κυβέρνησης, γιατί για να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι θα πρέπει να φορολογηθούν οι εφοπλιστές, τα διανεμόμενα κέρδη καθώς τα μερίσματα στην Ελλάδα φορολογούνται με το απίστευτα χαμηλό 5%, όταν σε αναπτυγμένες χώρες είναι γύρω στο 50%  με το μέσω όρο παγκοσμίως πάνω από το 25%, θα πρέπει τέλος να εντοπίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα που κινείται ανάμεσα σε φορολογικούς παραδείσους και στις συναλλαγές με μετρητά στις αγοροπωλησίες της golden visa.

Προφανώς ένα πολιτικό προσωπικό με «αδιευκρίνιστα» μεγάλα εισοδήματα, με «ξεχασμένα» αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία και θαλασσοδάνεια δε θα υλοποιούσε ένα τέτοιο δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Αντιθέτως φορτώνει με βάρη τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μετατρέποντας την Ελλάδα σε φορολογική κόλαση για τους μικρούς για να απολαμβάνουν οι άρχουσες τάξεις τους φορολογικούς παραδείσους.

Το τοπίο στον κλάδο των μηχανικών

Όσον αφορά τους μηχανικούς γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τον εξευτελισμό των αμοιβών μας και ποιοι άνοιξαν το δρόμο στη φοροδιαφυγή. Ναι είναι οι ίδιοι που μας κατηγορούν τώρα για φοροδιαφυγή αυτοί που από κοινού με την τρόικα το 2010 βάλαν ως στόχο το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων με την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής μας. Η ελάχιστη αμοιβή ήταν από τη μία όρος για την αξιοπρεπή διαβίωση των μηχανικών και από την άλλη ένας υποδειγματικός τρόπος νοικοκυρεμένου κλάδου στον οποίο κανείς δεν είχε τη δυνατότητα φοροδιαφυγής. Ο τριπλός έλεγχος από ΤΕΕ, ΔΟΥ και πολεοδομίες κατά την έκδοση αδειών εξασφάλιζε τις συναλλαγές που αφορούσαν μελέτες και επιβλέψεις μηχανικών στα ιδιωτικά έργα.

Επιπλέον οι ίδιοι κατάργησαν την υποχρέωση κατάθεσης ΕΚΚΟ (ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομής) κατά την έκδοση Οικοδομικής Αδειας και την υποχρέωση των εργολάβων και κατασκευαστών κατά το κλείσιμο της Ο.Α. να καταθέτουν στη ΔΟΥ τα παραστατικά για την ανέγερση που να καλύπτουν τουλάχιστον το ΕΚΚΟ όπως υπολογίστηκε κατά την έκδοση της Ο.Α..

Ένας κλάδος με ένα σύστημα πληρωμών που θα μπορούσε να αποτελεί υπόδειγμα οργάνωσης και διασφάλισης όλων των εμπλεκομένων μερών από τη μελέτη ως την κατασκευή, αναδιαρθρώθηκε από τη μία μέρα στην άλλη με εντολή της τρόικας και της κυβέρνησης φέρνοντας τεράστιες μειώσεις στις αμοιβές μηχανικών και παράλληλά μεγάλες απώλειες φορολογητέας ύλης για το δημόσιο, προς τέρψη των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων.

Για την πραγματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα πρέπει να τελειώσει άμεσα αυτό το μπάχαλο που έφεραν οι μνημονιακές αναδιαρθρώσεις:

  • να επανακαθοριστούν άμεσα ελάχιστες αμοιβές για τις εργασίες μηχανικών
  • να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις 12.000€ όπως ίσχυε πριν την επιβολή μνημονίων. Όταν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί εισόδημα ικανό να καλύψει τις βασικές ανάγκες του ατόμου, τότε αυτό δε μπορεί να συνεισφέρει με επιπλέον φόρους πέραν των όσων εισφέρει ούτως ή άλλως μέσω της έμμεσης φορολογίας. Στην Ευρώπη αντίθετα με αυτά που υποστήριζε το μνημονικό κατεστημένο ότι «πληρώνουν από το πρώτο ευρώ» οι περισσότερες χώρες έχουν αφορολόγητο όριο το οποίο αυξάνεται τα τελευταια χρονια!
  • να επανέλθει το ΕΚΚΟ στις Ο.Α. και να επεκταθεί και στις εγκρίσεις εργασιών δόμησης κλίμακας, για να διασφαλιστεί από τους ελέγχους των ΔΟΥ και των ΥΔΟΜ πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εκδίδουν παραστατικά είτε για υλικά είτε για υπηρεσίες κατά την κατασκευή.
  • να στελεχωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες ΥΔΟΜ, ΔΟΥ για να είναι εφικτός και αποτελεσματικός ο έλεγχος με βάση τα πραγματικά στοιχεία και όχι με αυθαίρετα τεκμήρια που πλήττουν αποκλειστικά τους ασθενέστερους και τιμωρούν όσους πέσουν έξω και έχουν πραγματικές ζημίες με φόρους αντί για βοήθεια και ελάφρυνση προκειμένου να ορθοποδήσουν.
  • δίκαιη κλιμάκωση των άμεσων φόρων. Δεν μπορεί να είναι στο ίδιο συντελεστή όλα τα εισοδήματα άνω των 40.000€. Υψηλότερη φορολόγηση για τα μεγαλύτερα εισοδήματα και των μερισμάτων.
  • Μείωση των έμμεσων φόρων ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης.
  • Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
  • Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τις υπηρεσίες μηχανικού ή ένταξη τους στον υπερμειωμένο συντελεστή καθώς η άυλη φύση της εργασίας του μηχανικού (μελέτη – επίβλεψη) δεν συνάδει με τη λογική του ΦΠΑ συμψηφισμού εξόδων – εσόδων , εισερχόμενου-εξερχόμενου αντικειμένου και έτσι η επιβολή του ισοδυναμεί με καθαρή φορολογική επιβάρυνση 24% επί της εργασίας μηχανικού.

Κάθε άλλη σκέψη για a priori αντιμετώπιση κάθε μικρού ελεύθερου επαγγελματία και αυτοαπασχολούμενου ως φοροφυγά χωρίς την ικανοποίηση των παραπάνω είναι προσχηματική και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.

Απέναντι στον κοινωνικό αυτοματισμό και τον κανιβαλισμό προτάσσουμε την αλληλεγγύη των από κάτω και τα δίκαια αιτήματα μας. Συντονισμένα οι φορείς όλων των μηχανικών αλλά και όσων πλήττονται από μια τέτοια εξέλιξη επιστήμονες, δικηγόροι, μικροεπαγγελματίες  θα συμβάλουμε σε πρωτοβουλίες με ενότητα και αποφασιστικότητα για να αποκρούσουμε την σχεδιαζόμενη εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων μέσω του απαράδεκτου φορολογικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη, άλλα και μέσω της εκ νέου αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ.