Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου περιελάμβανε στην ημερήσια διάταξη το θέμα των πλημμυρών στη Θεσσαλία ως θέμα 8 «Αντιπλημμυρικός Σχεδιασμός και Πρόληψη Φυσικών Καταστροφών». Ως ΑΡΑΓΕΣ καταθέσαμε σχετική εισήγηση που αναδείκνυε ότι το φαινόμενο Daniel δεν ήταν θεομηνία και μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά για να προστατευτούν οι ζωές και οι περιουσίες των κατοίκων στη Θεσσαλία, κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης που θέλει για μία ακόμα φορά να αξιοποιήσει την καταστροφή ως ευκαιρία για την κερδοφορία των λίγων και έβαζε επιτακτικά το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών και της στεγαστικής συνδρομής μεταξύ άλλων και με την ενίσχυση των συναδέλφων μηχανικών της ΓΔΑΕΦΚ που έχουν επωμιστεί όλο το βάρος υπό αντίξοες συνθήκες. Επιπλέον, η εισήγηση περιέγραφε τις πτυχές ενός συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού σε επίπεδο λεκάνης απορροής με επίκεντρο της προστασία των ζωών και του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας τις σύγχρονές οικολογικές προσεγγίσεις, απέναντι σε αποσπασματικά αντιπλημμυρικά έργα με μικροπολιτικό και εργολαβικό συμφέρον.
Με βάση την εισήγησή μας και τις εισηγήσεις και απόψεις άλλων δυνάμεων στην Α/ΤΕΕ που κινούνταν σε θετική κατεύθυνση (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ και block_TEE) διαμορφώσαμε ένα κείμενο προς απόφαση που τοποθετούσε τα παραπάνω ζητήματα. Το κείμενο κατατέθηκε προς ψήφιση και υπερψηφίστηκε από το ΑΡΑΓΕΣ, την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, το block_TEE και τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ με σχετική πλειοψηφία.
Αντίθετα καταψηφίστηκε από τις δυνάμεις της Διοίκησης ΔΚΜ, ΔΗΣΥΜ και τη ΔΗΠΑΜ με κατά τη γνώμη μας αστείες δικαιολογίες, ότι για παράδειγμα το ζήτημα είναι τεχνικό και όχι πολιτικό και πρέπει να βγει τεχνικού τύπου απόφαση, ενώ έγινε και προσπάθεια το θέμα να παραπεμφθεί στις καλένδες της Διοικούσας. Οι καθεστωτικές παρατάξεις του ΤΕΕ, σε πλήρη σύμπνοια με τη στάση τους τα τελευταία χρόνια που έχουν μετατρέψει το ΤΕΕ από τεχνικό σύμβουλο του κράτους σε διαμοιραστή δουλειών, έδειξαν για μία ακόμα ότι δε θα βάλουν κάνενα εμπόδιο ώστε να αξιοποιηθεί άλλη μια καταστροφή ως ευκαιρία για κερδοφορία των λίγων και να μην αλλάξει τίποτα προς όφελος της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Με βάση και την πολύ σημαντική αυτή απόφαση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση θεσμικής πίεσης προς τους αρμόδιους φορείς για την αξιοπρεπή αποκατάσταση των ζημιών και την υιοθέτηση ενός κοινωνικά και περιββαλοντικά ωφέλιμου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.
Ακολουθεί η απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (σύνδεσμος στο site της Α/ΤΕΕ εδώ):
Απόφαση της ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ του Τ.Ε.Ε. κατά την τακτική συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου 2023 για το Θέμα 8 «Αντιπλημμυρικός Σχεδιασμός και Πρόληψη Φυσικών Καταστροφών»
«Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό των πληγέντων κατοίκων της Θεσσαλίας που υπέστησαν ανυπολόγιστες καταστροφές κατά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 λόγω του φαινομένου Daniel. Θεωρεί ότι η Πολιτεία θα πρέπει να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο και τα δίκτυα ύδρευσης και την άμεση και πλήρη αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες για την καταστροφή κάθε κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής παραγωγής και επαγγελματικού εξοπλισμού.
Παράλληλα στέκεται απέναντι σε αντι-επιστημονικές απόψεις που χαρακτηρίζουν το φαινόμενο θεομηνία ή ως φαινόμενο που εμφανίζεται μία φορά στα χιλιάδες χρόνια, οι οποίες συσκοτίζουν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων από την υποχρέωσή του κράτους να παρέχει αντιπλημμυρική προστασία σε όλους τους πολίτες, ενώ η συνεχής επίκληση στην υπαρκτή κλιματική κρίση δε μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως άλλοθι. Ταυτόχρονα είναι δεδομένο ότι οι ευρείες παρεμβάσεις σε δασικές και προστατευόμενες εκτάσεις, που έχουν διευκολυνθεί από το πρόσφατο αντι-περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο των τελευταίων ετών, όπως και η χωρίς σχέδιο αναθεώρηση των χρήσεων γης με βάση μόνο κριτήριο την υλοποίηση επενδύσεων, εντείνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο.
Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ αντιτάσσεται σε λογικές χάραξης αντιπλημμυρικής πολιτικής με κριτήριο το κόστος-όφελος για τους ομίλους και το κράτος και υλοποίησης έργων fast-track με κατ’ ουσία απευθείας αναθέσεις, που βασίζονται αποκλειστικά και μόνο σε ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στα ρέματα, που όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές δεν επιλύουν το πρόβλημα. Προκρίνει ολοκληρωμένες λύσεις αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, με κεντρικό σχεδιασμό σε επίπεδο λεκάνης απορροής, αξιοποιώντας εκτός από τις κλασικές λύσεις διευθέτησης, όπου κρίνονται αναγκαίες, και τις βέλτιστες πρακτικές από τις σύγχρονες οικολογικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης των ρεμάτων που υπαγορεύουν να τους δώσουμε χώρο και να αξιοποιήσουμε τις αντιπλημμυρικές τους λειτουργίες. Το μόνο κριτήριο για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και τους περιβάλλοντος και όχι η εξυπηρέτηση συμφερόντων. Η ευθύνη για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων βαραίνει αποκλειστικά το κράτος μέσω υλοποίησης ενός ευρέους προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Τέλος, ειδική μνεία πραγματοποιείται στους συναδέλφους μηχανικούς της υποστελεχωμένης υπηρεσίας της ΓΔΑΕΦΚ στους οποίους έχει πέσει το κύριο βάρος των αυτοψιών των ζημιών και οι οποίοι εργάζονται ασταμάτητα αυτό το διάστημα, χωρίς παροχή ΜΑΠ, και συν αυτώ με επισφαλείς σχέσεις εργασίας (ΙΔΟΧ).
Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ ζητεί την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων της ΓΔΑΕΦΚ καθώς και την πρόσληψη επιπλέον συναδέλφων για την επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων».