ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μια κίνηση που παραβιάζει ευθέως την επιταγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Οι αγώνες των φοιτητ(ρι)ών και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, και η βούληση του λαού δεν επέτρεψαν την αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά με ένα νομικά αίολο τέχνασμα, επιχειρείται τώρα να γίνει άλλο ένα σημαντικό βήμα στην αποσάθρωση των δημόσιων πανεπιστημίων, στον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην υποταγή των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην αγορά και στην υποβάθμιση των σπουδών σε όλα τα πεδία.
Αυτό που επιχειρείται είναι μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου διάλυσης της δημόσιας δωρεάν ακαδημαϊκής παιδείας και εκχώρησης της προς οικονομική εκμετάλλευση. Η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνεχώς μειώνεται, οι ελλείψεις σε ακαδημαϊκό και σε διοικητικό προσωπικό συνεχώς αυξάνονται και η υποδομή έχει εγκαταλειφθεί. Όλα αυτά είναι προβλήματα που ταλανίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και αναδεικνύονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε η διοίκηση του ΕΜΠ: από το 2009 έως σήμερα καταγράφεται μείωση χρηματοδότησης κατά 63%, μείωση μελών ΔΕΠ κατά 36% και παράλληλη αύξηση εγγεγραμμένων σπουδαστών κατά 20%.
Τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα και το προσωπικό τους παλεύουν να ανταποκριθούν στο καθήκον τους, παρά τις αντιξοότητες που έχουν να αντιμετωπίσουν. Τα προγράμματα σπουδών των δημόσιων πανεπιστημίων προσφέρουν στους αποφοίτους τους πολύ υψηλά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα. Ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του πανεπιστημίου διασφαλίζει την ποιότητα των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων, την υψηλή ποιότητα του ερευνητικού έργου και τις υπηρεσίες που το πανεπιστήμιο και οι απόφοιτοί του παρέχουν στην κοινωνία. Η φοίτηση μάλιστα στα δημόσια πανεπιστήμια, και ειδικά στα τμήματα των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών, είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Έτσι, για νομοθετικά ρυθμιζόμενα, κρίσιμα επαγγέλματα όπως του μηχανικού, τα Δημόσια Πολυτεχνεία και Πολυτεχνικές Σχολές, διασφαλίζουν το κύρος της άσκησης του επαγγέλματος.
Η δυνατότητα όμως παροχής τίτλων σπουδών ισότιμων ακαδημαϊκά και επαγγελματικά από ιδιωτικούς φορείς επί πληρωμή, ανοίγει τον δρόμο για παροχή τίτλων σπουδών μηχανικού αμφιβόλου ποιότητας. Μάλιστα, αφού η κυβέρνηση “έδωσε” πριν 3 χρόνια επαγγελματικά δικαιώματα στα κολλέγια, τώρα ανοίγει το δρόμο και για μετατροπή τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Απέναντι σε όλα αυτά, πρέπει να μην επιτρέψουμε την απαξίωση των Διπλωμάτων των ενιαίων 5ετών προγραμμάτων σπουδών των πτυχίων μηχανικών των δημόσιων ιδρυμάτων και να μην αποδεχτούμε αποσύνδεση της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών που παρέχουν τα δημόσια ιδρύματα.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά γενναία στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου με χρηματοδότηση, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, επαρκείς εγκαταστάσεις και επιστημονικό εξοπλισμό. Με αυτό τάσσεται η κοινωνική πλειοψηφία, η ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και το ΤΕΕ διαχρονικά. Για αυτό παλεύουν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε όλη την Ελλάδα καθημερινά.
Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση βλέπει τους φοιτητικούς συλλόγους τον ένα μετά τον άλλο, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, να παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις στο δρόμο και μέσα στις σχολές. Ξέρει ότι από αυτό το κύμα υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου και εναντίωσης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μπορεί να ηττηθεί, όχι μόνο επειδή έχει ηττηθεί και στο παρελθόν αλλά κυρίως γιατί, στο πεδίο αυτό, η κοινωνική πλειοψηφία είναι με το φοιτητικό κίνημα, ενώ με την κυβέρνηση είναι μόνο τα συμφέροντα που θέλουν το πανεπιστήμιο για οικονομική εκμετάλλευση.
Εμείς ως ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ. Μηχανικών, μέσα από το ΤΕΕ αλλά και με κάθε άλλο δυνατό τρόπο, στηρίζουμε αταλάντευτα τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού και εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θα βρεθούμε στο πλάι του φοιτητικού κινήματος και της πανεπιστημιακής κοινότητας, στον αγώνα τους για υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και καλούμε όλους τους φορείς των μηχανικών να πράξουν το ίδιο.