Κυβερνήσεις και Ινστιτούτα Δια Βίου Απάτης

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να αξιοποιήσει συνθήκες κατεπείγοντος μπροστά στο ξεδίπλωμα μιας κρίσης προκειμένου να στήσει κομπίνες με διάφορους κολλητούς, πάντα με πρόσχημα την προώθηση δήθεν κοινωνικών πολιτικών. Ογδόντα εκατομμύρια ευρώ ή διαφορετικά 470 ευρώ ανά καταρτιζόμενο, τόσα θα εισπράξει το κύκλωμα των ΚΕΚ και των Ινστιτούτων Δια Βίου Μάθησης στο τέλος της ημέρας, είναι πολλά και δεν μπορεί να μείνουν ασχολίαστα.

Πρώτον, γιατί είναι ένα τεράστιο ποσόν που ακόμα και μέσα από τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε δράσεις που να έχουν νόημα και να πιάνουν τόπο στη λογική στήριξης πληττόμενων ομάδων μέσα στην υγειονομική κρίση αλλά και στην επόμενη ημέρα για να μην πληρώσει η κοινωνία και αυτόν τον λογαριασμό. Θα μπορούσε  επίσης να χρηματοδοτηθεί ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς μια ανάγκη που τόσο υποτιμήθηκε (ή και απορρίφθηκε;) πρώτα και κύρια από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΤΕΕ τον κ. Στασινό με την περίφημη δήλωση του και οδήγησε σε αυτά που βιώνουμε.

Δεύτερον, γιατί το ποσό αυτό, ουσιαστικά θα χαριστεί στους σχολάρχες της άτυπης ιδιωτικής εκπαίδευσης με εξωφρενικά δυσανάλογους όρους σε σχέση με το τι θα δαπανήσουν ή τι έχουν ήδη επενδύσει για αυτές τις πλατφόρμες ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης. Και μάλιστα όλα αυτά θα συμβούν σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη βγάλει την πλειονότητα των εργαζομένων τους αυτό τον καιρό σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Τρίτον γιατί οι συνάδελφοι υποχρεώνονται σε μία εξόχως υποτιμητική διαδικασία που έχει ήδη σηκώσει τεράστιο κουρνιαχτό χωρίς να υπάρχει κανένα ουσιαστικό εκπαιδευτικό αντίκρισμα από τη σκοπιά του περιεχομένου που θα διδαχθούν. Όλοι παραδέχονται εκ των προτέρων με πρώτη και κύρια την ίδια τη κυβέρνηση δια στόματος κ. Βρούτση, ότι το περιεχόμενο των προς κατάρτιση προγραμμάτων θα είναι αέρας κοπανιστός και ότι όλα είναι δήθεν ένα προκάλυμμα για να τα πάρουμε από τους κουτόφραγκους ευρωπαίους (που δεν είναι και σίγουρο ότι θα αποδεχθούν την ένταξη τέτοιου προγράμματος στο ΕΣΠΑ). Ακόμα κι αν δεχτούμε πως η παρούσα δράση αξιοποιεί λιμνάζοντα κονδύλια ΕΣΠΑ που κινδύνευαν να χαθούν, όπως μας λέει η κυβέρνηση, τότε αναρωτιόμαστε. Είναι ή δεν είναι εμπαιγμός να μας παρουσιάζουν δρομολογημένο ΕΣΠΑ ως έκτακτη ενίσχυση;  Και όλα αυτά την ίδια ώρα που έχουν δημιουργηθεί στο επάγγελμα ουσιαστικές ανάγκες επιμόρφωσης λχ στη χρήση νέων λογισμικών ΒΙΜ, η κυβέρνηση μας λέει να πατήσουμε το play να δούμε το σανό να περνά από την οθόνη μας επί εκατό διδακτικές ώρες και να περιμένουμε τα εξακόσια ευρώ να πιστωθούν στους λογαριασμούς μας.

Τέταρτον γιατί τη μερίδα του λέοντος από αυτό το ποσό των ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ δεν θα το εισπράξει ένα πανελλαδικό δίκτυο εκπαιδευτών όπως θα υπέθετε κανείς και στο οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν και συνάδελφοι που αυτό τον καιρό δεν εργάζονται αλλά οι ιδιοκτήτες των ολιγάριθμων πλατφορμών που έχουν αδειοδοτηθεί στη χώρα και στους οποίους ανήκουν πολλά από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αφήνοντας στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ΙΕΚ, ΚΕΚ και ΙΔΒΜ ένα μικρό μέρος προκειμένου να κάνουν τους κυριολεκτικά τους μεσίτες για αυτούς.

Πέμπτον γιατί οι μηχανικοί ως εργαζόμενοι και επαγγελματίες έχουμε μέτωπο απέναντι στα συμφέροντα της άτυπης ιδιωτικής εκπαίδευσης, τα οποία χρόνια τώρα βολιδοσκοπούν και επιβουλεύονται να αναλάβουν μέρος των σεμιναρίων και πιστοποιήσεων που οι κυβερνήσεις θέλουν να μας επιβάλλουν, διαλύοντας το επάγγελμα και ατομικοποιώντας τα επαγγελματικά μας προσόντα μέσα από προγράμματα επιμόρφωσης και πιστοποιήσεις σε επί μέρους δραστηριότητες. Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι τα ογδόντα αυτά εκατομμύρια ευρώ θα τα αξιοποιήσουν για να βρεθούν από ισχυρότερη θέση την επόμενη ημέρα στη μάχη που μαίνεται για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και των ενιαίων επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Έκτον θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους κ. Βρούτση και Γεωργιάδη, ότι η διασπάθιση ενός τόσο μεγάλου μέρους του δημόσιου χρήματος, ακόμα και αν αυτό είναι ευρωπαϊκό, για να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμφέροντα και τσέπες τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας έχει τραγικές ελλείψεις σε υλικά, προσωπικό και υποδομές αποτελεί πράξη η οποία εάν δεν υπερβαίνει το νόμιμο, υπερβαίνει σίγουρα το ηθικό.

Καλούμε έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, την ηγεσία του ΤΕΕ, να βγει από το κάδρο της συνενοχής και να αναλάβει τις ευθύνες της, προκειμένου να σταματήσει ο κατήφορος, καταγγέλλοντας με κάθε τρόπο την διαδικασία αυτή. Και σε επόμενο βήμα σε συνεργασία με τους φορείς των υπόλοιπων επιστημονικών ειδικοτήτων να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση ουσιαστική στήριξη και ένταξη των επιστημόνων στο βοήθημα των 800 ευρώ αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο στήριξης που έχει διατυπωθεί από το ΤΕΕ.