Ενημέρωση για τη Συνεδρίαση της Κεντρικής Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ το Σαββάτο 23/02/2019

Η αντιπροσωπεία καλέστηκε ως συνέχεια της προηγούμενης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 18/12/2018 και όχι ως νέα τακτική συνεδρίαση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η θεματολογία να περιοριστεί και να επιβληθεί από πλευράς του προεδρείου της Αντιπροσωπείας, μόνο ως συνέχεια της θεματολογίας της προηγούμενης συνεδρίασης και να μην δοθεί η δυνατότητα συζήτησης για περαιτέρω κρίσιμα θέματα, όπως για παράδειγμα για το θέμα της ρυθμισης/επανυπολογισμού/διαγραφής των ασφαλιστικών χρεών αυτοαπασχολούμενων, που βρίσκεται στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες. Η επιλογή αυτή από πλευράς προεδρείου της Αντιπροσωπείας εντάσσεται σε μια γενικευμένη πρακτική απαξίωσης του οργάνου που υποβαθμίζει συνεχώς καίρια θέματα για την πλειοψηφία των μηχανικών με διαδικαστικά τεχνάσματα. Το Προεδρείο της Α/ΤΕΕ, με τη συναίνεση και των κυρίαρχων παρατάξεων αρνήθηκε να υπάρξουν:

 1. Ενημέρωση από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ και ερωτήσεις προς αυτή
 2. Συζήτηση για το Συνταξιοδοτικό (το θέμα 9 στην Ημερήσια Διάταξη), με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν εισηγήσεις, ενώ η αλήθεια είναι ότι η παράταξη μας είχε στείλει 4 σχετικά κείμενα – εισηγήσεις (για το ΚΕΑΟ, την ρύθμιση/επανυπολογισμό/διαγραφές οφειλών, τις καθυστερήσεις στις συνταξιοδοτήσεις μηχανικών και τις «ελαφρύνσεις» εισφορών)
 3. Ψηφίσματα, όπου είχαμε καταθέσει την πρόταση μας για το ΠΔ99 για τα επαγγελματικά δικαιώματα, και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Τα θέματα λοιπόν που συζητήθηκαν σε συνέχεια της προηγούμενης συνεδρίασης ήταν τα παρακάτω:

 1. «Τροποποίηση του Ν.4439/2016 (ΦΕΚ 222 Α, άρθρο 29, παρ.3 – για την ένταξη των Διπλωματούχων Μηχανικών της ΣΕΜΦΕ του Ε.Μ.Π. στο Τ.Ε.Ε., ως Μηχανικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής (σε συμμόρφωση της Διοικήσεως του Τ.Ε.Ε. προς την υπ’ αριθ. 4148/2015 Απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ) όσο και για την ένταξη των Διπλωματούχων Μηχανικών Οικονομίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τ.Ε.Ε, ως Μηχανικών Οικονομίας, σύμφωνα με προηγούμενες εισηγήσεις των εισηγητικών θεσμικών οργάνων του Τ.Ε.Ε.».

  Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση και είχε αναβληθεί η απόφαση με οριακή πλειοψηφία. Στο διάστημα αυτό, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός άλλαξε στάση και ενώ πρότεινε την ένταξη των αποφοίτων των σχολών αυτών στο ΤΕΕ ως βασικές ειδικότητες, πρότεινε τώρα να ενταχθούν σε υπάρχουσες ειδικότητες (χωρίς να ξεκαθαρίζεται σε ποιες). Από τη μεριά μας στηρίξαμε όπως και την προηγούμενη φορά, την ένταξη των αποφοίτων της ΣΕΜΦΕ στο ΤΕΕ σε ξεχωριστή βασική ειδικότητα λόγω της διάκρισης που υπάρχει από τα γνωστικά αντικείμενα των πιο κοντινών ειδικοτήτων. Η τοποθέτησή μας αυτή ήταν παρά την διαφωνία του χώρου μας με την ίδρυση της ΣΕΜΦΕ προ 20ετίας, αλλά πλέον υπάρχει μια διαμορφωμένη κατάσταση με χιλιάδες αποφοίτους της σχολής οι οποίοι στερούνται κάθε επαγγελματικού δικαιώματος, και αντικειμενικά δεν αποτελούν υποειδικότητα μιας από τις υπάρχουσες ειδικότητες. Αντίθετα διαφωνήσαμε με την ένταξη των «μηχανικών οικονομίας» στο ΤΕΕ, καθώς πρόκειται για σχολή κυρίως οικονομικών σπουδών, και αντιστοιχεί μάλλον σε αντίστοιχα επιμελητήρια. Τελικώς εγκρίθηκε η ένταξη στο ΤΕΕ των αποφοίτων και των 2 σχολών, όχι όμως ως βασικές ειδικότητες του ΤΕΕ.

 2. Υπερψηφίστηκε εισήγηση για τη νομοθέτηση του συμβουλευτικού και νομοπαρασκευαστικού ρόλου του ΤΕΕ.
 3. Επικύρωση Οργανισμού ΤΕΕ: Εγκρίθηκε ο νέος Οργανισμός του ΤΕΕ με βασική τροποποίηση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο Οργανισμού, την παραμονή των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ που στο αρχικό υποβαθμίζονταν σε γραφεία. Η τοποθέτησή μας ήταν κατά του Οργανισμού, καθώς εντάσσεται σε μια μνημονιακή λογική συρρίκνωσης του Οργανισμού, τοποθέτηση αντίστοιχη με αυτή που είχε και το Σωματείο των Εργαζομένων του ΤΕΕ.
 4. Συνταξιοδοτικά θέματα. Αποσύρθηκε το πιο κρίσιμο θέμα και αντί αυτού μας επέτρεψαν να παρουσιάσουμε μόνο το ψήφισμα για το ΚΕΑΟ, το οποίο και υπερψηφίστηκε με μόνο 4 λευκά.

Τα υπόλοιπα και πολύ σημαντικά θέματα παραπέμφθηκαν στις γνωστές καλένδες τη στιγμή που:

 • Ελάχιστες συντάξεις έχουν εκδοθεί με βάσει το Ν4387/16 και αυτές δείχνουν τις τεράστιες περικοπές που επιβάλλει ο Νόμος Κατρούγκαλου
 • Είναι σε εξέλιξη διαδικασία κατάθεσης νομοσχεδίου για τη «ρύθμιση οφειλών» που το ΤΕΕ θα όφειλε να παρέμβει ώστε να μην εξαιρεθούν πάλι χιλιάδες συνάδελφοι. Για το θέμα αυτό ειδικά σε συνεργασία με συναδέλφους της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια ρύθμιση οφειλών
 • Αλλάζει συνεχώς ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών (αλλαγή κατώτατου μισθού, καθυστέρηση έκδοσης ειδοποιητηρίων επικουρικού και εφάπαξ, υπολογισμός εισφορών στο ασφαλιστέο εισόδημα, αναδρομικά Ν3986/11) με αποτέλεσμα πρόσθετες επιβαρύνσεις, που καταρρίπτουν τη φιλολογία περί ελαφρύνσεων, ειδικά για την πλειοψηφία των μηχανικών.